• Search form

12.04.2018 | 16:35

Skoro 100 filmova na 11. Beldoksu, brojni gosti

Skoro 100 filmova na 11. Beldoksu, brojni gosti

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks prikazaće od 7. do 14. maja gotovo sto filmova u 14 programa, uključujući takmičarske, a među stotinak gostiju najavio je renomirane svetske autore kao što su Anjes Varda, Ejbel Ferara, Klod Lancman, Ulrih Zajdl, Vlado Skafar, Žoao Pedro Rodriges, Rut Bekerman

Osnivač i direktor Beldoksa Mladen Vušurović istakao je da se taj festival svake godine razvija i unosi novine i da je to njegova filozofija.

“Uvek sam radio sa strašću i ambicijom. Prvih deset godina bilo je označeno željom da se pozicioniramo u B klasu svetskih festivala. To smo prošlogodišnjim, jubilarnim izdanjem i uspeli. Sada mi je želja da uđemo u A klasu festivala dokumentarnog filma. Možda zvuči preambiciozno, ali to je vizija Beldoksa”, izjavio je Vušurović 12. aprila na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Čak 98 filmova i gotovo sto gostiju, projekcije u deset dvorana, dobro “utegnuti” programi, među kojima je novina selekcija hibridnih žanrova u Muzeju savremene umetnosti, uz bogat industrijski program – odlike su 11. Beldoksa, rekao je Vušurović, dodajući da se na “stresnoj strani” celog poduhvata nalazi pitanje budžeta.

“Još nam nije potvrđen budžet za ovo izdanje, čekaju se rezultati konkursa Ministarstva kulture. Dobro bi bilo da se usvoji inicijativa premijerke Ane Brnabić da se za stalne manifestacije budžet određuje za period od tri godine. U međuvremenu, zahvalni smo na pomoći koju smo i ovoga puta dobili od stranih ambasada i kulturnih centara”, rekao je Vušurović i naveo tradicionalnu podršku Gete instituta, kao i podršku iz Portugalije, Italije, Austrije, Holandije, Izraela i Švajcarske.

Umetnički direktor 11. Beldoksa, reditelj Marko Grba, najavio je “fantastičnu selekciju”, koju je sastavio sa Vušurovićem i selektorom Igorom Stanojevićem.

“Imaćemo 12 filmova u Međunarodnom takmičarskom progamu u DOB-u, gde će se prikazivati i programi Biografski dokumentarci i Muzički i plesni dokumentarci, dok će u Dvorani Kulturnog centra Beograda ići Srpski takmičarski program sa devet filmova, novi program Beldoks Human Rights, kao i Special Screenings”, rekao je Grba.

U Jugoslovenskoj kinoteci najavljena je retrospektiva austrijskog reditelja Ulriha Zajdla i mini-retrospektiva slovenačkog reditelja Vlade Skafara, a ideja je da se ubuduće svake godine jedna retrospektiva posveti nekom od autora iz bivše Jugoslavije.

Tu će biti održan i program Fokus: Baltičke zemlje, dok će u Muzeju Kinoteke biti prikazane tri selekcije – Front page sa filmovima na političke i sociološke aktuelne teme, Planet Earth kao program posvećen prirodi i antropologiji i Fireworks koji obuhvata filmove o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima.

Nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova, nazvana Meteori, biće prikazana u video sali Muzeja savremene umetnosti i Jugoslovenskoj kinoteci rekao je Marko Grba.

Najavljujući Srpski takmičarski program, Grba je istakao da je među odabranim naslovima pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma “4 years in 10 minutesMladena Kovačevića, čija će svetska premijera biti iduće sedmice na festivalu Visions du reel u Nionu.

Na svečanom otvaranju Beldoksa, kako je već objavljeno, biće prikazani dokumentarci “Slatko od ništa Borisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđa Markovića.

U konkurenciji su i “Okupirani bioskopSenke Domanović o akciji za oživljavanje bioskopa “Zvezda”, “Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu iz MoraveTanje Brzaković o Kinezima koji već godinama žive u Srbiji, te “Putovanje kroz crnu rupuAleksandra Nikolića, “Dnevnik ozbiljnog prestupnikaDanila Cekovića, “Kad svinje leteBiljane Tutorov i “Čarobnjak iz MutnjaBranka Lazića.

Prema oceni Grbe, savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali pođednako izazovnim ostvarenjima.

Za Međunarodni takmičarski program rekao je da su se selektori trudili da naprave balans između filmova dokazanih autora, koji već imaju mesto u istoriji kinematografije, i vrlo originalnih, stilski zrelih mlađih autora, kao i debitanata koji su uradili neke spektakularne stvari.

Među 12 naslova su “Faces PlacesAnjes Varde, “Human Flow Aija Veiveija, “Piazza VittorioEjbela Ferare, “NapalmKloda Lancmana...

Igor Stanojević je izjavio da je ceo program pripreman “sa visokim nivoom strasti”.

“Skoro da nema ni jednog filma za koji se bar jedan od nas trojice nije jako zauzeo ili da mu je puno značilo da bude uvršten u selekciju. Ispostavilo se da se tematski formirala grupa filmova o odrastanju, među kojima su ‘Boli BanaSajmona Gilarda (Belgija, Francuska) i ‘Brimstone & GloryViktora Jakovleskija (SAD, Meksiko), kao i ‘Of Fathers and SonsTalala Derkija (Nemačka, Sirija, Liban) – šokantna priča o uvođenju dečaka u ISIS. Takođe se izdvojila celina koja se bavi ljudskim društvom, kao i nekim mikrokosmosima”, rekao je Stanojević.

Marko Grba je skrenuo pažnju na program Meteori u MSU, za koji je odabrano deset filmova koji pomeraju granice između igrane i dokumentarne forme, art haus dokumentarci, filmovi hibridne forme. Specijalni gost biće veliki portugalski reditelj Žoao Pedro Rodriges, poznat beogradskoj publici po filmu “Ornitolog” prikazanom na Festivalu autorskog filma 2016. godine. Na 11. Beldoksu biće prikazan njegov kratki film “Where Do You Stand Now” (2017) i dugometražni “Last Time I Saw Makao” koji je radio 2012. sa Žoaom Ruijem Guerom Damatom.

Reditelj filma “Poslednja avantura Kaktus BateĐorđe Marković istakao je da mu je velika čast što će njegov film, zajedno sa filmom Borisa Mitića, otvoriti Beldoks.

“Mladen Vušurović već godinama prati razvoj mog filma, tako da je bilo logično da Kaktus Bata završi na Beldoksu. To je moj debitantski film, a radio sam ga sedam godina. Nažalost, neki od sagovornika nisu više sa nama - Jovan Ćirilov, profesor Nikola Majdak, istoričar stripa Zdravko Zupan, ali drago mi je da je film napokon završen i da će oni posle nekoliko godina ipak zaživeti na velikom paltnu. Ovo je hibrid, dokumentarac koji ima igrane delove i taj karakter Kakuts Bate koji se pojavljuje. Radi se o tome da je 1944. godine jedan mladi strip crtač streljan. Naš verovatno najznačajniji savremeni alternativni strip crtač Aleksandar Zograf nas vodi u potragu da nađemo šta možemo da saznamo o tom slučaju. Dakle, tema je potraga jednog umetnika za drugim umetnikom”, rekao je Marković.

Organizatori su skrenuli pažnju i na program Beldocs Human Rights, koji se priređuje povodom 70 godina od usvajanja Deklaracije o ljudskim pravima. Urednica tog programa Marija Vukić najavila je da će uz filmove na teme genocida, trgovine ljudima i smrtne kazne, biti održane tri panel diskusije na kojima će učestvovati autori, kao i eksperti iz tih oblasti 9, 10. i 11. maja u Dvorani KCB-a.

Beldoks će imati i industri program, čiji je šef M. Đem Uztufekći, filmski profesionalac iz Turske koji sada živi u Beogradu. Najvažniji deo tog programa, kako je rekao, biće Beldocs in Progress kao platforma za predstavljanje domaćih dokumentaraca u fazi razvoja profesionalcima iz Srbije i inostranstva, kako bi se omogućila podrška produkciji, postprodukciji, distribuciji tih filmova.

Program 11. Beldoksa bice odrzan u Sava centru, DOB-u, Dvorani KCB-a, Domu sindikata, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, MSUB-u, bioskopima Fontana i Cineplexx Ušće i u Centru za kulturu ”Vlada Divljan”.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom