• Search form

18.04.2017 | 23:44

Prosefest u slavu Handkea

Prosefest u slavu Handkea

Međunarodni festival proze “Prosefest” u Novom Sadu svečano je otvoren 18. aprila uručenjem nagrade “Milovan Vidaković” austrijskom piscu i političkom aktivisti Peteru Handkeu, koga je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević nazvao čovekom koji je “literarnim, eruptivnim darom obeležio poslednje decenije XX veka” i “ovaj svet obasjao još jednom, često zaboravlјenom osobinom, koja se zove lјudska vrlina”.

Vukosavlјević je, uručujući Handkeu nagradu u Srpskom narodnom pozorištu, istakao da treba ceniti i prepoznati vrlinu kada je gledamo u oči, a ne samo onu uvezenu u istorijski kontekst, saopštio je Kulturni centar Novog Sada (KCNS), organizator 11. Prosefesta.


   Peter Handke i Vladan Vukosavljević

Direktor KCNS-a Bojan Panaotović istakao je zasluge Handkea u predstavljanju srpskog naroda na drugačiji način od uobičajenog u svetskoj javnosti.

“Kada je jednom narodu i jednoj državi bilo najteže, u celokupnoj njegovoj novijoj istoriji, i kada je prolazio i brodio kroz najteže trenutke u ukupnoj svojoj istoriji, i kada je bezmalo unisono čitav jedan svetski pol, jednu stranu u građanskom ratu proglasio za pariju, krivca, ubice i zlikovce –  pojavio se jedan čovek, koji je rekao: ‘Istina je znatno složenija, to je građanski rat, nema nevinih, svi su žrtve. Posmatrajte stvari objektivno, trezveno, uravnoteženo; ne postoje samo zli Srbi i ostali koji su dobri’. Taj koji je to rekao, bio je Peter Handke”, istakao je Panaotović, navodeći da se ne može ni rečima, ni delima, ni nagradama, iskazati zahvalnost i dug koji Srbija ima prema Handkeu.

“Nijedan naš unuk, ni praunuk, i nijedna biblioteka, nijedno pozorište i Matica srpska nikada ne smeju zaboraviti ovo slavno ime svetske književnosti i slavno ime za naš narod – Peter Handke”, dodao je Panaotović, koji je istakao i da Handkea razlikuje od drugih pisaca “iskren i objektivan pristup prema književnosti i pisanoj reči”.


  Peter Handke i Bojan Panaotović

Panaotović je istakao i da je Novi Sad “danas svetska prestonica kulture” zahvalјujući ne samo Handkeu, već “i svim slavnim piscima širom sveta, Evrope i regiona koji su učestvovali na Prosefestu”, a kao suštinsku poruku tog festivala naveo je “širenje lјubavi prema pisanoj reči, i to ne bilo kakvoj i bilo čijoj pisanoj reči”, već “onih lјudi koji šire dobrotu i koji tragaju za mudrošću, istinom, razumevanjem i tolerancijom među lјudima”.

Handkeov prevodilac na srpski jezik, književnik Žarko Radaković, rekao je da je u Handkeovim delima sve “jasno, tačno, čisto i uverlјivo”.

“Tekstovi odmah privlače čitaoca, aktiviraju empatiju, otvaraju goruća pitanja i produktivno razaraju konvencije”, dodao je Radaković, navodeći kao privilegiju to što je, kao Handkeov prevodilac, imao priliku i da putuje sa njim i poseti mesta na kojima će biti začeti budući tekstovi.


  Vladan Vukosavljević i Peter Handke

Prve festivalske večeri prikazani su i delovi dokumentarnog filma o Handkeu, koji je specijalno za Prosefest režirala Korina Belc, a na otvaranju je nastupio i novosadski vokalni sastav Sion.

Prosefest će do 21. aprila biti održan u Novom Sadu i delom u Beogradu – u SNP-u i KCNS-u, te na novosadskom Filozofskom fakultetu, u gimnazijama “Jovan Jovanović Zmaj”, “Svetozar Marković” i “Isidora Sekulić” i na Petrovaradinu, kao i u Institutu Servantes u Beogradu, Biblioteci grada Beograda i u knjižari Delfi Laguna u Studentskom kulturnom centru.

 

Osim Handkea, kao gosti 11. Prosefesta najavljeni su i Luisa Valensuela (Argentina), Slobodan Šnajder (Hrvatska), Santjago Ronkaljolo (Peru), Branko Anđić (Argentina), Drago Kekanović (Hrvatska) i Mirko Demić (Srbija).

Na Prosefestu je do sada gostovalo 90 pisaca, od kojih je polovina iz inostranstva. Od 45 domaćih gostujućih pisaca, njih 15 su dobitnici NIN-ove nagrade.

Festivalski sajt je prosefest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.