• Search form

06.07.2018 | 16:19

Prozivanje života

Prozivanje života

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu predstavlja od 10. jula slike Miodraga Miška Petrovića, autora koji živi i radi u Beogradu, a čiji su radovi, “u punom saglasju sa vlastitim bićem, u trajnom dosluhu sa unutrašnjim potrebama i nalozima”, kako je navela istoričarka umetnosti Vesna Todorović.

Petrović, prema njenim rečima, hedonista u celosti, proziva život i životne radosti, koje se podjednako odnose na erotiku iz sveta ženskih aktova, ali i na eros u bliskom odnosu prema prirodi i njenim darovima lepote, prema misaonim i likovnim dostignućima čoveka, pohranjena u svekolikoj baštini. Prema čoveku uopšte. Prema lepoti...

“...Petrović, veoma vidno, skoro opipljivo u svoja dela utkiva istraživački žar, visprenu misao, bogato iskustvo, smisao za humor, životnu radost i ljubav. Iako složenog tkiva, svaka njegova slika, predstavljala ona autoportret, portret, žanr scenu, predeo, mrtvu prirodu ili akt, odzvanja harmonijom autorovog bića – od početka stvaranja do danas”, navela je Vesna Todorović u predgovoru za katalog.

Afrodita 1, 2005.

Rođen 1946. godine, Petrović je diplomirao 1975. godine slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića.

Član je ULUS-a od 1976 godine, a od 2003. do 2007. godine bio je i predsednik tog udruženja.

Dela mu se nalaze u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja Gornjeg Milanovca, Galerije Centra za savremenu umetnost Crne Gore, Galerije akvarela u Zrenjaninu, Jugoslovenske privredne komore, Pozorišta Atelje 212, Doma Vojske Srbije, hotela “Panorama” u Bečićima i “Mimoza” u Tivtu i privatnim kolekcijama i galerijama u zemlji i inostranstvu.

Samostalno je izlagao 20 puta u Beogradu, Leskovcu, Zemunu, Novom Sadu, Podgorici, Kotoru, Čačku, Opovu, Temerinu.

Izložba u Oficirskom domu biće otvorena do 29. jula.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.