• Search form

10.08.2018 | 14:53

Rimski limes i gradovi u Srbiji

Rimski limes i gradovi u Srbiji

Utvrđene vojne granice – limes, koje su i na tlu Srbije svojevremeno činile barijere rimskih provincija prema svetu varvara, tema su izložbe koja će biti otvorena 15. avgusta u Galeriji SANU u Beogradu, čiji je cilj prezentovanje bogatstva rimskog nasleđa u Podunavlju i njegovom zaleđu.

Izložba “Rimski limes i gradovi u Srbiji”, u organizaciji Arheološkog instituta u Beogradu, organizovana je povodom 24. svetskog Limes kongresa koji će biti održan od 2. do 9. septembra u Viminacijumu, gde se i nalazi jedan od velikih rimskih legijskih logora.

Bedemi, utvrđenja i legijski logori raspoređeni su bili hiljadama kilometara - od Britanije, duž Rajne i Dunava, preko Bliskog Istoka i Afrike. Danas ovi spomenici rimskog nasleđa čine, ili se radi na tome da postanu, deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a, saopštila je SANU.

Boljetin

Stvaranjem provincija Panonije i Mezije tokom prvog veka nove ere, rimska država je i na Dunavu uspostavila limes - sistem fortifikacija koje su povezane mrežom puteva. Oko tih utvrđenja vremenom su se formirala naselja iz kojih se potom razvijaju i gradovi. Pored strateški značajnog položaja Podunavlja, naročito od kraja III i tokom IV veka, i u zaleđu se razvijaju velike urbane celine poput Naisusa (Niš) i Sirmijuma (Sremska Mitrovica) koji prerasta u jednu od prestonica Rimskog carstva.

Đerdap, Trajanova tabla

U neposrednoj blizini mesta u kojima su rođeni, carevi Galerije, Maksimin Daja i Konstantin zaveštali su velike arhitektonske komplekse Romulijanu (Gamzigrad), Šarkamen, Medijanu.

Viminacijum, amfiteatar

Viminacijum, antički grob

Zanimanje za rimska nalazišta na prostoru Srbije seže još u XVII vek, kada rimske ostatke opisuje niz putopisaca, dok prva arheološka istraživanja počinju tek krajem XIX veka.

U poslednjih stotinu godina na brojnim nalazištima duž Dunava preduzimaju se arheološka iskopavanja, među kojima se izdvajaju sistematska istraživanja velikih legijskih logora Singidunuma (Beograd) i Viminacijuma (Stari Kostolac).  

Kula vojnog logora na Đerdapu

Karataš

Intenzivan život, koji se vekovima odvijao na obodu Rimskog carstva i, naročito, duž Dunava koji je nekad, kao i danas, bio jedna od najznačajnijih trgovačkih komunikacija, najbolje se ogleda u ostacima bogate materijalne kulture.

Pontes - Trajanov most

Singidunum, lokacija Rajićeva ulica

Izložbu “Rimski limes i gradovi u Srbiji”, koju je pripremio autorski tim na čelu direktorom Arheološkog instituta dr Miomirom Koraćem, otvoriće ministar prosvete i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra.

*Naslovna fotografija: Singidunum, severnoistočni bedem vojnog logora

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.