• Search form

20.05.2018 | 23:56

Reči od kamena

Reči od kamena

Mjuzikl “Reči od kamenaSanje Krsmanović Tasić, predstava o odrastanju u svetu mobilnih telefona i interneta i vršnjačkom nasilju, premijerno će biti izvedena 30. maja u Pozorištu lutaka “Pinokio” u Beogradu, a nastala je kao rezultat dvogodišnjeg posvećenog rada umetnika i dramskih pedagoga Hleb teatra u okviru projekta “Zajedništvo”, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Predstava “Reči od kamena” u produkciji Udruženja “Umetnička utopija”, nastala u saradnji Hleb teatra i Večernje scene Pozorišta lutaka “Pinokio”, prati odrastanje devojčice Milice, savremenice dečaka i devojčica, mladića i devojaka koji odrastaju u svetu mobilnih telefona i interneta, koja u jednom trenutku doživljava vršnjačko nasilje.

Za potrebe predstave okupljen je ansambl od deset mladih glumaca, pevača i igrača, sa kojima se posvečeno radilo više meseci. Sve pesme u predstavi se izvode uživo, a predstave koje će se igrati za mlade iz beogradskih škola će sadržavati interakciju s publikom, gde se tokom razgovora na kraju predstave dalje analiziraju postupci protagonista, te otvara dijalog sa mladima o toj važnoj temi.

Sanja Krsmanović Tasić potpisuje tekst, režiju i koreografiju, autor muzike je Jugoslav Hadžić, dok je za animaciju i total dizajn predstave zadužena Anastasia Tasić. Kostimi su delo umetnika Hleb teatra i mlade kostimografkinje Marije Milekić.

U predstavi glume, pevaju, plešu i sviraju: Jovana Mihić, Milena Božić, Marta Keler, Jugoslav Hadžić, Julijana Vincan, Ljubica Damčević, Anđelka Petrović, Sara Tasić, Helena Ćelap, Eldar Zubčević, Đorđe Trajković i Sanja Krsmanović Tasić.

Kao prateći program predstave, planiran je i ciklus okruglih stolova i tribina uz učešće eminentih stručnjaka iz te oblasti, u saradnju pozorište lutaka “Pinokio” sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti - CEDEUM i udruženjem “Umetnička utopija”.

Predstava je nastala u okviru projekta “Zajedništvo” posvećenog razvijanju kreativnih dramskih metoda u prevenciji vršnjačkog nasilja.

U okviru tog projekta, nastale su dve predstave koje su igrane po školama: kratka predstava fizičkog teatra “Ranac” sa dramskom radionicom o vršnjačkom nasilju, namenjena je učenicima osnovih škola, a izvodi se tokom jednog školskog časa u učionici; interkativna predstava/radionica “Reči od kamena” na temu internet nasilja ili cyberbullyinga, koja se izvodi u svečanim salama škola i namenjena je uzrastu od 13 do 16 godina.

Predstave i radionice projekta “Zajedništvo”, kao i mladi učesnici u školama, bili su predmet istraživanja koje je sprovedeno u četiri evropske zemlje projekta R.U.In? (Are You In?) Erazmus + programa Evropske unije (Mađarska, Rumunija, Kipar i Srbija) gde se na nekoliko hiljada mladih istraživalo dejstvo kreativnih dramskih metoda na prevenciji nasilja. U Srbiji je ispitano preko 500 dece i mladih, a dokazano je da dramske metode imaju učinka, te da je mladima potreban dramski rad da bi se osnažili kao ličnosti.

Projekat je rezultirao studijom istraživanja kao i kreacijom aplikacije “Sajber” za primenu u dramskim radionicama sa temom internet nasilja, za koju je napisan i štampan Priručnik o korišćenju.

Tim projekta “Zajedništvo” koji predvodi Sanja Krsmanović Tasić (Jugoslav Hadžić, Kristina Mlađenović, Nataša Milojević, Olivera Milojević, Nikola Koruga, Bojana Škorc, Gordana Bekčić Pješčić, Lidija Antonović i Anastasia Tasić), organizovao je i dva simpozijuma PUŠ-pozorište u školama na temu “Inovative dramske metode u prevenciji vršnjačkog nasilja”.

Simpozijumi su pre svega bili posvećeni nastavnicima i učenicima, a otvorili su prostor dijaloga i promišljanja te ozbiljne teme. Na panelima i okruglim stolovima učestvovali su eminetni domaći stručnjaci: prof. dr Dragan Popadić, prof. dr Jasna Hrnčić, Ljubica Beljanski Ristić i Nevena Ružić, predstavnici i stručnjaci iz MUP-a, Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece i mladih na internetu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija i mnogi drugi.

Prvi simpozijum održan je u okviru Festivala “Mater Terra” u Dečjem kulturnom centru Beograda u novembru 2017. godine, a drugi u Ustanovi kulture “Parobrod” u martu ove godine.

Premijera predstave “Reči od kamena” biće održana 30. maja u 20 sati na Večernjoj sceni “Pinokija”, a prva repriza je 31. maja u 11 časova.

Planirano je i više igranja u junu mesecu.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.