• Search form

17.04.2012 | 21:24

Spomenici slovenske pismenosti

Spomenici slovenske pismenosti

Izložba “Naše ili tuđe”, posvećena spomenicima pismenosti južnoevropskih i centralnoevropskih slovenskih naroda, otvorena je 17. aprila u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Predstavljeno je oko 60 printova rukopisnih i starih štampanih knjiga, a izložbu je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković.

Izložba je jedan od rezultata projekta EMBARK Nacionalne biblioteke Česke iz Praga, Instituta za bugarski jezik iz Sofije i NBS, koji se realizuje u okviru programa Kultura 2007-2013 Evropske komisije.

Projekat podrazumeva aktivnosti na polju objedinjavanja spomenika pismenosti južnoevropskih i centralnoevropskih slovenskih naroda kroz digitalizaciju i elektronsku obradu rukopisne građe.

Na izložbi u NBS predstavljeni su printovi rukopisnih i starih štampanih knjiga u izboru partnerskih institucija koji svedoče o zajedničkim korenima i bogatom i intenzivnom kulturnom razvoju srednjovekovne pismenosti koja je formirala identitete današnjih drzava češkog, bugarskog i srpskog naroda.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.