• Search form

19.10.2015 | 10:08

Subverzivna grafiti TV kritika

Subverzivna grafiti TV kritika

Grafiti umetnici angažovani da doprinesu autentičnosti sirijskih izbegličkih kampova u popularnoj, ali kontroverznoj TV seriji “Homeland”, iskoristili su priliku da optuže taj program za rasizam i pogrešno predstavljanje situacije na Bliskom Istoku.

U drugoj epizodi pete sezone te serije, koja je emitovana nedavno u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji, glavni lik Keri Matison, koji igra glumica Kler Dejns (Claire Danes), prolazi pored grafita “Domovina je rasistička”, “Domovina je vic i nije nas namejala” i “#blacklivesmatter”.

Radnja te epizode, snimljena u predgrađu Berlina, dešava u fiktivnom sirijskom izbegličkom kampu na granici Sirije i Libana.

Umetnica Heba Amin (Heba Y Amin) i njene kolege Karam Kap (Caram Kapp) i Stoun (Stone) naveli su u saopštenju da nisu bili oduševljeni ponudom produkcijske kuće za crtanje “autentičnih” grafita, s obzirom na problematičnu reputaciju tog programa, sa kojim se politički ne slažu, kao i mnogi drugi, ali su odlučili da iskoriste trenutak za subverzivnu poruku.

Na prvim sastancima sa producentima pokazani su im pro-asadovski grafiti koji su navodno prirodni u sirijskim izbegličkim kampovima, a umesto traženog, oni su napisali poruke poput “Domovina NIJE serija”, “Situaciji ne treba verovati” i “Ova serija ne predstavlja stavove umetnika”.

Prema njihovim rečima, serija “Homeland” dobila je reputaciju “najzatucanijeg programa na televiziji zbog netačnog, jednoobraznog i veoma pristrasnog prikazivanja Arapa, Pakistanaca i Avganistanaca”, kao i zbog “lošeg predstavljanja gradova Bejruta, Islamabada i takozvanog muslimanskog sveta uopšte”. Američkoj javnosti serija sugeriše da je Al-Kaida iranski poduhvat, te da ima bliske veze s Hezbolahom i traži osvetu protiv SAD u ime Irana.

Producenti nisu proveravali poruke na arapskom, niti obraćali mnogo pažnje, jer su, kako su naveli umetnici, to za njih samo vizuelni dodaci koji bi trebalo da upotpune horor-fantaziju Bliskog Istoka, sliku koja dehumanizuje ceo region i svodi ga na bezlične figure u crnim burkama, a od ove sezone i na izbeglice.

Heba Amin izjavila je “Gardijanu” da serija “Homeland” perpetuira opasne stereotipe o celom regionu i pretvara ih u farsu, doprinoseći narativu aktuelne političke propagande.

“Jasno je da oni ne poznaju region koji pokušavaju da predstave”, dodala je Heba Amin.

Serija “Homeland” je i ranije izazivala kontroverzne reakcije u delu javnosti zbog opisa islamskog sveta i načina na koji predstavlja odnose Al-kaide i Hezbolaha.

*Na fotografiji grafit: Homeland is racist (hebaamin.com)

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.