• Search form

30.11.2017 | 11:53

Tamaš gost Filozofskog teatra

Tamaš gost Filozofskog teatra

Mađarski filozof, disident i pisac G. M. Tamaš novi je gost Filozofskog teatra 9. decembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, a govoriće na temu “Fašizam i revolucija”.

Tamaš je razvio koncept post-fašizma koji, prema njegovim rečima, lako pronalazi utočište u novom svetu globalnog kapitalizma, bez uznemiravanja dominantnih političkih oblika parlamentarne demokratije.

Poznat kao žestoki kritičar evropske desnice, režima aktuelnog mađarskog premijera Viktora Orbana, kao i neoliberalizma, G. M. Tamaš svrstava se, pored Žižeka, Badjua i Negrija, u društvo jeretičkih evropskih marksista.

Rođen u Rumuniji 1948. godine, Tamaš je iz političkih razloga prebegao 1978. godine u Mađarsku, gde je postao jedan od vodećih disidenata tog doba. Držao je predavanja širom sveta - između ostalog i na Oksfordu, Jejlu i Kolumbiji, a trenutno predaje na katedri za sociologiju i socijalnu antropologiju na Srednjoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Takođe, gostujući je predavač na Institutu za humanističke nauke u Beču.

Autor je brojnih radova, među kojima su “Istina i klasa”, “Nevina moć”, “Postfašizam i antikomunizam” i “Etnicizam nakon nacionalizma”.

Razgovor sa Tamašom na Sceni “Raša Plaović”, koji počinje u 20.30, vodiće Maja Pelević, a karte se mogu kupiti po ceni od 200 dinara na blagajni Narodnog pozorišta.

Prethodna sezona Filozofskog teatra u Narodnom pozorištu u Beogradu zavrsena je u junu gostovanjem filozofa i publiciste Borisa Budena iz Berlina, sa kojim je razgovor vodio Srećko Horvat, inicijator tog programa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, koji je proširen i na Beograd.

Novu sezonu Filozofskog teatra u HNK-u otvorila je nedavno reperka M.I.A.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Struggle in New York, 1976
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.