• Search form

27.08.2017 | 14:22

Sve na broju

Sve na broju

Umetnica Mihaela Vujnović iz Beograda predstavlja se u galeriji Srpskog kulturnog centra u Istri (SKUC) izložbom “Sve na broju” koju čine slike apstraktnog karaktera koje se oslanjaju na rešavanje plastičnih problema, zapostavljaju motiv i predmet i teže zanemarivanju distinkcije između denotativnog i konotativnog u značenju.

Celokupna postavka ima karakter višestruke kompozicije sačinjene od četiri, odnosno pet jasno diferenciranih elemenata koji se i pored toga taktično nadovezuju jedan na drugi u smeru kazaljke na satu u izložbenom prostoru. Stoga se postavka može posmatrati kao totalni rad u kojem  posmatrač nalazi zadovoljstvo u celini, ali se takođe može usredsrediti na neku od kompozicija ili formata koji svaki za sebe čini određenu mikro-celinu.

To je druga samostalna izložba Mihaele Vujnović u Hrvatskoj, posle prvog predstavljanja u Labinu pre nekoliko godina.  

Sve na broju, SKUC

Prilikom otvaranja izložbe u SKUC-u, koje je upotpunjeno nastupom džez muzičara Olega Kirejeva, direktor tog kulturnog centra u Puli Milan Rašula naglasio je da je, prateći kulturno-umetničko stvaralaštvo u regionu, već imao priliku da upozna rad Mihaele Vujnović. To je bio i podsticaj SKUC-u da, kao mlada institucija koja teži spajanju urbanog i tradicionalnog, ugosti radove Mihaele Vujnović i time približi savremeno umetničko stvaralaštvo Beograda i Srbije publici u Istri, kao i posetiocima iz regiona i inostranstva.

Mihaela Vujnović, rođena 1989. godine u Karlovcu, odrasla je u Beogradu, gde je 2011. godine završila osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti. Kao stipendistkinja Fonda za mlade talente, studije je nastavila u Francuskoj i 2014. godine diplomirala na Ecole Nationale Superieure d’Art de Nancy, a 2015. godine završila je i druge master studije na beogradskom FLU.

Izložba u SKUC-u biće otvorena do 15. septembra.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, performans, 1973, SKC Beograd
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.