• Search form

17.03.2013 | 18:19

Symposion i zrikavo društvo

Symposion i zrikavo društvo

Časopis “Symposion” organizuje 18. marta u Centru za kulturnu dekontaminaciju uživo predstavljanje novog broja na temu “Trauma/Nostalgija”, uz izložbu “Strabizam” umetnice Andree Palašti, posvećene fenomenu zrikavosti, odnosno dvostruke slike i konfuzije kao simptomima celokupnog društva i karaktera nacije.

Symposion” poslednjih nekoliko godina pomera granice časopisne produkcije i politike, demonstrirajući mogućnost novog standarda u osmozi vizuelnih umetnosti i književnosti, a sa urednikom, učesnicima u novom broju i kolegama iz Beograda i Pančeva koji će govoriti kao čitaoci, u CZKD-u objavljuje i uživo novi broj “Trauma/Nostalgia I”.

Kao učesnici su najavljeni: Zoran Trklja, Csobanka Zhuzha, Jasmina Topić, Attila Sirbik, Andrea Palašti, Viktoria Radics, Dejan Ilić i Johanna Marcade, a moderatori su Aleksandra Sekulić i Saša Ćirić.

Časopis “Symposion”, kako je navedeno u predgovoru, trudio se u prethodna tri broja (“Olupina”, “Zločin/nevinost - smrad/miris”), kao i u publikaciji “Srednje-istočno-evropske fraze”, da i likovnim sredstvima reaguje na raspad Jugoslavije i na novonastalu situaciju u regionu nakon južnoslovenskih ratova, odnosno pokaže paralele ili baš naprotiv, razlike u umetničkim osećajima, pogledu na svet i načinima estetičkog izrazavanja umetnika koji žive u srednjoevropskim regijama postkomunističkih zemalja.

U novom broju akcenat je isključivo na onim istraživanjima koja se bave “značenjem pojma slamanja sudbine na našim prostorima i na to koliko smo u stanju da putem tekstova i slika izrazimo neme glasove traume”.

Vizuelni radovi nisu slike inspirisane tekstovima, kao u prethodnim brojevim, već je svaki autor sopstvene motive reflektovao na zadatu temu.

“Raskrinkavanje portreta autora prati način mentalne strukture traume i nostalgije, odnosno vizualne zamisli koje dolaze iz nesavršene buke sećanja koja naviru iz tišine traume”, navedeno je u predgovoru novog broja časopisa “Symposion” koji će istraživanje te teme nastaviti, pa će naredni broj biti objavljnen pod nazivom “Trauma/Nostalgija II”.

Promociju “Symposiona” prati izložba “StrabizamAndree Palašti, čija je koautorka Jelena Vladušić, a reč je o foto-instalaciji (digitalni printovi) posvećenoj fenomenu koji je u narodu poznat kao zrikavost - pojavi kada oči ne stoje paralelno, već u određenom pravcu pogleda postoji devijacija.

Rad se bavi pitanjima nastanka kolektivnog strabizma, koji je, kako je navedeno, kod nas postao ne samo medicinski problem, već i društveni fenomen, odnosno karakter nacije.

“Posle niza promena, Srbija je 2009 godine počela izdavanje novih biometrijskih pasoša. Novi biometrijski pasoši slični su onima koje se koriste u zemljama Evropske unije, i samim tim bliža je bezbednosnim zahtevima ‘Šengena’. Međutim, zrikavost (razrokost) uočljiva je na većini pasoških fotografija. Da li je naš strabizam u stvari strabizam države? Ili, da li je - biti zrikav, u stvari jedan od uslova da putujemo u evropu bez viza?”, pitanja su koja postavlja taj rad Andree Palašti.

Andrea Palašti, rođena 1984. u Novom Sadu, izlagala je na više samostalnih i grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu.

Završila je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a trenutno je na interdisciplinarnim doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na odseku Teorija umetnosti i medija.

Finalistkinja je nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2008. godine i dobitnica “Mangelos” produkcijske nagrade za rad “Albania, a new Mediterranean love”.

Za projekat “Manjina” 2010. godine nagrađena je autorskim grantom Mađarskog kulturnog fonda.

Trenutno radi na nekoliko samostalnih kuratorskih postavki sa različitim umetnicima u Novom Sadu.

Koautorka izložbe, Jelena Vladušić, rođena 1984. u Novom Sadu, takođe je završila diplomske i master studije na novosadskoj Akademiji umetnosti, na odseku za fotografiju, a trenutno je na doktorskim interdisciplinarnim studijama (Višemedijska umetnost) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Do sada se predstavila na četiri samostalne i više grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.