• Search form

12.04.2018 | 16:35

Skoro 100 filmova na 11. Beldoksu, brojni gosti

Skoro 100 filmova na 11. Beldoksu, brojni gosti

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks prikazaće od 7. do 14. maja gotovo sto filmova u 14 programa, uključujući takmičarske, a među stotinak gostiju najavio je renomirane svetske autore kao što su Anjes Varda, Ejbel Ferara, Klod Lancman, Ulrih Zajdl, Vlado Skafar, Žoao Pedro Rodriges, Rut Bekerman

Osnivač i direktor Beldoksa Mladen Vušurović istakao je da se taj festival svake godine razvija i unosi novine i da je to njegova filozofija.

“Uvek sam radio sa strašću i ambicijom. Prvih deset godina bilo je označeno željom da se pozicioniramo u B klasu svetskih festivala. To smo prošlogodišnjim, jubilarnim izdanjem i uspeli. Sada mi je želja da uđemo u A klasu festivala dokumentarnog filma. Možda zvuči preambiciozno, ali to je vizija Beldoksa”, izjavio je Vušurović 12. aprila na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Čak 98 filmova i gotovo sto gostiju, projekcije u deset dvorana, dobro “utegnuti” programi, među kojima je novina selekcija hibridnih žanrova u Muzeju savremene umetnosti, uz bogat industrijski program – odlike su 11. Beldoksa, rekao je Vušurović, dodajući da se na “stresnoj strani” celog poduhvata nalazi pitanje budžeta.

“Još nam nije potvrđen budžet za ovo izdanje, čekaju se rezultati konkursa Ministarstva kulture. Dobro bi bilo da se usvoji inicijativa premijerke Ane Brnabić da se za stalne manifestacije budžet određuje za period od tri godine. U međuvremenu, zahvalni smo na pomoći koju smo i ovoga puta dobili od stranih ambasada i kulturnih centara”, rekao je Vušurović i naveo tradicionalnu podršku Gete instituta, kao i podršku iz Portugalije, Italije, Austrije, Holandije, Izraela i Švajcarske.

Umetnički direktor 11. Beldoksa, reditelj Marko Grba, najavio je “fantastičnu selekciju”, koju je sastavio sa Vušurovićem i selektorom Igorom Stanojevićem.

“Imaćemo 12 filmova u Međunarodnom takmičarskom progamu u DOB-u, gde će se prikazivati i programi Biografski dokumentarci i Muzički i plesni dokumentarci, dok će u Dvorani Kulturnog centra Beograda ići Srpski takmičarski program sa devet filmova, novi program Beldoks Human Rights, kao i Special Screenings”, rekao je Grba.

U Jugoslovenskoj kinoteci najavljena je retrospektiva austrijskog reditelja Ulriha Zajdla i mini-retrospektiva slovenačkog reditelja Vlade Skafara, a ideja je da se ubuduće svake godine jedna retrospektiva posveti nekom od autora iz bivše Jugoslavije.

Tu će biti održan i program Fokus: Baltičke zemlje, dok će u Muzeju Kinoteke biti prikazane tri selekcije – Front page sa filmovima na političke i sociološke aktuelne teme, Planet Earth kao program posvećen prirodi i antropologiji i Fireworks koji obuhvata filmove o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima.

Nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova, nazvana Meteori, biće prikazana u video sali Muzeja savremene umetnosti i Jugoslovenskoj kinoteci rekao je Marko Grba.

Najavljujući Srpski takmičarski program, Grba je istakao da je među odabranim naslovima pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma “4 years in 10 minutesMladena Kovačevića, čija će svetska premijera biti iduće sedmice na festivalu Visions du reel u Nionu.

Na svečanom otvaranju Beldoksa, kako je već objavljeno, biće prikazani dokumentarci “Slatko od ništa Borisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića.

U konkurenciji su i “Okupirani bioskopSenke Domanović o akciji za oživljavanje bioskopa “Zvezda”, “Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu iz MoraveTanje Brzaković o Kinezima koji već godinama žive u Srbiji, te “Putovanje kroz crnu rupuAleksandra Nikolića, “Dnevnik ozbiljnog prestupnikaDanila Cekovića, “Kad svinje leteBiljane Tutorov i “Čarobnjak iz MutnjaBranka Lazića.

Prema oceni Grbe, savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali pođednako izazovnim ostvarenjima.

Za Međunarodni takmičarski program rekao je da su se selektori trudili da naprave balans između filmova dokazanih autora, koji već imaju mesto u istoriji kinematografije, i vrlo originalnih, stilski zrelih mlađih autora, kao i debitanata koji su uradili neke spektakularne stvari.

Među 12 naslova su “Faces PlacesAnjes Varde, “Human Flow Aija Veiveija, “Piazza VittorioEjbela Ferare, “NapalmKloda Lancmana...

Igor Stanojević je izjavio da je ceo program pripreman “sa visokim nivoom strasti”.

“Skoro da nema ni jednog filma za koji se bar jedan od nas trojice nije jako zauzeo ili da mu je puno značilo da bude uvršten u selekciju. Ispostavilo se da se tematski formirala grupa filmova o odrastanju, među kojima su ‘Boli BanaSajmona Gilarda (Belgija, Francuska) i ‘Brimstone & GloryViktora Jakovleskija (SAD, Meksiko), kao i ‘Of Fathers and SonsTalala Derkija (Nemačka, Sirija, Liban) – šokantna priča o uvođenju dečaka u ISIS. Takođe se izdvojila celina koja se bavi ljudskim društvom, kao i nekim mikrokosmosima”, rekao je Stanojević.

Marko Grba je skrenuo pažnju na program Meteori u MSU, za koji je odabrano deset filmova koji pomeraju granice između igrane i dokumentarne forme, art haus dokumentarci, filmovi hibridne forme. Specijalni gost biće veliki portugalski reditelj Žoao Pedro Rodriges, poznat beogradskoj publici po filmu “Ornitolog” prikazanom na Festivalu autorskog filma 2016. godine. Na 11. Beldoksu biće prikazan njegov kratki film “Where Do You Stand Now” (2017) i dugometražni “Last Time I Saw Makao” koji je radio 2012. sa Žoaom Ruijem Guerom Damatom.

Reditelj filma “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđe Marković istakao je da mu je velika čast što će njegov film, zajedno sa filmom Borisa Mitića, otvoriti Beldoks.

“Mladen Vušurović već godinama prati razvoj mog filma, tako da je bilo logično da Kaktus Bata završi na Beldoksu. To je moj debitantski film, a radio sam ga sedam godina. Nažalost, neki od sagovornika nisu više sa nama - Jovan Ćirilov, profesor Nikola Majdak, istoričar stripa Zdravko Zupan, ali drago mi je da je film napokon završen i da će oni posle nekoliko godina ipak zaživeti na velikom paltnu. Ovo je hibrid, dokumentarac koji ima igrane delove i taj karakter Kakuts Bate koji se pojavljuje. Radi se o tome da je 1944. godine jedan mladi strip crtač streljan. Naš verovatno najznačajniji savremeni alternativni strip crtač Aleksandar Zograf nas vodi u potragu da nađemo šta možemo da saznamo o tom slučaju. Dakle, tema je potraga jednog umetnika za drugim umetnikom”, rekao je Marković.

Organizatori su skrenuli pažnju i na program Beldocs Human Rights, koji se priređuje povodom 70 godina od usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima. Urednica tog programa Marija Vukić najavila je da će uz filmove na teme genocida, trgovine ljudima i smrtne kazne, biti održane tri panel diskusije na kojima će učestvovati autori, kao i eksperti iz tih oblasti 9, 10. i 11. maja u Dvorani KCB-a.

Beldoks će imati i industri program, čiji je šef M. Đem Uztufekći, filmski profesionalac iz Turske koji sada živi u Beogradu. Najvažniji deo tog programa, kako je rekao, biće Beldocs in Progress kao platforma za predstavljanje domaćih dokumentaraca u fazi razvoja profesionalcima iz Srbije i inostranstva, kako bi se omogućila podrška produkciji, postprodukciji, distribuciji tih filmova.

Program 11. Beldoksa bice odrzan u Sava centru, DOB-u, Dvorani KCB-a, Domu sindikata, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, MSUB-u, bioskopima Fontana i Cineplexx Ušće i u Centru za kulturu ”Vlada Divljan”.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti