• Search form

19.04.2012 | 17:21

Solarna robotika

Solarna robotika

Nemački medijski umetnik i haker Ralf Schreiber gostuje u Zagrebu povodom radionice “Elektronska stvorenja”, čiji će rezultati biti predstavljeni 22. aprila u Studentskom centru, a omogućava polaznicima da konstruišu različite jednostavne “life like” uređaje.

Rezultati radionice, koju organizuju Upgrade! Zagreb i l’MM_Media lab Kulture promjene, biće predstavljeni u vidu zvučno-vizuelnog performansa Ralfa Schreibera i polaznika.

Radionica “Elektronska stvorenja” pokazaće jednostavne načine kreiranja i građenja uređaja i robota nalik živim stvorenjima - upotrebom analognih oscilatorskih sklopova. Oscilacije mogu biti zadržane i, kao rezultat toga, događaju se jednostavne interakcije i može se simulirati ponašanje jednostavnih neuronskih mreža.

Polaznici na radionici mogu konstruisati različite jednostavne “life like” uređaje, koji će proizvesti male pokrete ili sitne i različite uzorke zvukova, koji podsećaju na zvukove ptica i insekata. Polaznici će postati prisni sa posebnom estetikom visoko osetljivih elektronskih sklopova, koji zahtevaju minimalnu pogonsku energiju.

Schreiber radi sa minimalnim elektronskim sklopovima, solarnim panelima, motorima i zvučnicima. Njegov eksperimentalni i zaigrani rad generiše meke zvukove i male pokrete. U centru njegovog delovanja je višegodišnji projekat “Žive čestice”, autonomna audio-kinetička instalacija u uvek novoj konstelaciji solarno pogonjenih, interaktivnih mini robot-modula.

Diplomirao je na minsterskoj Umetničkoj školi i nastavio školovanje na Akademiji za medijske umetnosti u Kelnu, a izlagao je na brojnim izložbama u Nemačkoj i svetu.

l’MM_Media lab, otvoren u oktobru 2011. godine uz biohakersku radionicu “Hackteria DIY biolab” pod vođstvom Dr. Marca Dusseillera, najavila je još niz interesantnih događaja tokom proleća, posvećenih elektronskim uređajima, prenameni bele tehnike i saund artu.

Prvi koprodukcijski projekat bio je sa Udrugom za interdisplinarna i interkulturalna istraživanja - UIII na radionici tekstilne umetnosti “Socialdress” slovenačke umetnice Marije Mojce Pungerčar, održane u Pogonu.

Članovi haklaba učestvovali su i na Kiblixu i MFRU festivalu u Mariboru, na radionicama kinetičkog origamija FOLDME i osnovama VVVV programa, te predstavljanjem laba na Workshopology simpoziju. Takođe, ugostili su u dvorani MM SC-a meksičkog medijskog teoretičara Frana Ilicha, uz prezentaciju projekta Spacebank, virtuelne zajednice u formi investicione banke.

I’MM_ je krajem 2011. godine učestvovao i u programu Velesajma kulture radionicom izrade teremina, uz voditelje Boruta Savskog, Luku Freliha, Robertinu Šebjanič (Ljudmila Media Lab), te podršku članova Teremidi Orchestra iz Ljubljane, Ide Hiršenfelder, Saše Spačal i Dare Pejića. Članovi hacklaba tom su prilikom predstavili rezultate svojih biohakerskih eksperimenata s bakterijama i biljkama, DIY mikroskopima u vidu mini izložbe / svetlosne instalacije, održali dva koncerta s gostima iz Ljubljane, te dali značajan doprinos međunarodnom projektu Make A Forest svetlosno-zvučnom instalacijom u dvorištu Teatra &TD.

U haklabu se radilo i za vreme najdubljeg snega, pa su tako članovi laba u prvom work-in-progress projektu “Scanner 2 CNC Machine” rastavili hrpu starih skenera i trenutno rade na njihovoj prenameni u CNC mašinu, tj. laser cutter. Voditelj projekta, Davor Jadrijević Emard, radi celokupnu dokumentaciju projekta na I’MM-ovoj wiki stranici.

Početkom ove godine članice l’MM_Media laba bile su u poseti kolegicama Miss Baltazar’s Lab-a u Beču tokom festivala Make Me Eclectic koji je prvi put održan u prostoru prestižnog Museum Quartier. Festivalski program nudio je niz radionica sa Arduino mikrokontrolerom, izradom solarnih ćelija, radom u Pd software-u i sl, namenjenih ženama hakerkama.
Ubrzo zatim usledila je i radionica “Osnove elektronike za wanna be hakere” pod vodstvom Igora Brkića aka hyperglitcha, jednog od suvoditelja prošlogodišnje radionice “Artduino predstavlja Arduino”.

I’MM_ je ugostio i Dereka Holzera sa radionicom “Neandertalska elektronika: SoundBox” koja je okupila interesantan dijapazon polaznika zainteresovanih za DIY sound art uređaje. Nakon radionice većina polaznika ostala je da radi u haklabu, čime se otvorio nov front kreativnog delovanja, sound art.

Proslavljen je i Dan žena gostovanjem na Eclectic Tech Carnivalu, odnosno festivalu Rdeče zore u Ljubljani. Ove godine dva su festivala ujedinila programe i radionice koje su tematizovale žene i tehnologiju.

Predstavnici l’MM_Media laba učestvovali su sredinom marta i na radionicama novoosnovanog festivala Resonate u Domu omladine Beograda.

Art direktor l’MM_Media laba je Ivan Marušić Klif, a programska koordinatorka i organizatorka Deborah Hustić aka body pixel

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.