• Search form

12.05.2018 | 11:37

Rad u trajanju - testiranje pažnje publike

Rad u trajanju - testiranje pažnje publike

Grupa umetnika izvodi 12. maja u Magacinu u Kraljevića Marka performanse u trajanju do šest sati, ispitujući spremnost publike da posveti vreme dugotrajnom fokusu i sadržaju koji nije “instant”.

U vremenu kada je pažnja konstantno podeljena i kratkotrajna, učesnici performativnog “Rada u trajanju”, koji počinje u 17.30 sati, pozivaju publiku da odvoji vreme za višečasovno praćenje sadržaja i tako uđe u sopstveni prostor za istraživanje i promišljanje u dobu kada je to možda najpotrebnije.

Ideja projekta “Rad u trajanju”, je da pruži mogućnost publici da u istom danu iskusi više umetničkih performansa u trajanju. Budući da će petoro umetnika – Alex Spyke, Nataša Milojević, Olivera Milojević, Olja Nikolić Kia i Biljana Kosmogina, istovremeno izvoditi individualne performanse, publika će biti u mogućnosti da bira put od jednog do drugog prostora, od jedne do druge energije, ili će pak, od početka do kraja pratiti jedno od višečasovnih izvođenja.

U okviru “Rada u trajanju”, umetnici nameravaju da stvore situaciju u kojoj je fokus na samim izvođenjima. Performansi, prema njihovim navodima, ne igraju ulogu pratećeg događaja i popunjavanja prostora, kao što je to čest slučaj.

Alex Spyke učestvuje radom Instalacija za jedno sećanje, u kojem, koristeći telo i glas kao deo izložene instalacije, ispituje granicu intimnog i javnog, kako u kontekstu čitanog sadržaja, tako i u kontekstu ličnih i društvenih okvira.

“Nekada sam imao druge svetove u knjigama. Nekada sam imao gde da pobegnem. Nekada sam imao vreme. Svoje, intimno. Ovo je sećanje na to vreme”, naveo je umetnik tim o svom performansu.

Nataša Milojević izvešće performans Očekivana kojim istražuje ulogu žene kakvu očekuje savremeno društvo. Potiskujući svoje emocije i potrebe da bi što bolje odigrala svoju ulogu, u toj posvećenosti uživa i pati, a kao nagradu dobija žasluženu pohvalu.

Olivera Milojević učestvuje Natpevavanjem, učeći u javnom prostoru nepoznate muzičke numere u želji da približi publici sugrađanima svoj proces učenja. Tokom procesa dolazi do smene različitih emocija. Proces je sastavljen od mnoštva ponavljanja, samokorigovanja, prekoravanja, divljenja i neprestalne borbe sa samom sobom da ne odustane.

Olja Nikolić Kia performansom (u početku beše) glas istražuje potencijalne emancipatorske i transformativne aspekte glasa, izbegavajući ujedno hijerarhije koje se uspostavljaju jezikom, kao i njegovu diskurzivnost.

Biljana Kosmogina performansom Dodir godina bavi se fenomenom protoka vremena i njegovog neminovnog uticaja na telo u kontekstu globalnog konzumerizma i nametnutih estetskih normi, počev od magičnih rezultata estetske hirurgije i kozmetičke industrije, preko zahtevnih samoiscrpljujućih dijeta i treninga u cilju očuvanja mladosti.

Da li dostojanstveno prihvatamo uticaj godina ili se opsesivno borimo da ih pobedimo - tema je performansa Kosmogine.

Događaj organizuju Alex Spyke i Nataša Milojević, a ulaz je besplatan.

U Magacinu u Kraljevića Marka od 19.30 sati biće održana i proslava serije akcija solidarnosti kojima je omogućeno da plesna sala u tom nezavisnom kulturnom centru dobije novi pod, koji će napraviti kolektiv Karkatag. U prikupljanju starih guma učestvovali su mnogobrojni pojedinci, a obezbeđeno ih je više od 70, što će omogućiti da podloga u plesnoj sali bude čvrsta i elastična, trajna i bezbedna. Istovremeno, toliko guma manje je završilo na otpadu da zauvek budu smeće.

Korisnici Magacina prethodno su donirali svoje programe za dva događaja podrške i solidarnosti tokom kojih su prikupili potrebna finansijska sredstva za šperke, spojke i ostalo što je potrebno za novi pod.

U akcijama za novi pod plesne sale u Magacinu – jedinog takvog prostora u Beogradu dostupnoj akterima sa savremene plesne scene za vežbanje, učestvovali su Teatar Mimart, Karkatag, Hleb teatar, Cirkusfera, Stanica – servis za savremeni ples, Belgrade Raw, Apatia & Ital, Dušan Murić… Dobijena je i podrška iz Hrvatske, Nemačke i Holandije - - Bojana Mladenović, Sonja Pregrad i Dejan Bućin.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom