• Search form

16.07.2016 | 16:03

Trijumf Ogreste na 63. Puli

Trijumf Ogreste na 63. Puli

Film “S one strane” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste trijumfovao je na 63. Pulskom filmskom festivalu, osvojivši Veliku zlatnu arenu za najbolji film, kao i Zlatne arene za režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu Lazara Ristovskog i Ksenije Marinković, te za montažu i oblikovanje zvuka, kao i nagradu kritike “Oktavijan”. Zlatnu arenu za najbolju manjinsku koprodukciju dobila je drama “Dobra ženaMirjane Karanović, kojom je slavna glumica debitovala kao rediteljka, a u međunarodnom programu pobedio je rumunski film “NezakonitoAdriana Sitarua, koji je dobio i diplomu žirija programa Prijatelji i susedi.

Ogrestinom filmu, u produkciji Interfilma, HRT-a i Zilliona iz Srbije, dodeljena je Velika Zlatna arena zbog “upečatljivog utiska neizvesnosti i postupnog razvoja emocionalne i dramske napetosti koje dovodi do globalne metafore”, kako je naveo žiri Hrvatskog programa 63. Pulskog festivala, koji se završava 16. jula svečanim uručenjem nagrada u Areni.

Zlatna arena za režiju dodeljena je Ogresti za to što filmom “S one strane”, koristeći sva filmska izražajna sredstva, “uvlači gledaoca kao posmatrača sa druge strane u teskoban svet junaka filma”. Takođe, dobio je Zlatnu arenu sa Matom Matišićem za scenario koji “dramaturgijom postiže visok stepen uverljivosti priče koju dodatno osnažuje nepredvidljivi obrt”, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili glumica Sanja Vejnović (predsednica), direktor Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” Bruno Kragić, glumica Labina Mitevska, filmski montažer Hrvoje Mršić i producent Donald K. Ranvaud.

   Zrinko Ogresta, Ksenija Marinković i Lazar Ristovski na crvenom tepihu

Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je srpski glumac Lazar Ristovski, koji u filmu “S one strane” igra Žarka koji se, nakon povratka u Beograd iz Haga, gde je služio višegodišnju kaznu zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni, javlja supruzi u Zagrebu koju je napustio pre 20 godina. Ristovski je nagrađen za “uverljivu interpretaciju oslonjenu više na sugestiju nego na eksplikaciju”. Glumica Ksenija Marinković, koja tumači lik Žarkove supruge Vesne, dobila je Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu za “izuzetno senzibilnu kreaciju koja je ključno doprinela utisku filma”.

Među ukupno osam nagrada koje je odneo Ogrestin film su i Zlatne arene za montažu (Tomislav Pavlica) i za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić i Ivan Zelić).

Zlatnu arenu za najbolju manjinsku koprodukciju odnela je “Dobra ženaMirjane Karanović, takođe priča o ratnom zločinu u kontekstu porodice i šireg posleratnog društva. “Dobra žena” je, kako je istakao žiri, impresivno debitantsko delo koje dramski snažno i kroz niz upečatljivih glumačkih interpretacija problematizuje odnos istine i emocije.


  Ekipa filma Dobra žena

Zlatna arena za režiju u programu manjinskih koprodukcija dodeljena je Runaru Runarosinu za film “Vrapci”, a za glumačko ostvarenje nagrađen je Vedran Živolić za ulogu u filmu “Lazar” Svetozara Ristovskog.

Među sedam hrvatskih filmova u trzi za nagrade, trijumfovala je i komedija “Sve najbolje” rediteljke Snježane Tribuson, kojom je 63. Pulski festival i otvoren 9. jula u prepunoj Areni.

Film “Sve najbolje” odneo je Zlatne arene za najbolju sporednu mušku ulogu (Goran Navojec), scenografiju (Željka Burić), kostimografiju (Ivana Zozola Vargović), vizualne efekte (Saša Budimir, Ratimir Rakuljić i Lado Skorin), dok je mlada glumica Renata Pokupić dobila nagradu “Breza” za najboljeg debitanta.

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodeljena je Teni Brankov Nemet za ulogu u filmu “Trampolin” Katarine Zrinke Matijević.


  Ekipa filma Sve najbolje na otvaranju 63. Pule

Za kameru je nagrađena Tamara Cesarec za film “Narodni heroj Ljiljan Vidić” reditelja Ivana-Gorana Viteza, koji je dobio i nagradu za masku (Slavica Šnur), dok je Zlatna arena za muziku dodeljena Rundek Cargo Triju za dokumentarac “Generacija '68” Nenada Puhovskog.

U međunarodnom programu najboljim filmom proglašena je drama “NezakonitoAdriana Sitarua koji će videti i publika 23. Festivala evropskog filma Palić u programu Paralele i sudari, a govori o nedozvoljenoj ljubavi brata i sestre.

Žiri međunarodnog programa 63. Pule, koji su činili hrvatska rediteljka Ivona Juka, srpski reditelj Stevan Filipović i direktorka Vizbadena Gaby Babić, istakao je u obrazloženju da Sitaruov film bez propovedanja ili biranja strane istražuje moralno i zakonito kroz složene porodične odnose, iskreno prema društvu u kojem je nastao.

Sitaruov film dobio je i diplomu žirija programa Susedi i prijatelji (reditelj Călin Peter Netzer, producent i reditelj Ivan Ostrochovský i producentkinja Mia Pećina), koji je dodelio posebno priznanje filmu “Hjuston, imamo problem!Žige Virca iz Slovenije.


  Nezakonito

Međunarodni žiri 63. Pule dodelio je posebno priznanje filmu “Tramontana” (Vatche Boulghourjian) koji “pronalazi dobrotu na složen način i pokazuje da ponekad život donosi neočekivanu vizuru”.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodelilo je nagradu “Oktavijan” Ogrestinom filmu, koji je dobio prosečnu ocenu 4,28, dok je publika dodelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu “Lazar” makedonskog reditelja Svetozara Ristovskog, koji je dobio prosečnu ocenu 4,89.

Pobednički film “S one strane” dobio je ocenu 4,41, a nešto bolje od njega publika je ocenila filmove “Sve najbolje” (4,42), “Hjuston, imamo problem!” (4,57), “Ministarstvo ljubavi” (4,52) i “Oslobođenje Skoplja” (4,50). “Dobra žena” dobila je prosečnu ocenu 4,21.

Ogrestin film je, inače, dobio i posebno priznanje žirija Europa Cinemas na ovogodišnjem Berlinalu, a na Festu u Beogradu dobio je nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju, kao i nagradu za režiju i nagradu “Nebojša Đukelić” za najbolji film u regionu. Uoči Pulskog festivala, prikazan je i na 51. Filmskom festivalu u Karlovim Varima.

U programu “Mala Pulica” diplomu za najbolji dugometražni film dobio je “Mali gangster Arnea Tonena, u studentskom programu najboljim je proglašen “Ljubav” rediteljke Boje Harizanove, a za najbolji kratki hrvatski film nagrađen je “Cveće” rediteljke Judite Gamulin.

*Foto: PFF

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću