• Search form

05.11.2017 | 18:23

Slobodna zona na bis

Slobodna zona na bis

Festival Slobodna zona prikazaće 7. novembra na bis pet filmskih hitova koji su privukli najveću pažnju publike, a osim u Dvorani Kulturnog centra Beograda, prvi put će dodatni program biti i u Domu omladine.

Među repriznim filmovima je i dokumentarni “Ja nisam tvoj crnja”, koji dovodi u pitanje samu definiciju onoga što Amerika predstavlja, a kojim će 6. novembra svečano biti zatvorena 13. Slobodna zona. Publika će to ostvarenje, za koje su karte rasprodate među prvima, imati priliku da pogleda u DKC-u i 7. novembra od 17 časova.

Ja nisam tvoj crnja” jedan je od tri naslova koje je izabrao gost-selektor Teofil Pančić, a osvojio je, inače, nagradu publike u programu Panorama na Berlinalu i nominovan je za Oskara.

Ja nisam tvoj crnja” je putovanje u istoriju crnaca, koje povezuje prošlost Pokreta za ljudska prava sa sadašnjošću i pokretom BlackLivesMatter.

Džejms Boldvin je 1979. napisao pismo svom književnom agentu opisujući svoj sledeći projekat Remember This House. Knjiga je trebalo da bude revolucionarni lični doživljaj života i uzastopnih ubistava troje njegovih bliskih prijatelja – Medgara Eversa, Malkolma X i Martina Lutera Kinga Juniora. Dublje sagledavajući povezanosti života i ubistava ovo troje lidera, Boldvin i Pek su stvorili delo koje dovodi u pitanje samu definiciju onoga što Amerika predstavlja.

Na bis će biti prikazan i film “Gaza Surf Klub”, čija je projekcija u DOB-u bila rasprodata, a praćena je uzbudljivim razgovorom publike i koreditelja Filipa Gnadta. Taj vizuelno raskošni film, čija je repriza u 19 časova u DKC-u, prati grupu ljudi iz Gaze, koja izmučena okupacijom i političkim nesuglasicama, sopstvenu slobodu pronalazi na talasima Mediterana.

Igrani film “Muškarci ne plačuAlena Drljevića iz Bosne i Hercegovine, deo regionalne selekcije, izazvao je takođe ogromno interesovanje publike, a biće repriziran u DKC-u u 21 sat. Drljevićeva drama o traumama vojnika sa svih strana u ratovima 90-ih premijerno je prikazana u Karlovim Varima, gde je osvojila nagradu Cine Europa i specijalnu nagradu žirija.

Program na bis obuhvata i film “Čavela”, u režiji Katrin Gund i Dareše Kjui, raskošni portret najveće meksičke zvezde tradicionalne muzike i ljubavnice Fride Kalo, koji je rasplakao mnoge u prepunoj sali DOB-a, a biće prikazan na istom mestu 7. novembra u 18 časova.

Reprizno će biti prikazan 7. novembra od 21 sat u DOB-u i dokumentarni mjuzikl “Dan oslobođenjaMortena Travika o istorijskom nastupu grupe Laibach u Severnoj Koreji 2015. godine, kojim je 13. Slobodna zona otvorena 1. novembra u Sava centru, u prisustvu reditelja i clana Laibacha Ivana Novaka.

Karte za projekcije u DKC-u već su u prodaji na biletarnici KCB-a, a za program na bis u DOB-u biće u prodaji od 6. novembra na biletarnici DOB-a i svim prodajnim mestima Eventima.

Festival Slobodna zona ponudio je paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu više od 45 igranih i dokumentarnih filmova pokreću, preispituju i stavljaju u prvi plan teme o kojima se danas malo govori.

Festivalski sajt je feezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.