• Search form

22.09.2018 | 12:37

Sveprisutnost politike logora

Sveprisutnost politike logora

Performativna instalacija “K u letnjem kampu”, inspirsana poslednjim poglavljem nezavršenog romana “AmerikaFranca Kafke, biće premijerno predstavljena 23. septembra na festivalu Wien Woche u Beču, a nastala je pod umetničkim vođstvom beogradskih umetnika Bojana Đorđeva i Siniše Ilića, uz učešće internacionalne grupe saradnika.

Pronalaženjem Kafkinog upečatljivog lika, “K u letnjem kampu” (K in summercamp) ukazuje na preteću sveprisutnost politike logora i kampa, koja je i dalje operativna logika društva, koje funkcioniše po principu uključenja i isključenja.

Đorđev i Ilić sa radnom grupom umetnica i umetnika, teoretičarki i dizajnerki, koju čine Elena Carr, Mirjana Đotunović Mustra, Jana Dolečki, Asija Ismailovski, Srđan Knežević, Eva Kovač, Kristina Malbašić, Franziska Schindler i Mirjam Stängl, predstavljaju performativnu i interaktivnu instalaciju “K in summercamp” u Teatru Werk X u Beču.

Učesnici radne grupe su različitog obrazovanja, životnim i radnim iskustvima, a odazvali su se na festivalski otvoreni javni poziv za učešće u projektu. Bez odabira postali su deo otvorene radne grupe koja je kroz višenedeljno razmatranje i rad na Kafkinoj “Americi” i drugoj literaturi u vezi sa temama kapitalizma, feminizma, rase, migracije, izbeglištva, pokušala da istraži pitanja: Kuda idemo i jesmo li samo još jedan kamen u tvrđavi kapitalizma? Učestvujemo li u društvenoj areni ili smo samo posmatrači iz publike? Jesmo li zaslepljeni pozivom i verujemo li reči “dobrodošli”? Jesmo li spremni da stavimo sve što imamo na kocku samo zbog obećanja “boljeg života?” Gde se vidimo u piramidi kapitalističkog društva? Je li još nepoznato mesto već predefinisano i projektovano, bez obzira kuda se krećemo? Osećamo li se slobodno ako prihvatimo ponudu? Zašto smo u stalnom pokretu?

Ta pitanja su otvorena i postavljena i u konceptu same performativne instalacije “K u letnjem kampu” koja, u cilju stvaranja različitih putanja kretanja publike, koristi izvedbeni prostor i okolne prostore zgrade Teatra Werk X, kao i njene već postojeće unutrašnje mehanizme.

Publika sledi umetničke intervencije i stanice koje kritikuju, ogolevaju, ilustruju ili dekonstruišu ključne tačke iz istraživačkog i radnog procesa: poziv kao interpelaciju, migracije, kamp, prekarijat, te medijsku i ideološku dezorijentisanost.

K im Sommercamp, Siniša Ilić

Kolektivni umetnički projekat “K u letnjem kampu” deo je programa festivala Wien Woche koji se održava ove godine na temu “O granicama, stranputicama i zajedničkom” (On Boundaries, Bypasses and Commons).

Ulaz na “K u letnjem kampu” je besklatan.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.