• Search form

12.08.2017 | 11:32

Spomenici govore

Spomenici govore

Centar za razvoj ideja i kulturno društvo LADA organizuju 13. avgusta na Kalemegdanu manifestaciju “Spomenici govore” – interaktivnu edukativnu predstavu i koncert gitariste Momčila Aleksandrića, čiji je cilj da se posetioci upoznaju sa životima velikana iz srpske književnosti, kao i drugim ličnostima koje su doprinele razvoju srpske kulturne baštine, pa tako i samog društva.

Publici će biti predstavlјeno 13 ličnosti koje će kroz kratke monologe i međusobne interakcije prikazati mladi glumci. Predstava je osmišlјena tako da pored svakog spomenika stoji po jedan glumac, a posetioci će redom biti vođeni od spomenika do spomenika.

Predviđene su dve ture – od 17 i od 19 časova, a između njih koncert Momčila Aleksandrića u muzičkom pavilјonu.

Glumci i ličnosti koje glume su: Miloš Filimonović – Stevan Mokranjac, Dejan Tošić – Stevan Raičković, Luka Stević – Miloš Crnjanski, Vladan Čalija – Radoje Domanović, Marko Belojević – Bora Stanković, Ilija Dimitrijević – Vojislav Ilić, Đorđe Pantović – Jovan Dučić, Danilo Tanasković – Janko Veselinović, Uroš Stefanović – Aleksa Šantić, Aleksandar Živković – Miloš Đurić, Bogdan Spirić – Simeon Roksandić,  Radoje Đurđević – Kosta Taušanović i Aleksa Šušić – Đuro Jakšić.

Ulaz je besplatan, a početak obe ture će biti kod spomenika Koste Taušanovića (desno od glavnog ulaza na Kalemegdan iz pravca Knez Mihailove ulice).

Lutajuće atraktivno društvo artista (LADA), nevladino i neprofitno udruženje građana, osnovano je 2013. godine radi podsticanja razvoja kulturno-umetničkih manifestacija u Srbiji u interakciji sa lokalnim stanovništvom, a pre svega sa mladima. Ideja tog udruženja je da se mladi u lokalnim zajednicama društveno angažuju u svojim sredinama kroz kreativni rad, kao i pružanje mogućnosti za sticanje uvida u aktuelne umetničke tendencije.

Centar za razvoj ideja, neprofitna, nevladina organizacija osnovana 2014. godine, formirana je od nekolicine istomišlјenika i društveno aktivnih pojedinaca koji su prethodno i sami bili suočeni sa nizom izazova sa kojima se susreću mladi lјudi u Srbiji. CRI teži da pomogne novim generacijama da se povežu i aktivno uklјuče u rešavanje konkretnih problema u okruženju sa fokusom na podsticaj nastanka kreativnih ideja, kao i pomoći pri razvijanju i realizaciji istih. Glavni cilј je unapređenje položaja mladih u društvu, podizanje nivoa svesti o aktuelnim problemima i realizovanje različitih programa za edukaciju mladih.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.