• Search form

29.02.2012 | 12:07

Textil{e}tronics i gerila pletilje

Textil{e}tronics i gerila pletilje

Međunarodna izložba “Textil{e}tronics” predstavlja od 2. marta u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici radove u području savremene tekstilne umetnosti, nosive tehnologije i elektronski oblikovane skulpture, a obuhvata i nekoliko guerilla knitting i yarn bombing događaja u javnim prostorima.

S podnaslovom “Od tekstilne do elektronske niti, od materije do modnog objekta”, izložba “Textil{e}tronics”, čija je kustoskinja Deborah Hustić iz Zagreba, biće i svojevrsna premijera, jer se savremene umetnice Anda Klančič i Marija Mojca Pungerčar iz Slovenije predstavljaju prvi put pred hrvatskom publikom.

Na izložbi, na kojoj će imati priliku da vidi i svetlosne lumino objekte i prezentaciju mikrokontrolera Arduino, učestvuju i Josipa Štefanec, Patrizia Donà, Raúl Alaejos i Rodrigo Calvo, kao i Body Pixel Studio.

Prema rečima kustoskinje Deborah Hustić, tematizujući skulpturalnu tekstilnu (Josipa Štefanec) i elektronsku nit (Anda Klančič), kao i dizajniranu materiju i novo značenje objekta (Patrizia Donà), te socijalno angažovanu tekstilnu umetnost (Marija Mojca Pungerčar), izložba daje presek savremenih tekstilnih i novomedijskih tendencija, te načine preispitivanja značenja medija kao takvog.

Socijalni i emancipatorski aspekti tekstilne umetnosti nikako se ne mogu zaobići, ona uvek kao da priziva brojne asocijacije manufakturnog rada, uradi sam (DIY) subkulture i samoodrživih sistema, posebno u vezi sa vrlo sličnim recentnim događanjima na sceni otvorenog koda i nosive tehnologije (Arduino, Body Pixel Studio).

“Nit kao naoko krhka, ali često sveprodiruća, skoro pa neuništiva materija, te žica kao provodnik struje i arbitar elektrona, poveznice su ove priče. Na neki način jukstaponirani, materijali donose kohezivni narativ prezentovanim objektima. Izložba sledi liniju mikroskopske amorfnosti i nežne gibljivosti materijala, sve do suptilne robusnosti objekata. Savršenstvo stroja, bilo u vidu ljudskog tela, bilo u vidu mašine, ne predstavlja ovde prerogativ, jer slatka nespretnost mehanike ne podilazi toliko željenoj stvarnosti. Neizvesnost izvedbe koja karakteriše svaki radni proces novomedijske umetnosti donekle odgovara i krhkosti tekstilne niti...˝, navela je Deborah Hustić, koja učestvuje na izložbi kroz prezentaciju rada Body Pixel Studija.

Prema njenim rečima, tekstilno tkanje kao niz elektronskog koda, te pletenje kao programiranje, nalaze poveznice u metaforičkom smislu kroz izmenu binarnog brojčanog sistema 0 i 1 u računarskim sistemima, kao i u vrstama boda i označavanju u šivanju i pletenju. Prenamenom tehnoloških gadžeta ili igračaka i njihovim stavljanjem u novo okruženje sa mogućom novom funkcijom, dolazi se do termina tinkering, uz paralele u radnim procesima tekstilnih radnica, umetnika, hakera, uradi sam entuzijasta i inženjera elektrotehnike.

Na izložbi “Textil{e}tronics” prvi put u Hrvatskoj predstavlja se slovenačka umetnica Anda Klančič, jedna od inovativnijih savremenih tekstilnih umetnica u svetu, koja koristi vrlo suptilne tehnike obrade niti, ponekad ponirući svojim pristupom gotovo do tekstilnog praha. Elementarnim i ogoljenim pristupom materiji, Anda Klančič gradi paralelne svetove koji kao da nalaze ishodište u mikroskopskoj preciznosti i minimalističkoj savršenosti.

Anda Klančić je višestruko nagrađivana savremena tekstilna umetnica s međunarodnom reputacijom od Japana do SAD. Studirala je i diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Likovnoj akademiji u Ljubljani, a započela je karijeru kao modna dizajnerka, te danas u svom radu, osim tekstila i niti, koristi medije instalacije, lumino objekata, nakita i fotografije.

Učestvovala je na više od 130 međunarodnih grupnih i solo izložbi savremene tekstilne umetnosti, a njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim umetničkim kolekcijama širom sveta.

Na izložbi učestvuje iz Slovenije i savremena umetnica Marija Mojca Pungerčar, čiji je rad baziran na izuzetno osvešćenom osećaju za društvena pitanja i prava radničke klase, pa odlazi u svojim konceptima tako daleko da svoju umetnost definiše kao “umjetnost radničke klase”. Svojom robnom markom i serijom radionica “Socialdress”, Marija Mojca Pungerčar kritikuje konzumerističku kulturu i time stvara nova smislena polja društvenog i umetničkog delovanja.

Višestruko nagradjivana umetnica Marija Mojca Pungerčar diplomirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Ljubljani i magistrirala nove medije u slikarstvu na Umetničkom institutu u San Francisku. Izlagala je na brojnim medjunarodnim izložbama u mediju tekstila, instalacija, performansa, novih medija, foto, video i filmske umetnosti. Bavi se novim medijima više od 20 godina i autorka je brojnih video radova i kratkih filmova. Radi i kao urednica portala Artservis. Takodje, kostimografkinja je mnogih pozorišnih predstava u Sloveniji i su-osnivačica umetničke organizacije 3via.org.

Hrvatska umetnica Josipa Štefanec uranja u medij skulpture duboko utemeljen na tekstilnoj umetnosti i strukturalnosti materijala. Njena igra šivaćim tehnikama i oštrim bridima materijala rezultira hibridnim objektima, kao i glomaznim i predimenzioniranim skulpturama čija je nit vodilja plastičnost medija.

Prema rečima Deborah Hustić, u trenutku kada pomislimo da njen rad može biti isključivo voluminozan, autorka nas iznenađuje preciznim minimaliznom.

Pripadnica nove generacije hrvatske savremene tekstilne umetnosti s međunarodnim iskustvom delovanja, Josipa Štefanec diplomirala je modu i dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gde trenutno i radi, te vajarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Deluje kao kostimografkinja plesnih predstava i izražava se kroz medij instalacije i modnih nosivih objekata.

Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu, a njeni radovi se nalaze u kolekcijama muzeja i galerija u zemlji i svetu.

Na izložbi učestvuje i modna dizajnerka i samostalna umetnica Patrizia Donà iz Hrvatske, koja daje novo značenje modifikovanom, prerađenom objektu kroz eterično-industrijsku slojevitost. Autorku karakteriše izrazita augmentacija tela i nosivih objekata, prizivajući istovremeno pomalo laboratorijsku atmosferu radnih procesa i čistoću manufakturne, optičke preciznosti. Donà nikada “ne igra” na sigurno, već istražuje medij i upotrebnost materijala do krajnjih granica.

Patrizia Donà bavi se ispitivanjem granica i mogućnosti na području mode. Nakon završenog studija modnog dizajna, fokus njenog interesa postaju ready made objekti koje redizajnira i pretvara u seriju nosivih predmeta, accessoriesa. Diplomirala je istoriju umetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu, a po završetku studija odlazi u Roterdam i upisuje studije Modnog dizajna na Willem de Kooning Academie. Za vreme i kratko nakon studija radila je kod belgijskih dizajnera A.F. Vandevorst u Antverpenu, kod kojih je radila kao stilistkinja na njihovim revijama u Parizu.

Posetioci izložbe “Textil{e}tronics” imaju priliku da upoznaju “Body Pixel Studija” koji je pokrenula Deborah Hustić aka body pixel, autorka i blogerka za nosivu tehnologiju, novomedijske izvodjacke umetnosti i uradi sam scenu (DIY, open source hardware, Arduino).

Deborah Hustić diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju u Zagrebu, a sistematično se obrazovala u područjima grafičkog i veb dizajna, kulturnih industrija, novih medija i plesa. Kad ne rastavlja belu tehniku i stare računare, Deborah Hustić radi kao urednica veb portala Culturenet (englesko izdanje), voditeljka Media laba I'MM_ (Kultura promjene - Studentski centar Zagreb), te radi veb strategije za kulturni sektor.

Na izložbi učestvuju - filmom “Arduino The Documentary” i španski filmski reditelji Raúl Alaejos i Rodrigo Calvo, koji je i fotograf, scenarista i producent.

Arduino mikrokontroler, predstavljen kroz njihov film, dovodi do poslednje “ožičene” faze razvoja.

Arduino je mikrokontroler izumljen u Italiji na prelazu 2005. u 2006. godine s namerom da studentima interaktivnog dizajna i novih medija učini jednostavnijim faze prototipovanja. Osnivači su bili Massimo Banzi i David Cuartielles. Arduino je od samih početaka razvijan kao platforma bazirana na otvorenom kodu, a upravo zbog otvorenosti platforme i zajednice koju okuplja na internetu, dolazi do relativno brzog razvoja projekta, te je u svrhu boljeg prilagodjavanja nosivoj tehnologiji naučnica MIT-a Leah Buechley dizajnirala 2007. godine “Lilypad Arduino”, namenjen upotrebi sa eTekstilom.

Posetioci izložbe imaće priliku da upoznaju i guerilla knitting, yarn bombing ili knit graffiti pravac pletenja i kukičanja koji je pokrenula, inače, američka tekstilna umetnica Magda Sayeg, frustrirana gomilom vlastitih nedovršenih pletenih stvari.

Guerilla pletilje biće: Una Bauer, Ana Dadić aka ŠtrikAna, Vana Gaćina, Ivana Ivković, Antonija Letinić, Maja Kalogera, Marijana Rimanić i Maša Žarnić.

Guerilla knitting inspirisan je graffiti kulturom, hip hopom i uličnom umetnošću, te željom za omekšavanjem vokabulara tih urbanih kultura. Magda Sayeg je 2005. godine prvi put “zaštrikala” neki objekat u javnom prostoru ispred svog butika istovremeno inicirajući pokretanje grupe Knitta Please. Od tada putuje redovno na poziv kulturnih institucija i “taguje” arhitekturu svetskih metropola, a guerilla knitting & yarn bombing kao pokret počinje da se širi širom planete u javnim prostorima - doprinosima brojnih anonimnih guerilla pletilja...

Izložba će biti otvorena do 1. aprila u Galeriji Galženica.

Saradnički tim kustoskinje Deborah Hustić čine: Ana Kovačić (asistentkinja, organizacija), Petra Zlonoga (dizajn), Kruno Jošt (muzika - Textil{e}tronicsSoundz), Davor Jandrijević Emard (DIY Arduino) i Marc Dusseiller Dusjagr & Stahl aka Christoph Stähli (Cheapouino).

*U PRILOGU: Katalog izložbe i tekst kataloga izložbe

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti