• Search form

26.03.2012 | 22:07

Supertrash

Supertrash

Ljubljanska galerija Jakopič predstavlja neke od najtipičnijih radova Saše Sedlačeka iz proteklih deset godina, koje povezuje tematika otpada - “Piknik na deponiji”, “Prosjak”, “Space Junk Spotting”, “No Lego”, “AcDcWc”, “Veliko isključenje”...

Izložba “Supertrash” premijerno je predstavljena u Koroškoj galeriji umetnosti u Slovenj Gradecu krajem 2011. godine, u produkciji Aksiome - Instituta za savremenu umetnost, a prati je reprezentativan katalog sa tekstovima Petje Grafenauer i Luke Omladiča.

Recikliranje i ponovna upotreba odbačenog osnovno je interesovanje umetničkog rada Sedlačeka, koji se trudi da unapredi svet i upozori da ljudi na Zapadu nisu jedini stanovnici planete.

Piknik na deponiji (2004), foto: Željko Stevanić

Prema rečima Petje Grafenauer, njegovi projekti kreću se između lokalnih i globalnih problema otpada. Zainteresovan je za teme koje spadaju u kategoriju vekovnih napora za unapređenje čovekovog života. Na sreću, ne prilazi toj tematici naivno, netrplejivo ili u moralističkom maniru, već duhovito i podsticano. Njegove ideje su duhovite, kreativne i pre svega korisne.

    The Big Switch off (2011), foto: Marko Sedlaček

Sedlaček je jedna od ključnih ličnosti na slovenačkoj savremenoj umetničkoj sceni - dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada (OHO, Vida 11, Spaport, Zogo Toy...), bio je tri puta na rezidenciji (u Nemačkoj, Japanu i SAD), izlagao je u Sloveniji, Japanu, Tajvanu, SAD, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Srbiji, Rusiji, Estoniji... ukljucujući i etablirane izlagačke prostore kao što su Secesija u Beču i lentos muzej u Lincu. Učestvovao je i na velikim međunarodnim bijenalima (Tajpej 2008, Ogaki 2006) i festivalima.

Space Junk (2006), foto: Sašo Sedlaček

Društveno-angažovanom umetnošću, kojom ukazuje na socijalne i druge probleme u okruženju, bavi se godinama. Poznat je, između ostalog, i po radu “Prosjak” - robotu od starog kompjuterskog hardvera i drugih jeftinih delova koji je namenjen socijalno ugroženima, odnosno beskućnicima - pozajmljivao im je taj rad kako bi ih zamenio u prošnji na ulici, čuvajući im pritom anonimnost i dostojanstvo.

Prosjak  2.0 (2006), foto: Hiromitsu Murakami

Izložba u Jakopičevoj galeriji, čija je kustoskinja Marija Skočir, otvorena je od 27. marta do 13. maja.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.