• Search form

04.02.2016 | 19:16

Slađana Petrović Varagić: Kulturi treba zaštita od politike

Slađana Petrović Varagić: Kulturi treba zaštita od politike

Direktorka Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić, koju je 4. februara smenila vladajuća većina u lokalnom parlamentu, izjavila je da odluku o razrešenju, nakon tromesečnih pritisaka da podnese ostavku, ipak ne doživljava kao lični poraz, već kao ogromno razočaranje zbog nepoštovanja zakona i rezultata rada.

“Danas je u domenu politike nezamislivo da se argumentovano suprotstavite bilo kome ko je vršlac neke vlasti na bilo kom nivou. Kada to uradi direktorka neka male ustanove kulture, koja je uz to žena i koja nije član nijedne političke partije, a sve sa namerom da se zaštiti struka i ustanova, onda se to doživljava kao lični napad i bez obzira na rezultate rada i na stručna priznanja, demonstrira se politička volja”, izjavila je Slađana Petrović Varagić za portal SEEcult.org povodom smene.

“Prošla sam tri meseca ogromnog političkog pritiska, nisam podnela ostavku, ali ipak ne doživljavam ovo kao lični poraz, već kao ogromno razočaranje, shvatajući da živimo u državi u kojoj se ne primenjuju zakoni, ne vrši kontrola njihove primene, ne vrednuju rezultati”, dodala je Slađana Petrović Varagić.

Prema njenim rečima, reforma javnog sektora o kojoj se priča godinama unazad nikada neće biti sprovedena ako lokalne vlasti rade na ovakav način.

Navodeći da su lokalne ustanove kulture ostavljene “na milost i nemilost” svojim osnivačima, Slađana Petrović Varagić je ocenila da bi Zakon o kulturi u tom pogledu morao da predvidi mehanizme kontrole od resornog ministarstva.

“Sektor kulture je ovoj zemlji postao nebitan, saopštenje Nacionalnog saveta za kulturu, PEN Centra, pa i samog Ministarstva kulture, delimo po društvenim mrežama mi kolege iz struke, a stanje sa medijima je takvo da to u nacionalne medije ne može prodreti. Ovaj slučaj nije usamljen, znam za mnogo sličnih primera, ne samo u unutrašnjosti. Verujem da se stanje mora popraviti, da se sektor kulture mora konsolidovati i zaštiti se od političkih uticaja”, navela je Slađana Petrović Varagić, koja je na mesto direktora KC Požega imenovana na osnovu javnog konkursa prema Zakonu o kulturi, a mandat je trebalo da joj traje do juna 2018. godine.

Smenu Slađane Petrović Varagić predložio je nedavno novi Upravni odbor KC Požega, koji je izabran suprotno odredbama Zakona o kulturi.

Slađana Petrović Varagić razrešena je dužnosti direktora većinom glasova odbornika SO Požega - za njenu smenu glasalo je 25 odbornika vladajuće većine, dok je 18 bilo protiv.

Razlozi za razrešenje nisu posebno obrazloženi, osim navoda UO KC Požega da nije iskorišćeno pravo za povraćaj sredstava od plaćenih akciza za nabavljeno lož ulje. Slađana Petrović Varagić je navela da to nije bila zakonska obaveza, već samo pravo, i da time nije ništa protivzakonio urađeno.

“Ukazala sam predsedniku SO Požega i odbornicima na kršenja Zakona o kulturi i Zakona o lokalnoj samoupravi prilikom imenovanja samog UO, a potom i prilikom obrazloženja samog rezrešenja pre isteka mandata, jer to ‘neiskorišćeno pravo na povraćaj akciza’ nije zakonit razlog za razrešenje”, navela je ona.

Predsednik Skupštine i odbornici vladajuće koalicije ocenili su i da je načinila nematerijalnu štetu Požegi navodnim pokretanjem kampanje u medijima i na društvenim mrežama protiv predsednka Opštine Milana Božića. Time je, kako su ocenili, postala praktično "žrtva sopstvene kampanje".

Reč je zapravo o spontanim burnim reakcijama stručne i najšire javnosti na paušalne izjave Božića u vezi sa radom KC Požega, koje je Slađana Petrović Varagić uporno demantovala argumentima, odbijajući da podnese ostavku na osnovu takvih neosnovanih tvrdnji.

Predsednik Opštine Požega i lokalni funkcioner Srpske napredne stranke Milan Božić je nekoliko dana uoči sednice lokalnog parlamenta najavio da će do smene Slađane Petrović Varagić definitivno doći, uprkos burnim reakcijama stručne javnosti i peticiji sa potpisima više od 2.000 građana.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su prethodnih meseci Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.