• Search form

11.07.2018 | 21:09

Teslin svetski sistem

Teslin svetski sistem

Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu predstavljaju izložbu “Teslin svetski sistem”, posvećenu dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije.

Posetici će videti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustruju razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Izložba “Teslin svetski sistem” u Zagrebu, otvorena 11. jula u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, prvobitno je predstavljena u MNT-u u septembru 2016. godine, prema koncepciji Zorice Civrić, muzejske savetnice MNT.

Tesla je u periodu 1901-1906. godine u laboratoriji na Long Ajlendu razvijao sistem baziran na svojim pronalascima, koji je nazvao “Svetski sistem bežičnog prenosa”.

Tehničke mogućnosti tog sistema na početku 20. veka postojale su samo kao naučna vizija. Svoj sistem Tesla je zasnovao na korišćenju stacionarnih ili stojećih talasa Zemlje. Danas se taj sistem zasniva na žičnom prenosu i na bežičnom prenosu energije kroz provodljivu atmosferu. Tek krajem 20. veka Teslina vizija postala je stvarnost razvojem informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Maketa Tesline laboratorije Long Ajlend

“Za mene je očigledno da bežični prenos energije, ukoliko ikada bude postignut, nije izum; to je umetnost. Belov telefon, Edisonov fonograf ili moj indukcioni motor su izumi, ali bežični prenos energije je umetnost koja zahteva kombinaciju velikog broja izuma”, izjavio je Tesla 1916. godine.

U nastojanju da objasni mogućnosti “Svetskog sistema”, 1904. godine u novinama je izašla brošura koja je odmah prozvana “Upečatljivi Teslin manifest” (A striking Tesla Manifesto), u kojoj Tesla u 12 tačaka objašnjava mogućnosti novog sistema. Tih 12 tačaka svojom aktuelnošću i snagom vizije zapanjuju i danas.

Izložba hronološki prati Tesline eksperimente, eksperimente ostalih naučnika koji su prethodili njegovim otkrićima ili su ga podtakli na njih. Takođe, izložba upoređuje šta je sve Tesla predvideo da bi se bežičnim prenosom moglo učiniti, za šta ga koristiti i kako ga ostvariti, te s druge strane, tehnologiju kojom su se Tesline vizije danas ostvarile, kao i otkrića koja su dovela do današnjeg načina bežičnog prenosa, od radio-detektora preko integriranih krugova do mikroprocesora.

Posetitelji će moći da vide modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustruju razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Izložba će biti otvorena u Tehničkom muzeju do 30. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.