• Search form

23.01.2018 | 22:45

Protest 7 veličanstvenih zbog komercijalizacije kulture

Protest 7 veličanstvenih zbog komercijalizacije kulture

Festival evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” primoran je da odloži 14. izdanje, jer je Sava centar, gde se održava od osnivanja, odbio da potpiše ugovor o suorganizaciji i postavio neprihvatljive komercijalne uslove, pravdajući ih nezavidnom situacijom u kojoj se nalazi.

“Posle 13 veličanstvenih godina konstantnog kvalitativnog rasta i uspona, nakon svih izuzetnih doprinosa beogradskoj, srpskoj i evropskoj kulturnoj sceni, Festival je, ne našom voljom ili postupcima, izložen nepremostivim teškoćama. Dovedeni smo u situaciju da moramo da pronađemo način da se njegovo postojanje nastavi u drugo vreme i na nekom drugom mestu, verujemo na proleće ove godine”, saopštili su osnivači i direktori “7 veličanstvenih” Svetlana i Zoran Popović, koji su 2017. godine, inače, dobili Povelju za “izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava centra” povodom 40-godišnjice njegovog osnivanja.

Festival je od samog početka, odnosno od 2005. godine, imao dogovor sa Sava centrom o zajedničkoj organizaciji i, prema rečima Svetlane i Zorana Popovića, svih proteklih godina ta saradnja je “funkcionisala s poverenjem i entuzijazmom”.

Izražavajući zahvalnost svima u Sava centru koji su na različite načine svake godine nastojali i zajedno sa njima ulagali napore da se Festival održava u sve boljim uslovima i na što bolji način, Svetlana i Zoran Popović naveli su da im je, međutim, pre potpisivanja novog ugovora za 2018. godinu, na njihovo iznenađenje, saopšteno iz uprave Sava centra da se prekida svaka dalja mogućnost takve saradnje. Iznet je argument da, zbog situacije u kojoj se nalazi, Sava centar počinje da funkcioniše isključivo na komercijalnoj osnovi, što podrazumeva ukidanje suorganizacije Festivala.

Time je festival “7 veličanstvenih” preko noći dobio status bilo kog komercijalnog klijenta i ponudu korišćenja kapaciteta Sava centra uz plaćanje visokih cena zakupa, naveli su Svetlana i Zoran Popović, dodajući da je generalni direktor Sava centra odbio bilo kakvu komunikaciju ili dijalog i uzvratio im “apsolutnim ćutanjem i ignorisanjem”.

“Bez mogućnosti, a i bez želje da ovakve uslove prihvatimo, jer smatramo da potpuna komercijalizacija kulture znači njeno izvesno uništenje, javno iskazujemo protest protiv ovakvog tretmana festivala, ne pristajući da novac i profit budu iznad mnogo važnijih ljudskih vrednosti i potreba”, saopštili su osnivači “7 veličanstvenih”, poručujući ujedno da, ohrabreni vernošću i entuzijazmom publike, ne odustaju od festivala i da su podjednako, kao svih ovih godina, “spremni da se bore za vrhunsku lepotu, filmsku magiju i vrednosti jedinstvene antologije modernog dokumentarizma – ‘Sedam veličanstvenih’”.

Svetlana i Zoran Popović najavili su da će na festivalskom sajtu obaveštavati publiku o daljem toku događaja.

Festival “7 veličanstvenih”, čiji je selektor od osnivanja Tue Stin Miler iz Danske, nudio je proteklih godina jedinstvenih program najboljih dokumentarnih filmova aktuelne produkcije, puneći Veliku salu Sava centra i izazivajući često čuđenje i samih autora filmova tako velikim interesovanjem beogradske publike.

Festival je nastao 2005. godine u saradnji Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat” i Sava centra donoseći beogradskoj publici izbor sedam najboljih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su aktuelni na vodećim festivalima širom sveta ili se uspešno prikazuju u evropskim bioskopima.

I prošle godine Festival “7 veličanstvenih” pokazao je da ima mnogobrojnu vernu publiku kojoj se dive i dokumentaristi koji učestvuju na najvećim svetskim festivalima.

“Nikada u životu nisam videla ovoliku publiku za jedan dokumentarni film”, rekla je u zavrsnici 13. izdanja tog festivala u punom Sava centru irska autorka Niasa Ni Kinon, čiji je film “In loco parentis” stigao na “7 veličanstvenih” posle učešća na Sandensu i ranije na IDFA.

Publika 13. izdanja “7 veličanstvenih” imala je priliku da pogleda i filmove Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom Kozime Lange, koja jedina od autora nije mogla da dođe u Beograd – zbog poodmakle trudnoće. Prikazani su i filmovi “AusterlicSergeja Loznice, “IzgaranjeŽeroma le Mera, “Homo SapiensNikolausa Gajrhaltera, “Normalni autistični film Miroslava Janeka, te “Žena i glečerAudriusa Stonisa, koji je već dva puta gostovao na “7 veličanstvenih”.

Osnivači “7 veličanstvenih”, Svetlana i Zoran Popović, prvi su dobitnici nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišlјanju filmske umetnosti i kulture, koja se dodeljuje od 2017. godine u znak sećanja na filmskog kritičara Nebojšu Popovića (1958-2015).

Svetlana i Zoran Popović pripadaju retkim istrajnim borcima na domaćoj kulturnoj sceni koji samostalnim, vaninstitucionalnim delovanjem stvaraju dela koja na više nivoa značajno obogaćuju kulturu i filmsku umetnost u Srbiji, naveo je žiri u obrazloženju, ističući i da su Svetlana i Zoran Popović formirali neke od najznačajnijih domaćih filmskih stvaralaca, omogućili snimanje preko sto kratkih dokumentarnih i nekoliko stotina kratkih igranih filmova, odnegovali generacije obrazovanih gledalaca, a “7 veličanstvenih” uzdigli u nezaobilazan, dragocen festival kako u domaćim, tako i u evropskim okvirima.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.