• Search form

17.11.2013 | 11:04

Trijumf Zločina i kazne

Trijumf Zločina i kazne

Predstava “Zločin i kazna” Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba trijumfovala je na 18. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu osvojivši gotovo sve nagrade, uključujući za najbolju predstavu, režiju Zlatka Svibena i najbolje uloge, kao i nagradu publike.

Stručni žiri 18. JPF-a dodelio je sedam nagrada predstavi “Zločin i kazna” koju je Sviben, đak beogradske pozorišne akademije, režirao po čuvenom romanu Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. Njegovo metafizičko, egzistencijalno i moralno pitanje “Šta će sutra s’nama biti?” poslužilo je, inače, kao lajtmotiv celokupnog 18. JPF-a koji se završava 17. novembra obnovljenom dramom “Sveti Georgije ubiva aždahu” beogradskog Ateljea 212.

Predstava “Zločin i kazna” predstavlja “jedan od zvezdanih trenutaka u istoriji” FPF-a, naveo je žiri, ističući da je to “izuzetno složen projekat, promišljen i realizovan do najisitnijih detalja koji, opet, grade homogenu umetničku celinu velike umetničke vrednosti”.

Sviben je nagrađen jer je predstavom “Zločin i kazna”, kako je istaknuto, postavio nove standarde režije na ovim prostorima, pročitavši roman Dostojevskog u “novom filozofskom, ali i stilsko-žanrovskom ključu”.

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu pripala je Anji Šovaković Despot za ulogu Katerine Ivanovne Marmeladove u toj predstavi, koju je žiri opisao kao “ulogu za pamćenje” koju je kreirala igrajući na “ničijoj zemlji” između melodrame, bulevara, kabarea i tragedije.

Ardalion za najbolju mušku dobio je Franjo Dijak, koji u “Zločinu i kazni” tumači Raskoljnikova. Navodeći da se može reći da je antologijska, žiri je istakao da je Dijakova kreacija Raskoljnikova satkana „od niza složenih stanja i emocija, tehnički izuzetno zahtevna, a opet odigrana sa preciznošću i uverljivošću koja se pamti“.

I Ardalion za epizodnu ulogu pripao je “Zločinu i kazni”, odnosno Ozrenu Grabariću koji je, odabirom neočekivanih glumačkih sredstava, doneo sveže tumačeje čuvenog inspektora Porfirija Petroviča. Grabarićev Porfirije je opasan u svojoj ležernosti, preteći u svojoj prisnosti, uverljiv u svakom trenutku svoga scenskog života, naveo je žiri 18. JPF-a, koji su činili Svetozar Rapajić (predsednik), dramski pisac Nebojša Romčević, kritičar Tomislav Kurelec, glumac Zoran Ljutkov i arhitekta i scenograf Darko Nedeljković.

Predstava “Zločin i kazna” odnela je i nagrade za najbolju scenografiju (Ana Martina Bakić i Ivana Knez) i najbolju kostimografiju (Marita Ćopo).

Nagrada za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike “Avdo Mujčinović” dodeljena je Dženani Džanić za ulogu Slobodanke u predstavi “Grebanje ili kako se ubila moja baka” prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Dženana Džanić je tom ulogom, kako je istakao žiri, najavila glumačku karijeru visokih dometa.

Specijalna nagrada ardalion dodeljena je predstavi “Kuhinja” prema tekstu Petera Handkea i Mladena Materića, u režiji Materića, koju je izvelo Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci, a nagrađena je za inovativni pristup u istraživanju neverbalnog teatra.

Publika se složila sa žirijem u odluci o najboljoj predstavi, ocenivši “Zločin i kaznu” sa 4,86 poena, dok je nešto manje (4,59) dobila predstava “ČarobnjakFedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, a na trećem mestu (4,29) našao se Gogoljev Revizor”, u režiji Ive Milošević i izvođenju Ateljea 212.

Slede “Očevi su grad(ili)Borisa Liješevića, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici (3,68), “Grebanje” (3,34) i “Kuhinja” (3,14).

Punoletni JPF, čiji je tradicionalni slogan “Bez prevoda”, završava se 17. novembra u Narodnom pozorištu Užice  predstavom van konkurencije “Sveti Georgije ubiva aždahuDušana Kovačevića i izvođenju Ateljea 212, koja je obnovljena u znak sećanja na reditelja i dugogodišnjeg upravnika tog beogradskog teatra Ljubomira Mucija Draškića, uoči stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

I 18. JPF, kao i niz drugih programa u oblasti kulture i umetnosti u Srbiji, organizovan je uz finansijske teškoće, zbog čega je selektor Bojan Munjin odustao od nekih predstava iz regiona koje bi se u drugačijim okolnostima našle u konkurenciji za nagrade.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.