• Search form

06.07.2010 | 22:08

Trijumf Motela Nana u Sopotu

Film “Motel Nana” reditelja Predraga Velinovića, koji govori o tranzicionim problemima, odnosima u međunacionalnim sredinama, ljubavi i begu od stvarnosti, trijumfovao je 6. jula na 39. Filmskom festivalu u Sopotu (SOFEST), osvojivši svih pet zvaničnih nagrada, kao i nagradu publike i žirija FIPRESCI Srbija.

Velinović je, primajući nagrade, rekao da se filmovi u Srbiji snimaju kada se ima dovoljno para, što je gotovo nikad ili kada neko ima prijatelje.

Trijumf Motela Nana u Sopotu

Film “Motel Nana” reditelja Predraga Velinovića, koji govori o tranzicionim problemima, odnosima u međunacionalnim sredinama, ljubavi i begu od stvarnosti, trijumfovao je 6. jula na 39. Filmskom festivalu u Sopotu (SOFEST), osvojivši svih pet zvaničnih nagrada, kao i nagradu publike i žirija FIPRESCI Srbija.

Velinović je, primajući nagrade, rekao da se filmovi u Srbiji snimaju kada se ima dovoljno para, što je gotovo nikad ili kada neko ima prijatelje.

“Nagrade filma ‘Motel Nana’ pripadaju celoj ekipi, a to su upravo prijatelji", rekao je Velinović u Centru za kulturu u Sopotu i proglasio zatvorenim 39. SOFEST, uoči premijerne projekcije digitalizovane kopije filma “Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića iz 1960. godine, koji se poklonio publici sa glavnom zvezdom tog nekada velikog bioskopskog hita, Bebom Lončar.

Žiri 39. SOFEST-a, kojim je predsedavao slovenački reditelj i snimatelj Karpo Aćimović Godina, a članovi su bili glumac Vojislav Voja Brajović i reditelj Miroslav Momčilović, pogledao je ukupno sedam domaćih filmova, a jednoglasno je odlučio da Veliku statuetu za najbolji film i novčani iznos od 800.000 dinara (oko 8.000 evra) dodeli producentskoj kući Sirius production d.o.o. za film “Motel Nana”.

Velinović je većinom glasova nagrađen za najbolju režiju, za šta je dobio i novčani iznos od 400.000 dinara, a scenarista njegovog filma Ranko Božić nagrađen je za najbolji scenario jedngolasnom odlukom žirija, koja mu je donela 200.000 dinara.

I glumačke nagrade, vredne po 200.000 dinara, dodeljene su za uloge u filmu “Motel Nana” - Draganu Mićanoviću (većinom glasova) i Nikolini Jelisavac (jednoglasno).

Filmu “Motel Nana” pripala je i nagrada publike za najbolji film - statueta “Sloboda” i 200.000 dinara, a žiri su činili Anita Katić (predsednica), Marica Popović i Zoran Matić.

Žiri kritike FIPRESCI Srbija takođe je dodelio nagradu za najbolji film Velinovićevoj drami, a odlučio je većinom glasova. U žiriju FIPRESCI bili su Srđan Savić (predsednik), Dušan Vukić i Dejan Dabić.

Pobednički film 39. SOFEST-a premijerno je prikazan na nedavnom festivalu Cinema City u Novom Sadu, a koprodukcija je sa BiH.

Osim Mićanovića i Nikoline Đorđević, igraju i Zijah Sokolović, Nikola Pejaković, Mladen Nelević, Ljubivoje Tadić, Dragana Nenadić, Miloš Pjevač i Olivera Viktorović.

Mićanović tumači lik Ivana, profesora istorije u gimnaziji, koji je bez prijatelja, a izazvan na času, ošamari učenika. U promenjenoj i tranzicionoj Srbiji, u kojoj se iskren izliv emocija strogo kažnjava, za Ivana nema više mesta u školi, pa biva suspendovan i premešten u školu u razrušenom planinskom selu u Bosni. Na putu upoznaje Jasminu koja se, na poziv prijatelja Hazima, vlasnika motela, vraća iz Nemačke. Ivanova ljubav sa Jasminom, kojom Hazim zapravo želi da se oženi, i još jedan šamar u školi, spajaju Jasminu i Ivana u zajedničkom bekstvu od stvarnosti...

Takmičarski program 39. SOFEST-a počeo je 2. jula filmom “Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića, koji je trijumfovao na festivalu Cinema City, a na programu je i 45. Karlovih Vara, u takmičarskom programu “Istočno od Zapada”. U konkurenciji su bili i “Flešbek” Aleksandra Jankovića, "Plavi voz” Janka Baljka, omnibus “Neke druge priče” rediteljki iz regiona (Ana Marija Rosi, Ivona Juka, Hana Slak, Ines Tanović i Marija Džidževa), “Srpski film” Srđana Spasojevića i “Đavolja varoš” Vladimira Paskaljevića.

Nijedan od filmova u takmičarskom programu nije premijerno prikazan na SOFEST-u, a domaći filmovi snimljeni u proteklih godinu dana - “Medeni mesec” Gorana Paskaljevića, “Besa” Srđana Karanovića i “Kao rani mraz” Đorđa Balaševića, nisu učestvovali, jer nisu želeli da se nađu u takmičarskom programu, a SOFEST nema program van konkurencije.

Budući da na 39. SOFEST-u nije bilo premijera, nijedan film nije dobio 200.000 dinara, koliko je bilo predviđeno u tu svrhu.

Prošle godine na SOFEST-u, kada je u konkurenciji bilo devet filmova, Velika statueta dodeljena je producentima filma “Turneja” Gorana Markovića, dok je za režiju nagrađen Darko Lungulov za “Tamo i ovde”, a za najbolji scenario Miroslav Momčilović za film “Čekaj me, ja sigurno neću doći”.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mirjana Karanović za “Tamo i ovde”, dok je Miloš Samolov nagrađen za ulogu u filmu “Čekaj me, ja sigurno neću doći”, koji je proglašen najboljim prema oceni publike, a dobio je i nagradu žirija FIPRESCI Srbija.

SOFEST se pod sadašnjim imenom održava od 1989. godine, a od 2007. je među manifestacijama od posebnog značaja za grad Beograd.

Sajt SOFEST-a je www.ffs.rs

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.