• Search form

17.04.2012 | 12:23

Svi smo u biblioteci

Svi smo u biblioteci

Biblioteka grada Beograda obeležava Svetski dan knjige, 23. april, akcijom “Svi smo u biblioteci”, u kojoj će ulogu bibliotekara preuzeti poznate kulturne i javne ličnosti, kao i izložbom “Ivo Andrić: Neobična bibliografska izdanja”.

U okviru akcije “Svi smo u biblioteci”, od 11 do 12 sati, građane će učlanjivati i preporučivati im knjige proslavljeni košarkaš Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Andrija Milošević, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić, pisac Mirjana Bobić Mojsilović, muzičar Nele Karajlić...

Građani će tog dana moći da se učlane uz popust od 50 odsto u čitavoj mreži Biblioteke grada Beograda.

U podne će biti otvorena izložba “Ivo Andrić: neobična bibliofilska izdanja” kojom se, osim Svetskog dana knjige, obeležava i 120-godišnjica rođenja nobelovca Andrića, kao i deset godina od osnivanja Srpskog bibliofilskog društva.

Prvi put će biti izloženi široj javnosti nepoznati primerci knjiga koje je napisao Andrić, a u vlasništvu su članova Srpskog bibliofilskog društva.

Reč je o raritetnim primercima na kojima su posvete Andrića, kao i o prevodima objavljenim širom sveta, pa i na egzotičnim jezicima.

Posebno mesto na izložbi zauzima lični Adnrićev primerak knjige “Na Drini ćuprija” na kojoj je svojeručno, olovkom, pisao predloge naziva za svako od 24 poglavlja. Izložba obuhvata i primerak prvog izdanja knjige “Ex ponto” iz 1918. godine, štampanog u samo 125 primeraka, na kojem je takođe posveta Andrića.

Izložba je organizovana u saradnji Biblioteke grada Beograda i Srpskog bibliofilskog društva.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću