• Search form

12.10.2017 | 14:03

Sekvence u obnovljenom MSUB-u

Sekvence u obnovljenom MSUB-u

Renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, nakon što je deset godina bila zatvorena za javnost, biće otvorena 20. oktobra izložbom “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti”, koja obuhvata više od 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas, a realizovana je prema autorskoj koncepciji kustosa Dejana Sretenovića, u saradnji sa kolegama Mišelom Blanušom i Zoranom Erićem.

Otvaranje MSUB-a i izložbe “Sekvence” trajaće sedam dana, a od 20. oktobra u 10 časova do 27. oktobra u 10 časova publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, uz besplatan ulaz, saopštio je MSUB povodom nove postavke koja je namenjena najširoj publici i didaktički je orijentisana.

Reč je o istorijskoj izložbi koja “uključuje savremenu umetnost, a osnovni cilj je da reafirmiše zbirke MSU i ponudi nov okvir za upoznavanje i razumevanje umetnosti nastale na ovim prostorima”. Izložba uspostavlja “jednu moguću putanju kretanja kroz arhipelage umetnosti 20. veka, unoseći nov upis u korpus znanja o umetnosti i ispisujući jednu varijantu istorije umetnosti”.

Uvažavajući postojeće kategorizacije i kriterijume, izložba “Sekvence” donosi ponovno mapiranje, korekciju i novo vrednovanje istorije umetnosti 20. veka, uz reinvenciju nekih zapostavljenih i marginalnih pojava, a strukturirana je kao niz od 18 sekvenci, “slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka”.

Termin “sekvence” preuzet je iz filmske terminologije, gde označava niz scena, povezanih jedinstvom vremena ili lokacije, koje formiraju samostalnu narativnu jedinicu. Primenjen u kontekstu izložbe, odnosi se na umetničke pravce, tendencije i pokrete, povezane jedinstvom vremena i prostora, odnosno poetičkim, lingvističkim, problemskim i tematskim srodnostima.

Sekvencijalna struktura izložbe, kako je navedeno, zamišljena je kao instrument za orijentaciju u razuđenim svetovima moderne i savremene umetnosti, za situiranje i kontekstualizaciju umetničkih radova, a samim tim i uspostavljanje mreže odnosa, značenja i asocijacija, naveo je MSUB.

U okviru sedmodnevnog otvaranja izložbe “Sekvence”, planiran je i sedmodnevni prateći program - u saradnji sa Beogradskom filharmonijom, od 20. do 27. oktobra nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, a zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, gost će biti koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije Balet Frankfurt i postavkom sa baletskim igračima iz Srbije.

Za publiku će biti organizovan i muzički program na platou ispred MSUB-a, a među izvođačima su najavljeni džez kvartet Four Plus i DJ-evi Boban Petroni i Sonja Pavlica, kao i programi za najmlađe posetioce.

Zgrada MSUB-a, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, zidana je od 1960. do 1965. godine, a za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965.

Zdanje je od 2007. zatvoreno za publiku, kada je počela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova okončana je u septembru 2017.

Obnova te reperzentativne zgrade, namenski građene za MSU, podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je nakon tih radova, kako je saopštio, dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

MSUB podseća i da se njegova kolekcija formira se još od 1958. godine - od vremena osnivanja Moderne galerije, sa ciljem da se “što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire”. Danas, kolekcija MSUB-a broji više od 8.000 dela i prestavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na tim područjima.

Otvaranje izložbe “Sekvence” je 20. oktobra u 10 sati.

Povodom otvaranja rekonstruisane zgrade MSUB-a, kako je ranije saopšteno, Vlada Srbije izdvojila je iz tekuće budžetske rezerve oko 30 miliona dinara.

Prva faza radova na rekonstrukciji MSUB-a delimično je završena 2010. godine, a obuhvatala je sređivanje podrumskih prostorija, kao i izmeštanje energetskog bloka (trafo stanice) iz podrumske prostorije u novi objekat. Početkom 2015. godine završena je i sanacija krova, a javna nabavka za nastavak rekonstrukcije je obustavljena početkom oktobra 2015, posle višemesečne kontroverzne procedure izbora izvođača radova. Vlada Srbije smenila je direktora Jovana Despotovića i imenovala za v.d. direktora Slobodana Nakaradu, a započeta rekonstrukcija obnovljena je u avgustu 2016. godine, kada je na osnovu ponovljenog javnog tendera potpisan ugovor sa izabranim izvođačima radova koji su bili procenjeni na oko 690 miliona dinara (oko 5,6 miliona evra).

Zatvoren od 2007. godine, MSUB je prema prvobitnom planu trebalo da bude otvoren 20. oktobra 2015 – na svoju 50-godišnjicu, ali je 50. rođendan dočekao uz protest više od 500 građana, koji su negodovali zbog dugogodišnjeg odlaganja rekonstrukcije. Pola veka postojanja MSUB je potom simbolično obeležio 22. decembra uručenjem zahvalnica institucijama i pojedinacima koji su doprineli njegovom poslovanju.

*Foto: Mirjana Boba Stojadinović

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.