• Search form

16.10.2017 | 17:32

Remontovanje Remonta

Remontovanje Remonta

Remont – nezavisna umetnička asocijacija pokrenula je višemesečnu kampanju za prikupljanje sredstava, ali i nove energije, posle 18 godina intenzivnog rada, tokom kojih se etablirala kao jedan od najznačajnih centara za savremenu umetnost u Srbiji i šire.

Kampanjom “Da li vam je potreban Remont?”, Remont želi da preispita sopstvene kapacitete i značaj za zajednicu, postane “bolji, kvalitetniji i korisniji”, te da proleće dočeka u novom ambijentu, sa novom energijom, novim idejama i aktivnostima.

“Snagu, znanje i kapacitete imamo, sredstva nemamo”, poručio je tim Remonta, koji danas čine” Miroslav Karić, Marija Radoš, Saša Janjić, Darka Radosavljević i Boris Burić.

“Svih proteklih godina gradili smo Remont kao pulsirajuću tačku art scene, sticali poverenje umetničke i kulturne zajednice, unapređivali sopstvene ali i kapacitete drugih aktera, uspostavili mnogobrojne kontakte. Od početne želje da revitalizujemo savremenu umetničku scenu, postali smo prepoznatljiv fizički i mentalni prostor savremene kulturne prakse u Srbiji.

Pokrenuli smo mnogobrojne nove profesionalne modele koji su brzo postajali uobičajeni standard galerijskog rada u Beogradu i šire. U lokalnim ali i internacionalnim okvirima prepoznati smo kao stručan i pouzdan tim. Ostvarili smo više od 400 programa u Remont galeriji, drugim galerijskim i negalerijskim prostorima u Beogradu, Srbiji, Regiji, Evropi, Kanadi, u javnim urbanim prostorima ali i ruralnim. Sarađivali smo sa najznačajnijim domaćim autorima svih generacija, sa inostranim kustosima i umetnicima, mnogim institucijama i organizacijama. Naše aktivnosti prate domaći i strani mediji, naša štampana i elektronska izdanja su u mnogim bibliotekama sveta, a već godinama u pregledima spadamo u 5 najboljih galerija u Beogradu”, naveo je Remont, koji je za potrebe kampanje otvorio poseban deo sajta, na kojem je moguće saznati šta planira da iradi, šta mu je potrebno i na koji način je moguće pomoći.

Uz delovanje svog bazičnog prostora u Beogradu, ali i internacionalno prisustvo (kroz različite projekte i programe i kao jedinstveni centar gde se mogu dobiti informacije o lokalnoj sceni), Remont se, kako podseća, sve ove godine borio i za promenu svesti koliko je i zašto važno profesionalno delovanje van institucija – između ostalog, inicijativom za udruživanje nezavisnih aktera savremene scene, savetima i akcijama u domenu kulturne politike, razgovorima i javnim obraćanjima donosiocima odluka u politički turbulentnoj Srbiji… Uprkos tome, i pored raznih analiza i istraživanja o značaju vaninstitucionalnog sektora za savremenu kulturu, “zvanična vlast države Srbije još uvek nema volje da definiše načine podrške i omogući uslove za elementarnu stabilnost nezavisnih aktera”, što bi podrazumevalo tehničko održavanje prostora (zakup, komunalne i telekomukacione troškove), honorare neophodnih saradnika i održavanje tehničke opreme i povremeno osavremenjivanje sajta.

Budući da je Maršala Birjuzova ulica, u kojoj se nalazi Remont, nedavno postala pešačka zona, te da zgrada u kojoj deluje uskoro postaje zadužbina, Remont namerava da tu “ostane zakupac dok god bude postojao”.

Budući da novi ambijent traži i novo lice, Remont planira da osveži logo, uraditi novi promotivni materijal, obeleži prostor spolja novim oznakama, banerima, čišenjem fasade..., sredi unutrašnji prostor kako bi bio funkcionalniji, jednu prostoriju osmisli i opremi kao svojevrstan Art room sa mogućnošću prodaje jeftinijih umetničkih radova i art merćandise, te poboljša tehničke uslove izlaganja u galeriji. Takođe, plan Remonta  je i da uvede nove programske sadržaje (edukativne), što više koristi ulicu za događaje, osavremeni komunikaciju putem sajta i društvenih mreža, napravi novu kutiju za donacije - umetnički predmet, zameni vrata i prozore kako bi prostor bio upotrebljiviji zimi…

Između ostalog, podrška je potrebna za novi grafički identitet, prevod, izradu raznih elemenata spoljnjeg obeležavanja prostora, sitni novi mobilijar, tehničku opremu, izradu prvih art merćandise, dodatni alat i potrošni materijal za postavke izložbi i programe, kao i stredstva za plaćanje tekućih troškova (zakup, komunalije) i honorare saradnika.

Pomoć je moguća u vidu finasijskih donacija (uplatama na račun), robnim donacijama (računari, tehnička oprema za postavke, alati...), ali i intelektualnim i kreativnim donacijama (prevodi, promotivni video, dizajn, izradom kutije za donacije....) i uslugama (štampa, majstorska pomoć oko sređivanja prostora, čišćenje fasade...), kao i učešćem na aukciji predviđenoj za sredinu decembra 2017. (donacijom i kupovinom umetničkih radova), medijskom promocijom, kao i distribucijom poziva za podršku Remontu sa preporukom.

Na sajtu Remonta moguće je pronaći detalje o mogućnostima podrške, kao i arhivski materijal koji podseća na proteklih 18 godina od kada su tu asocijaciju osnovali: Boris Mladenović, Branko Pavić, Darka Radosavljević, grupa Škart (Dragan Protić i Đorđe Balmazović), Jovan Čekić, Milica Tomić, Mirjana Đorđević, Saša Gajin, Saša Marković (Mikrob), Saša Rakezić (Aleksandar Zograf), Tanja Ostojić, Uroš Đurić i Žana Poliakov. Tokom proteklih godina radili su i Danica Minić, Đorđe Marić, Nataša Radosavljević, Ivan Jović, Katarina Sivić, Miloš Kukurić, Stevan Vuković, Slobodan Jovanović, Viktor Šekularac, Jelena Veljković…

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.