• Search form

25.06.2018 | 15:23

Savremeni grč mladih

Savremeni grč mladih

Izložba “nista spec 1.0” mlade umetnice Nadežde Kirćanski, finalistkinje ovogodišnje dodele nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”, biće otvorena 26. juna u Galeriji Doma omladine Beograda, a predstavlja site specific ambijentalnu instalaciju koja je početna tačka dugoročnog umetničkog projekta koji ispituje upotrebu savremenog jezika i njegovu uvezanost u dominantne ideološke okvire.

Noseća ideja celokupnog projekta je mapiranje svega što se upotrebom fraze ništa spec u svakodnevnom životu suspenduje. Baveći se opšte poznatim premisama o indiferentnosti/otuđenosti mlađih generacija, projekat je, kako je navedeno, osmišljen sa namerom da problematizuje takve kategorije i prezentuje sve pritiske savremenog života na mlade ljude, koji su konsekventno, temeljno uticali na njihov jezik, ali i na celokupan modus operandi. Markiranjem specifičnih situacija, gde je zadovoljenje imperativa funkcionalnog ekonomskog subjekta otežano (zdravstveno ili finansijski), te stvaranjem ambijentalne postavke, autorka pokušava da reprezentuje savremeni grč u kojem svakodnevno funkcioniše omladina.

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na prvoj godini doktorskih studija. U umetničkoj praksi bavila se istraživanjem tradicije pogrebnih običaja i funkcijom memorijala.

Dobitnica je nagrade "Sreten Stojanović, profesor ALU" za dostignuća u kulturi 2017. godine. Od 2015. godine njeni radovi bili su deo više od 20 grupnih izložbi, a iza sebe ima dve ostvarene samostalne izložbe.

U finalu je za nagradu “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, uz Dejana Clementa, Dejana Markovića, Dušana Rajića i Ivanu Ranisavljević.

Izložba u Galeriji DOB-a biće otvorena do 13. jula.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.