• Search form

14.03.2018 | 21:05

Svetska premijera Srbenke

Svetska premijera Srbenke

Dugometražni dokumentarni film Nebojše SlijepčevićaSrbenka”, koji prati pripreme i probe za predstavu “Aleksandra ZecOlivera Frljića u Rijeci, imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu 49. međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Švajcarskoj.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka rata 90-ih. Probe predstave o Aleksandri Zec, u produkciji HKD Teatra, ubrzo su prerasle u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini srpskog porerkla, rođenoj 2001. godine, činilo se kao da se rat nikada nije završio. Taj komad je, inače, osvojio Gran pri 48. Bitefa 2014. godine

Film je nastao u produkciji Restarta, uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, gradova Rijeke i Zagreba, te Kreativne Evrope kroz potprogram Mediji. Već u razvoju primećen je od profesionalne javnosti, kada je 2017. godine na Sarajevo Film Festivalu osvojio tri nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award).

Festival Visions du Réel većinom je rezervisan za svetske i međunarodne premijere, a deo je Doc Alliance, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih evropskih festivala dokumentarnog filma.

Program obuhvata 174 filmova, od kijih će 78 imati svetske premijere, a 23 međunarodne.

Srbenka” je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom takmičarskom programu festivala Visions du Réel koji će biti održan od 13. do 21. aprila u Nionu nadomak Ženeve. U konkurenciji je još 14 naslova, uključujući i pobednički film proteklog 68. Berlinala.

Srbiji je posvećen poseban program tog festivala, u kojem je kratki film Daneta KomljenaSitna ptica”, u koprodukciji Restarta.

U programu Fokus Srbija je 18 dokumentarnih filmova, među kojima je i pobednički filma IDFA “Druga strana svegaMile Turajlić, te “Dubina dva” Ognjena Glavonića, “Gora Stefana Maleševića, “Slatko od NištaBorisa Mitića, “MirageSrđana Keče, “Soles de primaveraStefana Ivančića, “Kavijar konekšnDragana Nikolića, “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno teloMarte Popivode

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.