• Search form

01.10.2017 | 01:43

Trijumf Fabrovog Olimpa na 51. Bitefu

Trijumf Fabrovog Olimpa na 51. Bitefu

Maratonski spektakl Jana Fabra “Olimp: U slavu kulta tragedije” trijumfovao je na 51. Bitefu osvojivši Gran pri “Mira Trailović” za najbolju predstavu u celini, kao i nagradu publike, te nagradu “Politkinog” žirija za režiju.

Specijalno priznanje međunarodnog žirija “Jovan Ćirilov” dodeljeno je  predstavi “(Sa)Slušanje” iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija, saopšteno je oko ponoći u restoranu Papalada u završnici 51. Bitefa, koji je završen švajcarskom predstavom “Istrebljenje mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga.

Fabrov 24-časovni spektakl, koji je izazvao i polemiku u javnosti zbog direktnog prenosa na Trećem kanalu RTS-a, proglašen je najboljom predstavom u celini na 51. Bitefu većinom glasova međunarodnog žirija na čelu sa teatrološkinjom Marijom Ševcovom iz Londona.

Gran pri “Mira Trailović”, koji je Fabr dobio i 1984. godine za predstavu “Moć pozorišnih ludosti”, dodeljen je predstavi “Olimp” većinom glasova međunarodnog žirija koji su činili i plesna kritičarka Margareta Sorensen iz Švedske, hrvatska dramska spisateljica, dramaturškinja i rediteljka Ivana Sajko, koja živi u Berlinu, kao i umetnici iz Srbije – koreograf i performer Igor Koruga, član Stanice – servisa za savremeni ples, i kompozitor Draško Adžić, autor muzike za više od 30 predstava u Srbiji i regionu.

Fabrov “Olimp” osvojio je i 4,73 procenata glasova publike, dok je na drugom mestu “(Sa)Slušanje” (4,27), a na trećem “Carstvo nebesko” (4,09), koprodukcija Narodnog pozorišta i Bitef teatra, u režiji Jerneja Lorencija iz Slovenije.

Predstava “(Sa)Slušanje” dobila je specijalnu nagradu “Jovan Ćirilov” uz obrazloženje festivalskog žirija da impresionira svojom jednostavnošću i jasnoćom, koristeći minimum napora da prenese maksimum informacija o odnosima među ženama u društvenom kontekstu sumnje, nadzora i nesigurnosti. “To je učinjeno u odnosu na Iran ali se ne vezuje samo za njega, te stoga poprima širi društveni značaj. Tekst je hrabar, a njegova fragmentarna struktura i obrasci ponavljanja povezuju vizuelne i telesne prizore, kao i tehnologiju sa rečima na suptilan i promišljen način. Fina, tanana gluma u saglasju je sa piscem-rediteljem koji ovo delo prikazuje iz ženske perspektive – što za savremenu pozorišnu praksu predstavlja važan korak napred”, istakao je žiri 51. Bitefa, koji je jednoglasno odlučio da nagradi “(Sa)Slušanje”.

“Politikin” žiri, koji su činili urednik Kulturne rubrike Batić Bačević, teatrološkinja i kritičarka Ana Tasić i novinarka Kulturne rubrike tog lista Borka Golubović Trebješanin, kao i pozorišna rediteljka Iva Milošević i rediteljka i osnivačica DAH teatra Dijana Milošević, jednoglasno je odlučio da nagrada “Politike” za najbolju režiju, inače 40. put po redu, bude dodeljena Fabru za predstavu “Olimp”.

Fabrov pozorišni jezik, kako je naveo “Politikin” žiri, oživljava avangardno nasleđe, eklektični je eho Artoovog teatra surovosti i magijske, ritualne prakse.

“Fabrovu estetiku karakteriše upadljiva telesnost. Nameću nam se žive skulpture nagih tela glumaca, ali i odurni komadi odranih životinja, koji grade ritualni prostor. Dvadesetčetvoročasovno trajanje predstave takođe je u vezi sa ritualnim aspektom značenja. Rituali podrazumevanju transcedenciju, promenu svesti, što je proces koji traži predanost kroz vreme. Dug je put otkrivanja arhetipskog u nama, povratka nama samima, izgubljenima u haotičnosti savremenog sveta. Fabrova predstava je sredstvo na tom putu, mesto otpora protiv društvene fragmentacije, isečenosti vremena, raskomadanosti života”, naveo je žiri, dodajući da je “Olimp” prostor utopije i područje slobode u vremenu neslobode.

Žiri 51. Bitefa, foto: Ružica Milanović

U ime sponzora 51. Bitefa, nagradu publike Fabrovoj predstavi saopštio je osnivač I&F McCann Grupe Srđan Šaper, ističući da je Bitef još jednom potvrdio koliko je zaslužan za promociju Beograda kao važnog centra pozorišne umetnosti, ali i kao mesta koje može da okupi ljude različitog promišljanja, slobode duha i novih tendencija.

“Vrlo mi je drago da smo ove godine podržali Bitef, kao i svi oni koji su kupili karte, odgledali sjajne pozorišne komade i glasali za najbolju predstavu. Bitef je bio i biće simbol Beograda, a svi mi koji ga pratimo i podržavamo zalog smo da će to tako i biti”, poručio je Šaper.

Pod sloganom “Epic trip” (Epsko putovanje), 51. Bitef počeo je 22. septembra šestočasovnom predstavom “Quizoola!” britanske kompanije Forsed entertejment, u režiji Tima Ečelsa, koja je izvedena kao prolog, a zvanično je otvoren 24-časovnim glumačko-izvođačkim, vizuelnim i muzičkim spektaklom proslavljenog flamanskog reditelja Fabra, koja je stvorila specifično zajedništvo umetnika i publike u Sava centru, pa i onih iza malih ekrana, koji su imali priliku da direktno prate taj zahtevan i provokativan poduhvat na Trećem programu RTS-a.

Otvaranje 51. Bitefa, Sava centar, foto: Bitef

Fabr se publici na otvaranju 51. Bitefa obratio uoči početka "Olimpa" samo glasom, poručujući da lepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvek nosi i poruku pomirenja.

Slavni reditelj i vizuelni umetnik treći put je gostovao na Bitefu, koji je otvorio i 2011. godine u Sava centru predstavom “Prometej Pejzaž II”.

Na 51. Bitefu po dve predstave imali su Lorenci (Carstvo nebesko i Biblija, prvi pokušaj, Slovensko narododno gledališče iz Ljubljane) i Mondtag (Sneg, Talija teatar iz Hamburga i Istrebljenje, Koncerteatar, Bern).

Sedam predstava u glavnom programu, u produkciji teatara iz Belgije, Slovenije, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Irana i Švajcarske, ukupno je trajalo čak 40 sati, a odabrao ih je umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica u saradnji s dramaturgom Filipom Vujoševićem.

Publika 51. Bitefa na predstavi Olimp

Bitef se pridružio i zahtevima za slobodu ruskog pozorišnog i filmskog reditelja Kirila Serebrenikova, koji je bio planiran u festivalskom žiriju. Odbacujući kao neprihvatljive razloge za njegovo zadržavanje u kućnom pritvoru, Bitef je istakao da je Serebrenikov “dete” tog festivala, budući da je Jovan Ćirilov bio među prvima koji su ga prepoznali kao mladog umetnika.

Tradicionalni prateći festivalski program, 18. Bitef Polifonija, ponudio je od 25. do 30. septembra na više lokacija specifičan spoj tematskih razgovora, radionica, prezentacija i predstava kojima nastavlja da predstavlja i promoviše savremene inovativne, kreativne i participativne pozorišne prakse, a ovoga puta bio je objedinjen sloganom “Te čudne petlje”. Kao i do sada, programski realizator je Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM (Nacionalni centar međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje IDEA), u koprodukciji sa Bitef teatrom.

Bitef se ujedno oprostio od svog najstarijeg pratećeg programa – Bitefa na filmu, kojem je bila posvećena i jedna od festivalskih tribina, uz konstataciju urednice Vere Konjović da je “sa uspehom obavio svoj zadatak”, ali da je takvo vreme da publike više nema.

“Publika se osula, a bez publike nema i ne treba da bude Bitefa na filmu”, rekla je Vera Konjović, koja je četiri decenije uređivala Bitef na filmu.

Prema njenim rečima, došlo je vreme u kojem su gotovo svi sadržaji dostupni i publika radije gleda u svoje telefone nego u ono što se dešava na sceni.

“Zaklopila sam mapu. Sa zadovoljstvom sam konstatovala da je jedan segment Bitefa - Bitef na filmu, sa uspehom obavio svoj zadatak. Nije svaki kraj tužan”, rekla je Vera Konjović, zatvorivši jedno veliko poglavlje Bitefa koje je započeto 1976. godini, kao “slavljenički prilog” desetom rođendanu Bitefa. Započet je kao ideja osnivača Bitefa Mire Trailović i Jovana Ćirilova o povezivanju filma i teatra.

Foto: Bitef

Grad Beograd, kao osnivač Bitefa, izdvojio je ove godine 24 miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pomoglo je kao pokrovitelj sa 14 miliona, a festivals u tradicionalno podržale i ambasade Nemačke, Švajcarske, Gete institut i mnogi sponzori.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

Video
18.11.2018 | 18:36

Urbanu Stupica posle Rodoljubaca

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Bojan Stupica” biće svečano uručena reditelju Andrašu Urbanu 19.