• Search form

09.07.2015 | 10:23

Promenljiva stvarnost

Promenljiva stvarnost

Muzej savremene umetnosti u Beogradu predstavlja od 10. jula u Salonu u Pariskoj međunarodnu izložbu “Besformno: promenjiva stvarnost u umetnosti novih medija”, na kojoj učestvuje desetoro umetnika iz Turske i Srbije, a bavi se definisanjem forme i sadržaja iz perspektive digitalnih tehnologija i novih medija.

Izložba je nastala u saradnji MSUB-a sa Bilgi univerzitetom iz Istanbula, a učestvuju umetnici: Selčuk Artut (Selçuk), BENTO (Elife Oner i Vinsent Rozenberg), Dejan Grba, Stevan Kojić, Karolina Mudrinski, Jajiz Ozgen (Yağız Özgen), Berkaj Tundžaj (Berkay Tuncay), Bušra Tunć (Buşra Tunç) i Ozan Turkan (Türkkan).

Umetnici na toj izložbi, čije su kustoskinje Una Popović (MSU) i Derja Judžel (Derya Yücel, Bilgi univerzitet), proučavaju promenjive pozicije i nestabilne granice u okviru novomedijske umetnost i koja podrazumeva umetničke prakse koje su zasnovane na programiranju umetničkog dela, kao što su kompjuterska, digitalna i biotehnološka umetnost. Koristeći medij instalacije/objeka, hologramske instalacije, fotografije i video rada, umetnici se bave stvaranjem fleksibilnih oblika, uključivanjem u brz protok podataka, otvorenošću prema instant informacijama, refleksivnom organizacijom i učestvovanjem u hibridnim net sistemima.

     Selčuk Artut, Analog Pixels, Serie 5, video instalacija, 2015.

Sam naziv izložbe pozajmljen je od pojma “l’informe” o kojem je pisao francuski teoretičar Žorž Bataj. U kontekstu izložbe, koncept “besformnog” predstavlja metaforu koja bi mogla da opiše današnji svet i savremenu umetnost. Iako u produkciji umetničkih dela dominiraju digitalne tehnologije, pažnja je usredsređena više na doživljaj/opažanje, nego na oblik/predstavljanje jer, kao što je Bataj odavno predočio, umetnost se ispoljava kao refleks za “prevazilaženje granica”. Proučavanje “realnog” u digitalnom svetu je strategija za preispitivanje granica sažetih u “promenjivoj stvarnosti” punoj mogućnosti, ali i zamki.

      Dejan Grba, Anticipacije, generativna slika, 2015.

Otvaranju izložbe u Salonu MSU prisustvovaće, pored umetnika iz Srbije, i turski umetnici Bušra Tunć, Selčuk Artut i Ozan Turkan, kao i kustoskinja Derja Judžel koja će 11. jula održati i prezentaciju o turskoj novomedijskoj i digitalnoj umetničkoj sceni

Prateći program obuhvatio je i prezentaciju radova istanbulskog umetnika, matematičara i muzičara Selčuka Artuta, održanu 8. jula u Galeriji 12 Hub.

     Stevan Kojić, deo instalacije 'Samoodrzivi sistem apsurda', rad u procesu, od 2010.

Izložbi u Beogradu prethodila je izložba sličnog koncepta u maju 2014. godine u prostoru Muzeja Energetike (Energy Museum) pri Sentral Istanbul kompleksu za umetnost i kulturu Bilgi univerziteta u Istanbulu. Na toj izložbi je učestvovalo 13 umetnika iz Turske i Srbije (Ansen Atilla, Barış Mengütay, Dejan Grba, Dorijan Kolundžija, Elif Öner-Vincent Rozenberg, Gizem Karakaş, Nemanja Lađić, Ozan Türkkan, Stevan Kojić, Yağız Özgen, Yetkin Yılmaz/Decol i Zorica Čolić).

Izložba u Salonu MSU biće otvorena do 16. avgusta.

*Foto na vrhu: BENTO, Pixel Remapping, web art, 2015.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.