• Search form

14.02.2018 | 23:05

Telo kao udarački instrument

Telo kao udarački instrument

Promotivne radionice "Telo kao instrument" biće održane od 23. do 25. februara u Novom Sadu i Beogradu, a voditelji Ana Vrbaški i Marko Dinjaški pokazaće učesnicima tehniku body percussion, odnosno kako da koriste svoje telo kao udarački instrument.

Polaznici će imati priliku da nauče različite vrsta tapšanja, puckanja prstima, lupkanja po različitim delovima tela, udaraca nogama o pod, te kako da prave još niz neobičnih zvukova rukama, ustima, prstima…

Radionica se bavi i tehnikama disanja i pevanja, a koncipirane su tako da predznanje nije potrebno.

“Svako ima neki osećaj za ritam i muziku, svakog od nas ritam neprestano prati: otkucaji srca, disanje, koraci. Svaki govor, glas i naglasak ima svoju ritmiku i melodiju. Stoga učimo ono što nam je već poznato, ili se vraćamo tome. Polaznici dobijaju zadatke prema svojim sposobnostima, a na taj način jačaju svoje veštine i mogu da savlađuju komplikovanije zadatke. Pošto učimo da nas greške ne izbacuju iz toka u kojem svi zajedno, u radionici, učestvujemo, samim tim i prevladavamo kruti način mišljenja da ‘nemam sluha’, ‘nemam osećaj za ritam’, ‘ja to ne mogu’ i učimo da i u svakodnevnom životu primenjujemo drugačiji pogled na svet”, naveli su Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji su i osnivači sastava Alice in Wonderband, a nedavno su se vratili sa gostovanja u Nemačkoj, gde su igrali predstavu "Da i Re, Telo kao instrument", u režiji Višnje Obradović, u produkciji Otvorenog kruga Novi Sad.

Sa polaznicima radionice rade se i pozorišne vežbe disocijacije pažnje, odnosno istovremenog praćenja dva i više tokova dešavanja – za vreme kretanja se i govori i peva. Radionice služe i za oslobađanje od stresa kroz savladavanje zadataka, smeh i opuštanje u prijatnom okruženju. Polaznici će imati priliku i da razviju muzičke sposobnosti, uz kretanje, razgibavanje i izvođenje različitih pokreta u isto vreme.

Nakon radionice, voditelji će ukratko predstaviti i svoj projekat jogisjko-ritmičkog putovanja u saradnji i organizaciji “Telo kao instrument” i “Earth of Yogis”.

Prva od tri radionice (Telo kao instrument: Na lepom plavom Dunavu) biće održana 23. februara u 19 sati u “Joga Studio Hipokrat” u Novom Sadu, druga će biti 24. februara u 19 sati u “Bhakti Hubu” u Beogradu (Telo kao instrument: Upoznaj se sa svojim ritmom), a treća 25. februara u 18 sati u “Joga Lotos Budimska” u Beogradu (Telo kao instrument: Dašak Afrike).

Ulaz na radionicu u Novom Sadu je besplatan, dok su preporučene donacije za radionicu u Beogradu 200 dinara.

Za svaku radionicu je potrebno prijavljivanje na imejl earthofyogis@gmail.com ili SMS-om na telefon 065 333 2385. U prijavi je potrebno napisati ime i prezime, naziv radionice za koju se prijavljujete i imejl kontakt. Ko želi da dobije SMS podsetnik dva dana uoči radionice, može da dostavi i svoj broj telefona.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.