• Search form

17.04.2012 | 21:24

Spomenici slovenske pismenosti

Spomenici slovenske pismenosti

Izložba “Naše ili tuđe”, posvećena spomenicima pismenosti južnoevropskih i centralnoevropskih slovenskih naroda, otvorena je 17. aprila u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Predstavljeno je oko 60 printova rukopisnih i starih štampanih knjiga, a izložbu je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković.

Izložba je jedan od rezultata projekta EMBARK Nacionalne biblioteke Česke iz Praga, Instituta za bugarski jezik iz Sofije i NBS, koji se realizuje u okviru programa Kultura 2007-2013 Evropske komisije.

Projekat podrazumeva aktivnosti na polju objedinjavanja spomenika pismenosti južnoevropskih i centralnoevropskih slovenskih naroda kroz digitalizaciju i elektronsku obradu rukopisne građe.

Na izložbi u NBS predstavljeni su printovi rukopisnih i starih štampanih knjiga u izboru partnerskih institucija koji svedoče o zajedničkim korenima i bogatom i intenzivnom kulturnom razvoju srednjovekovne pismenosti koja je formirala identitete današnjih drzava češkog, bugarskog i srpskog naroda.

(SEEcult.org)

Video
Vođenje kroz izložbu “Kada se Drugi susreće sa drugim Drugim” u KCB-u
08.07.2017 | 23:42

VOĐENJE: Kada se Drugi susreće sa drugim Drugim

Kada se Drugi susreće sa drugim Drugim / When The Other Meets The Other Other, Kulturni centar Beograda, 6.6 - 1. 7. 2017.