• Search form

02.10.2014 | 15:31

Snaga za pokretanje

Snaga za pokretanje

Dokumentarni film “Restart” Dejana Petrovića premijerno je prikazan 1. oktobra u prepunoj Dvorani Kulturnog centra Beograda, a publiku je pozdravio i glavni protagonista Darko Babić, slikar iz Požege koji, nakon decenijskog perioda pasivnosti i samoizolacije, prihvata poziv galerije u svom gradu,da u njoj izlaže.

Time započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvesni period borbe sa pasivnošću, navikama i sopstvenim ograničenjima. Uz poziv, umetnik prihvata i rizik da zidovi galerije ostanu prazni.

Nakon projekcije, publici je predstavljena ekipa filma, a najveći aplauz, pored Babića, dobili su najmlađi junaci filma, deca iz Društva za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije opštine Požega.

Reditelj Dejan Petrović rekao je da je njegov cilj bio da publika takođe doživi potrebu da se pokrene.

“Da u sebi, svojim prijateljima, ljudima koji su pored vas, pronađete motiv za izlazak iz bezvoljnosti i pasivnosti u kojoj se nađete”, rekao je Petrović.

Darko Babić je rekao publici da je film posvetio svim ljudima koji žive sa multiplom sklerozom, uz želju da uvek znaju da su moćni.

Film je posvetio i svom dedi Iliji Pavloviću i baki Dragani, koja je uvek bila i ostala heroina do svog kraja.

Film “Restart” snimljen u produkciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Nakon beogradske premijere, film očekuje festivalski život na domaćim i filmskim festivalima u svetu.

(SEEcult.org)

Video
10.12.2017 | 14:58

VOĐENJE: Branka Kuzmanović - DIS/POZICIJE

Vođenje kroz izložbu Branke Kuzmanović DIS/POZICIJE u Galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja “Akademija” u Beogradu, koja je otvorena od 28. novembra do 19. decembra 2017.