• Search form

12.05.2018 | 11:37

Rad u trajanju - testiranje pažnje publike

Rad u trajanju - testiranje pažnje publike

Grupa umetnika izvodi 12. maja u Magacinu u Kraljevića Marka performanse u trajanju do šest sati, ispitujući spremnost publike da posveti vreme dugotrajnom fokusu i sadržaju koji nije “instant”.

U vremenu kada je pažnja konstantno podeljena i kratkotrajna, učesnici performativnog “Rada u trajanju”, koji počinje u 17.30 sati, pozivaju publiku da odvoji vreme za višečasovno praćenje sadržaja i tako uđe u sopstveni prostor za istraživanje i promišljanje u dobu kada je to možda najpotrebnije.

Ideja projekta “Rad u trajanju”, je da pruži mogućnost publici da u istom danu iskusi više umetničkih performansa u trajanju. Budući da će petoro umetnika – Alex Spyke, Nataša Milojević, Olivera Milojević, Olja Nikolić Kia i Biljana Kosmogina, istovremeno izvoditi individualne performanse, publika će biti u mogućnosti da bira put od jednog do drugog prostora, od jedne do druge energije, ili će pak, od početka do kraja pratiti jedno od višečasovnih izvođenja.

U okviru “Rada u trajanju”, umetnici nameravaju da stvore situaciju u kojoj je fokus na samim izvođenjima. Performansi, prema njihovim navodima, ne igraju ulogu pratećeg događaja i popunjavanja prostora, kao što je to čest slučaj.

Alex Spyke učestvuje radom Instalacija za jedno sećanje, u kojem, koristeći telo i glas kao deo izložene instalacije, ispituje granicu intimnog i javnog, kako u kontekstu čitanog sadržaja, tako i u kontekstu ličnih i društvenih okvira.

“Nekada sam imao druge svetove u knjigama. Nekada sam imao gde da pobegnem. Nekada sam imao vreme. Svoje, intimno. Ovo je sećanje na to vreme”, naveo je umetnik tim o svom performansu.

Nataša Milojević izvešće performans Očekivana kojim istražuje ulogu žene kakvu očekuje savremeno društvo. Potiskujući svoje emocije i potrebe da bi što bolje odigrala svoju ulogu, u toj posvećenosti uživa i pati, a kao nagradu dobija žasluženu pohvalu.

Olivera Milojević učestvuje Natpevavanjem, učeći u javnom prostoru nepoznate muzičke numere u želji da približi publici sugrađanima svoj proces učenja. Tokom procesa dolazi do smene različitih emocija. Proces je sastavljen od mnoštva ponavljanja, samokorigovanja, prekoravanja, divljenja i neprestalne borbe sa samom sobom da ne odustane.

Olja Nikolić Kia performansom (u početku beše) glas istražuje potencijalne emancipatorske i transformativne aspekte glasa, izbegavajući ujedno hijerarhije koje se uspostavljaju jezikom, kao i njegovu diskurzivnost.

Biljana Kosmogina performansom Dodir godina bavi se fenomenom protoka vremena i njegovog neminovnog uticaja na telo u kontekstu globalnog konzumerizma i nametnutih estetskih normi, počev od magičnih rezultata estetske hirurgije i kozmetičke industrije, preko zahtevnih samoiscrpljujućih dijeta i treninga u cilju očuvanja mladosti.

Da li dostojanstveno prihvatamo uticaj godina ili se opsesivno borimo da ih pobedimo - tema je performansa Kosmogine.

Događaj organizuju Alex Spyke i Nataša Milojević, a ulaz je besplatan.

U Magacinu u Kraljevića Marka od 19.30 sati biće održana i proslava serije akcija solidarnosti kojima je omogućeno da plesna sala u tom nezavisnom kulturnom centru dobije novi pod, koji će napraviti kolektiv Karkatag. U prikupljanju starih guma učestvovali su mnogobrojni pojedinci, a obezbeđeno ih je više od 70, što će omogućiti da podloga u plesnoj sali bude čvrsta i elastična, trajna i bezbedna. Istovremeno, toliko guma manje je završilo na otpadu da zauvek budu smeće.

Korisnici Magacina prethodno su donirali svoje programe za dva događaja podrške i solidarnosti tokom kojih su prikupili potrebna finansijska sredstva za šperke, spojke i ostalo što je potrebno za novi pod.

U akcijama za novi pod plesne sale u Magacinu – jedinog takvog prostora u Beogradu dostupnoj akterima sa savremene plesne scene za vežbanje, učestvovali su Teatar Mimart, Karkatag, Hleb teatar, Cirkusfera, Stanica – servis za savremeni ples, Belgrade Raw, Apatia & Ital, Dušan Murić… Dobijena je i podrška iz Hrvatske, Nemačke i Holandije - - Bojana Mladenović, Sonja Pregrad i Dejan Bućin.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.