• Search form

09.07.2018 | 22:23

Sinematičan i angažovan Glavni program 25. Palića

Sinematičan i angažovan Glavni program 25. Palića

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma (FEF) Palić otvoriće 14. jula italijanski film “Srećan kao LazaroAlis Ročvočer, nagrađene za scenario ove godine u Kanu, a na zatvaranju, 20. jula, biće prikazan kontroverzni rumunski film “Ne dodiruj meAdine Pintilije, dobitnice Zlatnog medveda u Berlinu. Ta dva filma su van konkurencije, a u trci za nagrade u Glavnom programu biće 12 filmova, koje karakterišu raznovrsnost i angažman i koji predstavljaju, prema rečima selektora Nenada Dukića, reprezentativan izbor kada je reč o evropskoj kinematogafiji u prvoj polovini ove godine.

“Raznovrsnost se odnosi na rediteljske postupke, odabir tema i prisustvo različitih kinematografija – velikih poput francuske i nemačke, ali i manjih, sve do onih gotovo nepostojećih ili nama nepoznatih”, rekao je Dukić 9. jula na konferenciji za novinare u Kombank dvorani u Beogradu.

Osnovni kriterijum pri selekciji, kako je naveo, bila je sinematička vrednost, a ispostavilo se da je većina odabranih filmova i angažovana i to na ozbiljan način.

“Evropski autori očito osećaju odgovornost i potrebu da govore o važnim temama Evrope danas, od migrantske krize, preko socijalne krtze i to ne samo u zemljama tranzicije nego i u onim razvijenim, do krize vrednosti u sistemu liberalnog kapitalizma”, izjavio je Dukić.

Takmičarski program počinje nemačkim filmom “StiksVolfganga Fišera, najavio je Dukić, pominjući posebno belgijski film “DevojkaLukasa Donta, dobitnika Zlatne kamere u Kanu i beloruski “KristalDarije Zuk, koji je premijeru imao u Karlovim Varima, Dukić je izrazio zadovoljstvo što će na 25. FEF Palić biti prikazano čak pet filmova sa liste od deset nominovanih za evropsku Luks nagradu, koja je objavljena na kraju festivala u Karlovim Varima. Na toj listi je i nagrađivani srpski dokumentarac Mile TurajlićDruga strana svega”, pobednik IDFA.

Festivalski žiri Glavnog takmičarskog programa čine mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Radiće i žiri FIPRESCI u sastavu: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leći (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Direktor FEF Palić Radoslav Zelenović izrazio je uverenje da je pripremljen kvalitetan i zanimljiv program, kao i nadu da će ostati upamćen kao dobar susret sa onim što je najznačajnije u evropskoj kinematografiji u ovom trenutku.

“Imamo više od sto filmova u 12 selekcija. Glavni program objavljujemo tek sada jer smo čekali da se završi festival u Karlovim Varima, što nam je donelo i neke sasvim sveže filmove. Inače je 90 posto programa ranije zaključeno, a  predfestivalski programi su već u toku. Očekujemo i stotinak gostiju. Trudili smo se, kao i do sada, da gotovo svaki film predstavi neko od članova ekipe”, rekao je Zelenović.

Zelenović je istakao da se festival 15. put održava kao isključivo evropski i da se taj koncept, u početku vrlo rizičan, isplatio.

“Na strani toga imamo i publiku i goste, stručnu javnost i medije. Izostaje samo onaj deo koji bi to trebalo zvanično da prizna i da nas pohvali. Kao po pravilu, pre vas primete napolju nego u svojoj zemlji. Ponosni smo na nagradu za najbolji evropski festival i na to što smo drugi put za tri godine dobili podršku Kreativne Evrope kroz potprogram Media, prvi put 43.000, a sada 46.000 evra”, kazao je Zelenović, dodajući da se FEF Palić ove godine realizuje u finansijski boljim uslovima.

Programski direktor Miroslav Mogorović osvrnuo se na ranije objavljeni takmičarski program Paralele i sudari, koji je selektovao Nil Jang u saradnji sa njim. Novitet je da će u tom programu, među 12 filmova, biti i dva dokumentarna.

Mogorović je izdvojio rumunski film “Mrtva nacijaRadua Žudea, višestruko nagrađivani estonski “Strašna majkaAne Urusadze, kao i mađarski “Cvetna dolinaLasla Ćuja, upravo nagrađen u Karlovim Varima. Srpski predstavnik u tom programu biće “Banditi u potrazi za mamomKoste Ristića.

Nagrade će dodeliti FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska).

“U progamu Mladi duh Evrope želeli smo da se fokusiramo na autore mlade i po godinama, ne samo po duhu, da prikažemo ono što je novo, snažno i vibrantno u evropskom filmu. Imamo odličnu selekciju kratkometražnih filmova, a neki od njih prikazivaće se i uoči projekcija u programu Paralele i sudari”, najavio je Mogorović, dodajući da je novina i dokumentarni program koji će biti širi od ekoloških tema iz dosadašnjeg Ekodoksa.

Mogorović je istakao i poboljšanje infrastrukture, jer FEF sada može da računa na dve letnje pozornice i jedan renoviran bioskop, a dogodine i na još jednu zatvorenu salu. To će omogućiti uvođenje novih programa, poput selekcije Velikani evropskog  filma, sa delima autora koji su prevazišli okvir takmičarskog programa, a zaslužuju da se njihovi filmovi prikažu u svojevrsnoj panoramskoj selekciji.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent FEF-a, podsetio je da se od 1. jula realizuje predfestivalski program u Subotici, sa selekcijama Palićki pobednici, Omaž dobitnicima “Lifke” i Best of Europe.

“Nama su značajni i prateći sadržaji i to ne samo zabavni nego i edukativni. To su aktivnosti na koje su Otvoreni univerzitet i FEF odavno orijentisani”, rekao je Tatić navodeći radionicu Viktora Paza za mlade filmske kritičare, kao i saradnju sa festivalom “Žigmund Vilmoš” iz Segedina – održavanje dela škole filma za 20 polaznika iz Subotice i Segedina.

Tatić je najavio okupljanje na Paliću predstavnika festivala iz Linca, Sevilje, Viljnusa i Kotbusa, koji imaju sličan koncept i ciljeve kao FEF, a ideja je da se umreže i zajedno unapređuju.

Budžet jubilarnog FEF Palić je 24,5 miliona dinara, za šta je Tatić zahvalio Ministarstvu kulture Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu Vojvodine i Gradu Subotici, kao i potprogamu Media programa Kreativne Evrope.

Dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” Rade Šerbedžija i Brajan Koks, čiji je omaž počeo u Subotici, biće 15. jula na Paliću. Šerbedžija će održati i koncert u Subotici, dok će Koks, osim sa medijima, imati i razgovor sa publikom.

Na jubilarnom FEF-u biće predstavljeno dopunjeno izdanje knjige “Dodir večnosti” o dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”. Prvu knjigu, za 20. FEF, napisao je Nebojša Popović, a nakon njegove prerane smrti o laureatima u narednih pet godina pisao je Ivan Aranđelović.

Izložba posvećena Mileni Dravić biće otvorena 17. jula, a najavljene su i filmske radionice i drugi prateći sadržaji.

Ove godine ponovo će biti organizovanog prevoza za Palić iz Beograda i Novog Sada od 15. do 20. jula.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.