• Search form

13.06.2009 | 10:34

Senjski rudnik - grad muzej

Senjski rudnik, rodno mesto industrijalizacije Srbije, biće transformisan u grad-muzej i regionalni centar kulturnog nasleđa zahvaljujući evropskoj pomoći od 1,5 miliona evra, a realizacija tog značajnog projekta svečano počinje 13. juna.

Senjski rudnik - grad muzej

Senjski rudnik, rodno mesto industrijalizacije Srbije, biće transformisan u grad-muzej i regionalni centar kulturnog nasleđa zahvaljujući evropskoj pomoći od 1,5 miliona evra, a realizacija tog značajnog projekta svečano počinje 13. juna.

Projekat transformacije Senjskog rudnika u Eko muzej i regionalni centar kulturnog nasleđa podržan je od Saveta Evrope i Evropske komisije u okviru Regionalnog programa za kulturno i prirodno nasleđe jugoistočne Evrope, industrijskog nasleđa, dobio je podršku Evropske unije u iznosu od 1,5 miliona evra, što je prva takva pomoć u toj oblasti ikada u Srbiji.

Restauracija i rehabilitacija Senjskog rudnika trebalo bi da doprinese stvaranju nove atraktivne destinacije kulturnog turizma, u kojoj će posebno mesto imati novi, potpuno transformisani muzej sa snažnim i dobro opremljenim vizitorskim centrom, ali i kapacitetima za razvoj i očuvanje starih zanata i obuku lokalnog stanovništa za nove delatnosti.

Program svečanog obeležavanja početka realizacije tog projekta obuhvata, uz učešće ministra kulture Nebojše Bradića i šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozepa Ljoversa, obuhvata i posetu manastiru Ravanica kod Ćuprije, podignutog 70-ih godina 14. veka, kao i predstavljanje njegovog istorijskog značaja i umetničkih vrednosti, zadužbine i memorijalne crkve kneza Lazara.

Nakon otkrivanja table Regionalnog programa za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope na zgradi Muzeja ugljarstva, organizovana je prezentacija projekta, ciljeva i planiranih faza, a potom obilazak Resavske pećine, jedne od najatraktivnijih prirodnih znamenitosti Srbije, te vodopada Lisine i prezentacija prirodnog nasleđa tog dela Srbije.

Program obuhvata i posetu manastira Manasija i predstavljanje istorijskog značaja i umetničkih vrednosti te zadužbine despota Stefana Lazarevića, podignute početkom 15. veka i čuvene po freskama i radu Resavske škole, najveće škole iluminiranih srednjevekovnih rukopisa.

Regionalni centar nasleđa i eko-muzej trebalo bi da doprinesu održivom razvoju tog dela Srbije i maksimalno iskoriste kako istorijsko, tako i prirodno nasleđe kao razvojni resurs.

Rehabilitacija Senjskog rudnika prvi je projekat u Srbiji u kojem je industrijsko nasleđe, inače godinama potpuno zapostavljena kategorija, afirmisano kao značajan deo kako nacionalnog, tako i evropskog kulturnog identiteta.

Ministarstvo kulture, koje je zaduženo za sprovođenje projekta, očekuje podršku i od drugih ministarstava, s obzirom da je reč o velikom potencijalu za regionalni razvoj i prvom projektu koji se bavi razvojem na temelju promišljene upotrebe kulturnog nasleđa u Srbiji.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću