• Search form

16.09.2009 | 12:55

Tamo i ovde u trci za Oskara

Film “Tamo i ovde” Darka Lungulova kandidat je Srbije za nominaciju za Oskara za najbolji strani film, odlučila je Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN), čiji su šlanovi glasali tajno, a u izboru su imali četiri ostvarenja koja ispunjavaju uslove.

Debitantski igrani film Lungulova dobio je šest glasova od ukupno 11 članova AFUN, dok je film “Sveti Georgije ubiva aždahu” Srđana Dragojevića dobio pet, saopšteno je 16. septembra na konferenciji za novinare AFUN u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Tamo i ovde u trci za Oskara

Film “Tamo i ovde” Darka Lungulova kandidat je Srbije za nominaciju za Oskara za najbolji strani film, odlučila je Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN), čiji su šlanovi glasali tajno, a u izboru su imali četiri ostvarenja koja ispunjavaju uslove.

Debitantski igrani film Lungulova dobio je šest glasova od ukupno 11 članova AFUN, dok je film “Sveti Georgije ubiva aždahu” Srđana Dragojevića dobio pet, saopšteno je 16. septembra na konferenciji za novinare AFUN u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Ostala dva filma - “Čekaj me, ja sigurno neću doći” Miroslava Momčilovića i “Ordinary Perople” Vladimira Perišića, nisu dobila nijedan glas Stručnog odbora AFUN, koji ccine glumci Vesna Čipčić, Tamara Miletić, Radmila Žiković i Vladan Živković, scenograf Milenko Jeremić, kompozitor Kornelije Kovač, režiseri Miroslav Lekić, Zdravko Randić, Dinko Tucaković i Vera Vlajić, filmski kritičar Milan Špiček, filmolog Petar Volk i maskerka Stanislava Zarić.

AFUN je sa Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom uputila poziv producentima ukupno 23 filma proizvedena od 1. oktobra 2008. do 30. septembra 2009. godine, a prijavu za izbor kandidata blagovremeno su predala samo četiri - “Kino kamera”, kao producent filma “Tamo i ovde” (Here and There), preduzeće “Sveti Georgije ubiva aždahu” koje stoji iza istoimenog filma Dragojevića, Brigada - producent Momčilovićevog filma i Trilema, u ime “Ordinary People”, rekao je Nenad Dukić.

Prema Pravilima AFUN, kandidovani film mora biti produkciono završen i komercijalno prikazan u bioskopskoj mreži Srbije sedam dana u kontinuitetu, u periodu od 1. oktobra 2008. godine do 30. septembra 2009. godine, podsetio je predsednik Predsedništva AFUN Mirko Beoković, dodajući da je uslov Američke fimske akademije i da je većinsko učešće zemlje porekla u produkciji filma i da je snimljen na jeziku zemlje porekla.

Glumac Branislav Trifunović, koji igra jednu od glavnih uloga (mladog srpskog emigranta u Njujorku) i jedan je od producenata, rekao je da izbor filma “Tamo i ovde” za srpskog kandidata za nominaciju za Oskara predastavlja izuzetnu čast, dodajući da sada predstoji “slatki problem promocije filma u Americi”.

“Radimo na tome da što više članova Akademije vidi naš film, a već imamo dobre kritice u Americi”, rekao je Trifunović, podsećajući da je film “Tamo i ovde” proglašen ove godine na uglednom njujorškom Trajbeka festivalu najboljim filmom o Njujorku.

“Nisam očekivao, ali opet, logično je, jer film već ima neku američku istoriju”, dodao je Trifunović, napominjući da promocija filma podrazumeva produkcijski ogroman posao i da Kinokamera mora da angažuje i neke agencije u SAD da gledaju film, što dosta košta.

“Ne verujem da država ima million dolara da izdvoji za promociju filma, ali ne postoji bolja politika u ovoj zemlji od kulturne i sportske”, rekao je Trifunović.

Reditelj Lungulov, inače, trenutno je u Milanu, povodom učešća “Tamo i ovde” na 14. milanskom filmskom festival, koji se održava od 11. do 20. septembra.

“Tamo i ovde” u konkurenciji je sa deset filmova iz Velike Britanije, Japana, Italije, Argentine, Kine, Australije, Belgije i drugih zemalja.

Premijerna projekcija filma “Tamo i ovde”, 9. septembra u bioskopu “Kolosej”, izazvala je ogromno interesovanje, pa je bio uveden još jedan termin, a u međuvremenu je počeo da se prikazuje i u bioskopima, u distribuciji Cinearsa (www.cinears.rs)

Radnja “Tamo i ovde” događa se u Beogradu i Njujorku, a zvezda filma je njujorški glumac Dejvid Torton, propali njujorški saksofonista Roberta koji slučajno upoznaje emigranta iz Srbije Branka (Trifunović), čija devojka Ivana (Jelena Mrđa) ne može zbog vize da dođe u Ameriku.

Branko traži od Roberta da ode u Srbiju i oženi se Ivanom kako bi joj omogućio dolazak u Njujork. Robert je smešten kod Brankove majke Olge (Mirjana Karanović) sa kojom se zbližava, ne sluteći da će u Beogradu pronaći ono za šta žudi čitavog života - ljubav.

“Tamo i ovde” je festivalsku premijeru imao na 37. FEST-u početkom ove godine, a zatim su sledili i drugi domaći i strani filmski festivali i brojna priznanja, među kojima je i nagrada na Trajbeka festivalu za najbolji film u kategoriji ostvarenja čija se radnja odvija u Njujorku.
Takođe, Mirjana Karanović je proglašena za najbolju glumicu na festivalima “Cinema City” u Novom Sadu i SOFEST-u u Sopotu, a dobitnica je i specijalne povelje i nagrade kritike na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Na niškom festivalu Tortonu je uručena nagrada za najboljeg stranog glumca u srpskom filmu.

Film “Tamo i ovde” dobio je i specijalnu nagradu žirija na festivalu “Skip City International” u Japanu, a prikazan je i u Karlovim Varima, u selekciji koju su odbrali kritičari prestićnog časopisa “Variety”.

Sajt filma “Tamo i ovde” je http://hereandtherethemovie.com

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom