• Search form

17.09.2017 | 15:12

Prvi put s premijerkom na Paradu

Prvi put s premijerkom na Paradu

Parada ponosa u Beogradu održana je 17. septembra u Beogradu uz prisustvo premijerke Ane Brnabić, što je prvi put da neki od najviših državnih funkcionera učestvuje u toj manifestaciji LGBT zajednice.

Prisustvo premijerke pohvalio je i predstavnik amsterdamskog Prajda Hans Vanhoven, čijim se obraćanjem i završila šetnja od Cvetnog trga do Trga republike. Vanhoven je ocenio da Srbija napreduje na polјu prava pripadnika LGBT zajednice i da je pohvalno što je Paradi prisustvovala i premijerka, te da je veoma hrabro od nje što se odvažila na taj korak.

Šetnja je protekla bez incidenata, uz jako policijsko obezbeđenje, a počela je obraćanjem ovogodišnje “kume”, folk pevačice Jelene Karleuše, koja je poručila da je lјubav najvažnija vrednost u životu i da niko nema pravo da lјude koji mirno šetaju i šire poruke lјubavi u tome sprečava. Uz Jelenu Karleušu, na Paradi su bile i ranije “kume” – glumica Mirjana Karanović i dramska autorka Biljana Srbljanović.

Premijerka je poručila da “Srbija poštuje različitosti” i da je “Vlada Srbije tu za sve građane, kako većine, tako i manjine”.

“Dobro je da možemo da imamo različite stvari. Danas je predsednik Republike (Aleksandar Vučić) na Saboru u Tršiću, deo vlade je tamo, a deo ovde – sve je to zajedno Srbija”, rekla je Ana Brnabić, koja i sama pripada homoseksualnoj zajednici.

Organizatori su istakli da je svake godine sve više lјudi na Paradi ponosa, a sve manje policije koja ih obezbeđuje.

Premijerka je izjavila novinarima i da su svuda u svetu tokom održavanja Prajda ulice zatvorene – bilo zbog velikog broja lјudi, bilo zbog bezbednosti, a ocenila je da je u tom pogledu svake godine sve bolje u Beogradu.

“Nemamo tenzija kao ranijih godina u nedelјama pre Prajda i nećemo ih imati u nedelјama posle. Svi radimo svoj posao”, rekla je Ana Brnabić, koja je izbegla konkretan odgovor na pitanje o legalizaciji  istopolnih brakova, ali je navela da sve ide korak po korak, te da je vlada dala jasan signal da će poštovati lјudska prava.

Paradi ponosa prisustvovali su i ministri Branko Ružić i Zoran Đorđević, a već četvrtu godinu, kako je istakla i Brnabićeva, prisutan je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je izrazio uoči Parade uverenje da će sve proći u redu, da će Beograd pokazati da svi imaju ista prava i da više nije vest ako je neko drugačiji od drugih.

Organizatori su ponovili osnovne zahteve Prajda – suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama, odnosno usvajanje Alesinog zakona, potpuno zakonsko regulisanje promene pola, te usvajanje zakona o registrovanju istopolnog partnerstva, što se u Srbiji, kako su naveli, još smatra tabu temom.

Grupa protivnika Parade ponosa okupila se bila ispred Crkve svetog Marka, noseći ikone i transparente protiv te manifestacije koja je tradicionalno najavljena Nedeljom ponosa, odnosno izložbama, predavanjima i javnim diskusijama.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.