• Search form

03.03.2018 | 00:50

Regionalna premijera dokumentarca Isti

Regionalna premijera dokumentarca Isti

Dokumentarni film “IstiDejana Petrovića o svakodnevnici u zatvorima u Srbiji premijerno je prikazan 2. marta na 14. ZagrebDoxu, u okviru regionalnog takmičarskog programa, a nakon projekcije reditelj je razgovarao sa publikom.

Uoči regionalne premijere filma “Isti”, prikazanog u dva termina u zagrebačkom bioskopu Kaptol Boutique Cinema, direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski rekao je da je reč o filmu koji izuzetno voli i koji je video još na IDFA u Amsterdamu.

“Radi se o ‘malom’ film-eseju koji je daleko veći od svoje kratke forme!”, istakao je Puhovski, najavljujući Petrovićev film, nastao u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege.

Petrović je izrazio zadovoljstvo reakcijom publike nakon projekcije.

“Učešće filma na ZagrebDoxu, nakon svetske premijere u Amsterdamu, na IDFA, veoma je značajno za ekipu filma i mene, jer je ZagrebDox jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regionu, u okviru kojeg se prikazuju dokumentarci iz celog sveta, koji su zabeležili uspeh na relevantnim festivalima u prethodnoj godini”, izjavio je Petrović.

ZagrebDox u 14. izdanju predstavlja 125 filmova iz celog sveta, od kojih je 38 u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.

Među filmovima iz Srbije na 14. ZagrebDoxu je i “Druga strana svegaMile Turajlić, pobednički film 30. IDFA, “Slatko od NištaBorisa Mitića, takođe nagrađivanog dokumentariste, te “Radnička klasa odlazi u rajMarka Cvejića o svakodnevnici života grupe nekadašnjih radnika u propalim industrijskim gigantima u Zrenjaninu, koji se danas u Srbiji suočavaju s realnošću društva u tranziciji.

ZagrebDox tokom završnog vikenda prikazuje gotovo 50 filmova, a 3. marta najveća zvezda biće francuska autorka, snimateljka, montažerka i glumica Kler Simon (Claire Simon).

Pretposlednjeg dana ZagrebDoxa biće poznati i dobitnici nagrada, a 4. marta publika će imati priliku da pogleda nagrađene filmove u programu The Best of Fest, kao i dodatne projekcije odabranih dokumentaraca iz različitih sekcija (Propustili ste – Pogledajte).

Prošle godine, na 13. ZagrebDoxu, trijumfovao je dokumentarni film “Dubina dva Ognjena Glavonića iz Srbije o masovnoj grobnici kosovskih Albanaca u Batajnici i zataškavanju tog zločina za vreme NATO bombardovanja, osvojivši i Veliki i Mali pečat. U međunarodnoj konkurenciji pobedio film “Zaslepljujuća svetlost sutona” rediteljke Salome Jashi o svakodnevnici malog gruzijskog mesta.

Festivalski sajt je zagrebdox.net, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.