• Search form

20.10.2015 | 22:32

Protestni rođendan MSUB-a

Protestni rođendan MSUB-a

Više od 500 građana, okupljenih na inicijativu Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), protestovalo je 20. oktobra, na 50-godišnjicu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, zbog dugogodišnjeg odlaganja rekonstrukcije te najznačajnije institucije savremene vizuelne umetnosti u Srbiji i zatražilo odgovornost svih ministara i direktora MSUB-a koji su svojim činjenjem i nečinjenjem prouzrokovali takvo stanje.

Zatražena je i reforma upravljanja kulturom, departizacija, depolitizacija i demokratizacija svih institucija, umesto “prisvajanja javnog dobra, bez obzira koja partija ga uzima za sebe”.

Protest je održan u parku nedaleko od MSUB-a, koji su jake snage policije opkolile još tokom popodneva, a tek posle obraćanja organizatora i učesnika, povukle su se pred okupljenima koji su na muzejskom ulazu ostavili satove navijene da zvone u vreme mesecima najavljivanog svečanog otvaranja MSUB-a.

“Vremena je sve manje, ne dozvolimo da se zaboravi da je ovde stajao sat koji je obećavao otvaranje Muzeja. Nećemo dozvoliti više da vreme prolazi, a da se ništa ne dešava. Nećemo dozvoliti da se zaborave obećanja, ne samo poslednja, nego i iz prethodnih godina”, poručili su predstavnici NKSS i zatražili odgovornost svih koji su doveli “do sramotnog stanja u MSUB-u i svim institucijama”.

Istoričarka umetnosti prof. dr Irina Subotić poručila je da borbu za umetnost i kulturu treba voditi svim građanskim sredstvima.

“Vi i vaša deca morate da se borite za kulturu, za više umetnosti i za muzeje. Borite se svim građanskim sredstvima, glasnošću, vašim radovima, jer ovaj muzej je bio ponos naše zemlje tačno pre 50 godina – mesto na kojem su se okupile elite sveta, najveći direktori i kustosi muzeja, kritičari i umetnici, i taj muzej je živeo izvanredno sve dok nisu došla ova vremena koja mi sad živimo - u kojima se zaboravlja da je kultura suština jednog naroda. Vi ne zaboravljate to, nemojte zaboraviti i borite se za sve nas, najstarije generacije istoričara umetnosti”, poručila je Irina Subotić.

Predstavnici NKSS podsetili su da su svi dosadašnji ministri i direktori MSUB-a pompezno najavljivali otvaranje, ali se to još nije desilo, iako je aktuelni ministar kulture Ivan Tasovac u februaru svečano postavio na MSUB-u i Narodnom muzeju satove koji odbrojavaju vreme do njihovog ponovnog otvaranja.

“Hvala na postavljanju sata koji nas je svakodnevno podsećao na značaj onoga što nam je kao javnosti oduzeto”, rekao je predsednik UO Asocijacije NKSS Radomir Lazović, koji je zahvalio Tasovcu i na preuzimanju “komandne odgovornosti” za propuste za koje su, kako je ministar ranije tokom dana rekao, odgovorni njegovi prethodnici i drugi koji su učestvovali u neuspeloj rekonstrukciji MSUB-a.

Lazović je upitao ministra šta znači to preuzimanje “komandne odgovornosti”, osim ograđivanja od posledica, i šta to menja u načinu upravljanja muzejem i kulturom uopšte, u prethodnih 2, 4, 8 ili 12 godina”.

Navodeći da je sada potpuno jasno da je državi kultura, makar njen savremeni deo, potpuno nepotrebna i da bi je se najradije otarasila, Lazović je rekao da su problemi u svim institucijama mnogobrojni i kompleksni - zatvaraju se domovi kulture, biblioteke i knjižare postaju kockarnice i butici, muzeji su zatvoreni, televizija i ostali mediji su tužna priča sama za sebe…

“Za nas se ne zna šta je gore – da li da država nastavi da se na ovaj način bavi institucijama ili da ih prepusti tržištu i sigurnoj degradaciji na nivo zabave ili komercijalnog iznajmljivanja prostora”, rekao je Lazović, navodeći primer MSUB-a kao paradigmu opšte katastrofe u kulturi.

MSUB je, kako je naveo, paradigma i toga da su “elite na vlasti potpuno nedorasle ovom trenutku, totalno neodgovorne i apsolutno nesposobne da nagomilane probleme u društvu reše”.

Lazović je istakao da je zato potrebno da se i građani aktiviraju.

“Sada je potpuno jasno da - ako se mi, građani, ne uključimo u taj proces, da će se urušavanje naše države nastaviti sve brže. Ovaj sat koji je do skoro odbrojavao dane do otvaranja simbol je naše pomirljivosti, slabosti i nezainteresovanosti. Godinama gledamo kako je zgrada najznačajnije institucija savremene umetnosti zatvorena. Sada su tu nove prognoze, ali ovo stanje kao da ne zabrinjava mnoge, kao da je sve u redu. Stanje je postalo normalno. Skoro da je čudno što smo danas ovde”, rekao je on i dodao da će od građana zavisiti da li će sutra biti ista situacija sa Narodnim muzejem, ili Narodnim pozorištem, Kulturnim centrom Beograda…

“Ako se ne uključimo, onda sve može, sve prolazi, nema nikave granice”, rekao je on i izrazio nadu da će se stvoriti kritična masa koja će zaustaviti degradaciju kulturnih institucija i suprotstaviti se nečinjenju, nezainteresovanosti i nebrizi vlasti.

Umetnik Slobodan Stošić iz Novog Sada, član kolektiva Šok zadruge, poručio je da “kultura mora da vrati svoju autonomiju i kritičku distancu spram stvarnosti”.

“Mi kao građani ne smemo da dozvolimo da se svaki oblik društvene solidarnosti uguši”, rekao je Stošić i istakao da je to jedina umetnost koju treba uvek iznova proizvoditi.

U ime mlađe generacije umetnika koji su završili Fakultet likovnih umetnosti, a nikada do sada nisu imali  priliku da uđu u MSUB, obratila se Jelena Mijić. “Nadam se da će to uskoro da se promeni i da će mladi ljudi koji sada studiraju imati priliku da uživaju u MSUB-u i da će im to sve biti dostupno, za razliku od moje generacije”, rekla je ona.

Na poziv organizatora, okupljeni su krenuli ka MSUB-u da bi na ulazu ostavili budilnike koji su im podeljeni, a policija se u tom trenutku povukla.

Skandirajući “Čiji je muzej? Naš je muzej”, građani su ostavili na ulazu u MSUB desetine budilnika koji su zvonili, a organizatori su postavili veliki transparent sa natpisom “Odbrojavanje do otvaranja”.

“Od kad je vaš sat odbrojao, mi, građani, uzeli smo budilnike u svoje ruke i počinjemo da odbrojavamo!”, poručili su učesnici skupa povodom novih najava da će rekonstrukcija MSUB-a biti završena na proleće 2016.

MSUB je zatvoren već više od osam godina, a dočekao je 50. rođendan uz nova obećanja o skorom završetku rekonstrukcije, koja su 20. oktobra ponovili ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i v.d. direktor Slobodan Nakarada

Tasovac je izjavio novinarima da “prihvata komandnu odgovornost” za tuđe propuste zbog kojih su, kako je naveo, izigrani i on, i Ministarstvo kulture. Rekao je i da je od svakog roka važnije je da se rekonstrukcija obavi po zakonu i da sredstva ne završe u privatnim džepovima, a naglasio je da ni on, ni Ministarstvo kulture nisu bili zaduženi, niti su učestvovali u tenderskom procesu izbora izvođača radova, koji je ovih dana obustavljen.

V.d. direktor MSUB-a Slobodan Nakarada rekao je povodom skupa “Odbrojavanje do otvaranja” Asocijacije NKSS da je svaka podrška otvaranju Muzeja potrebna, te da bi i MSUB verovatno bio podrška tom skupu da je pozvan.  "Čudno je da nas niko nije obavestio već smo o tome saznali preko Fejsbuka i drugih izvora, jer bismo i moje kolege iz Muzeja i ja voleli da vidimo šta to znači”, rekao je Nakarada, koji je uoči početka protesta viđen kod MSUB-a kako razgovara sa policijom.

Nakarada je ranije tokom dana, gostujući na RTS-u, ponovio da očekuje da će MSUB biti otvoren u aprilu ili maju 2016. godine. "Moramo da završimo zakonsku proceduru oko starog tendera i čim se raspiše novi tender on se radi po novim procedurama i računamo da će sve biti gotovo do početka decembra kad bismo krenuli u izvođenje radova. Računamo da to bude april, maj mesec da se Muzej otvori", rekao je Nakarada.

*Hronologija obećanja u vezi sa rekonstrukcijom MSUB-a

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.