• Search form

14.08.2018 | 15:23

Prognana, a slobodna Nušićijada

Prognana, a slobodna Nušićijada

Udruženje KudeS, koje su ivanjičke vlasti isključile ove godine iz organizacije festivala Nušićijada, najavilo je specijalno izdanje te satirične manifestacije za 18. avgust na Dorćol placu u Beogradu, kojim poručuje da “istinskim Nušićevcima nikako ne priliči da odustanu od vizije sa kojom su Nušićijadu stvarali od 2010. godine i prihvate progon iz svog doma kao progon iz života”.

“Mi nastavljamo gde smo stali, iako počinjemo iz početka”, poručili su članovi KudeS-a, koje je svojevremeno i iniciralo obnavljanje Nušićijade, a proteklih osam godina je obezbeđivalo i najveći deo sredstava i resursa za nodržavanje tog festivala.

“Iako smo, zajedno sa mnogima koji su svoje ime i delo utkali u naš festival, napujdani iz naše Ivanjice – mi nismo spremni da dignemo ruke od Nušićevog kraja sveta koji je svakog avgusta postajao njegov centar. I zato, uz veliku podršku prijatelja koji dele našu viziju, vole Nušićijadu i veruju u njenu ideju, mi ćemo ipak biti viđeni za Ivanjicu, ali ćemo u nju doći preko Beograda”, poručilo je udruženje KudeS.

Iako je Nušićijada “privremeno u izgnanstvu”, ponovo će okupiti brojne umetnike, novinare, satiričare, kulturne radnike, istinske zaljubljenike u humor, slobodu mišljenja, zabavu i umetnost.

Među učesnicima programa 18. avgusta na Dorćol placu najavljeni su Petar Božović, Petar Arbutina, Zoran Kesić, Draža Petrović, Darko Mitrović, ekipa redakcije Njuz.net, Milena Minja Bogavac, Nebojša Milovanović, Marčelo, Wonder String kvartet, Dragoljub Đuričić, glumci Reflektor teatra koji će igrati predstavu “Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi”, tim organizacije Novi optimizam predvođen Predragom Koraksićem Koraksom i Dušanom Petričićem sa izložbom “Karikature od naših života”…

U uverenju da je sloboda preduslov dostojanstva, KudeS-u su se pridružili i glumci Tihomir Stanić, Radoslav Milenković, kao i Pozorište senki koje će takođe biti deo događaja Prognani ili slobodni? Šta bi rekao Nušić.

Slobodnu Nušićijadu podržali su i Nikola Đuričko, Miljan Prljeta, Petar Strugar, Gorica Popović, Sergej Trifunović, Vesna Stanković, Đorđe Živadinović Grgur...

“Istinska, vedra i autentična” Nušićijada u novim okolnostima i na novim lokacijama organizovana je sa istim ciljem, vizijom i slobodarskim duhom kao prethodnih osam, a to su stvaranje, smeh i radovanje, uživanje u umetnosti, u slavu Nušića i u slavu života.

Nakon beogradskog izdanja “prognane, a slobodne Nušićijade” - prve, a zapravo devete, KudeS je za 23. avgust najavilo i povratak u Ivanjicu – na jedan njen mali, ali za Nušića i Nušićijadu, slobodan delić teritorije. Započeto druženje nastaviće na novim festivalskim mestima – na proplanku, pored jezera, na rubu šumarka... i to opet zahvaljujući otvorenim kapijama prijatelja.

“Od prvog dana Nušićijada je bila mesto susreta, prepoznavanja, spajanja. Zbog toga je Nušićijada festival koji je još od prvog dana zavolela cela zemlja, a onda i region, pa čak i Evropa. I zato će prave Nušićijade biti u različitim verzijama i na različitim mestima, dok konačno ponovo ne stigne kući. To što smo prognani ne znači da smo izgubljeni i pobeđeni. Verujemo u smeh kao lek, u slobodu kao preduslov dostojanstva, u radost stvaranja”, poručili su članovi udruženja KudeS, uz poziv publici da im se pridruži u slavu Nušića, umetnosti i prijateljstva.

Ivanjičke vlasti odlučile su u martu da preuzmu organizaciju Nušićijade i isključe udruženje građana KudeS.

Udruženje građana KudeS formirano je 2009. godine radi formalizacije obnove festivala Nušićijada (1968-72) koju su pokrenuli aktivni pojedinci, dobili poverenje i potpise skoro 4.000 građana i tako organizovali najmasovniju građansku inicijativu u istoriji Ivanjice. Nakon što je Opština Ivanjica prihvatila da podrži manifestaciju iza koje je stalo više od 10 odsto ukupnog građanstva te varoši, KudeS postaje nosilac projekta i glavni organizator Nušićijade u narednoj deceniji.

KudeS je osam godina realizovalo Nušićijadu u partnerstvu sa Opštinom Ivanjica, te lokalnom Turističkom organizacijom i Domom kulture, pri čemu je kvalitet saradnje, kako je navelo, dominantno zavisio od postavke koju diktiraju funkcioneri.

U organizaciji lokalnih vlasti, a prvi put bez učešća KudeS-a, Nušićijada će biti održana od 24. do 26. avgusta pod sloganom “Ko tebe jadom ti njega Nušićijadom“. Program obuhvata, između ostalog, izložbu i projekciju dokumentarnog filma “Nušić“, pozorišne predstave “Gospođa ministarka“, “Dva mirisa ruže“ i kabare “Brak u stvari ljubav“, zasnovan na zabavnom kabareu “Kako razumeti Srbe“, te koncerte Željka Joksimovića, Harisa Džinovića, Lexington benda, S vremena na vreme, O' Đile, Divanhane...

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.