• Search form

23.06.2017 | 00:33

Prof. dr Milena Dragićević-Šešić: SEEcult je važan

Prof. dr Milena Dragićević-Šešić: SEEcult je važan

Profesorka dr Milena Dragićević Šešić, šefica UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, istakla je značaj portala SEEcult.org za oblast kulture u Srbiji i regionu, ocenjujući da je stoga nerazumljivo odsustvo finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda za njegove projekte i aktivnosti.

“SEEcult portal već godinama radi posao od izuzetnog javnog interesa - omogućavajući svim akterima kulturnog života i zainteresovanoj kulturnoj javnosti da dobiju široku i jasnu informaciju, te analitički predstavljene aktivnosti u kulturi kako u Srbiji, tako i u celom regionu”, navela je prof. dr Milena Dragićević Šešić u pisanoj izjavi povodom Pisma svima osnivača portala SEEcult.org zbog izostanka podrške nadležnih.

Prof. Dragićević-Šešić istakla je da je SEEuclt.org, učestvujući u velikom broju međunarodnih i regionalnih projekata, uključujući umetnike, kustose i kulturne operatere, “svakako doprineo procesu evropskih integracija, razvoju međusobnog poverenja u regionu, podizanju profesionalnih standarda delovanja u kulturi”.

“Stoga se ne može ni razumeti, ni prihvatiti činjenica da komisije Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu grada Beograda nisu umele i mogle da vrednuju njihove projekte i programe. Obrazloženje da se projekat ‘Vidi kulturu’ odnosi na ‘redovne aktivnosti’ - zahteva odgovor Komisije:

Ko može i ko treba da finansira ‘redovne aktivnosti’? Ako to neće Ministarstvo kulture - i ako je to zvaničan stav, onda to istovremeno znači da Ministarstvo zahteva da civilno društvo - i svaka pojedinačna NVO, u svom radu skaču sa projekta na projekat - da stalno osmišljavaju ‘nove projekte’ (iz nepoznatog razloga šta bi se time dobilo), te da sve ono što je neophodno, a što zahteva višegodišnju posvećenost - ne treba uopšte da se radi?

No, upravo su ‘redovne aktivnosti’ mera kvaliteta rada jedne organizacije, a ne slučajni, pojedinačni projekti, koji budu pa prođu i ne ostavljaju dubokog traga ni u umetničkoj zajednici ni u široj javnosti”, navela je dr Milena Dragićević-Šešić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

“Jasno je da ova situacija nerazumevanja zahteva civilnog društva od strane nosilaca kulturne politike, traži da se javno podrže upravo one organizacije čiji je kontinuirani rad neophodan (pored SEEculta, tu je i ASSITEJ i mnoge druge organizacije koje pokrivaju specifične domene umetnosti i kulture, posebno one koje javni sektor zanemaruje), kao i oni izdavači koji imaju programsku politiku - dakle definisane biblioteke koje traju i koje su međaši u kulturnoj sredini (pa u tom smislu argument da su dobili ‘prošle godine’, potpuno je irelevantan), festivali koji svojom programskom politikom u dužem vremenskom razdoblju podržavaju određenu vrstu produkcije, a naravno, da treba da se pomažu i umetnički značajni i kulturološki provokativni pojedinačni projekti.

Ne osporavajući integritet članova komisija, dovodimo u pitanje njihovo poznavanje kulturne politike, instrumenata i mera, te posebno savremenih metoda i tehnika evaluacije, koje se pre svega bave uticajem, važnošću određenih organizacija u svojoj sredini i sopstvenom profesionalnom okruženju (podizanje izdavačkih standarda, na primer).

Koliko mi je poznato, članovi komisije pre odlučivanja nisu imali ‘treninge’ u ovom domenu, pa čak ni stručne, konsultativne sastanke, što je praksa svuda u svetu - da bi se utvrdili kriterijumi evaluacije, kroz debatu i analizu, a posebno da bi se odredili u odnosu na ciljeve kulturne politike.

Kontinuirano profesionalno obrazovanje je neophodno za sve aktere u kulturi, a za one koji imaju društvenu moć, najviše, ili bar u meri u kojoj se civilni sektor svakodnevno obrazuje...”, navela je prof. Dragićević-Šešić.

“Kao gotovo svakodnevna korisnica portala SEEcult.org, potvrđujem važnost posla koji obavljaju, kako u domenu mapiranja i predstavljanja kulturnih incijativa, umetničkih projekata, tako i u domenu podizanja znanja i kompetentnosti za debatu u domenu kulturne politike, te za otvaranje ključnih pitanja vezanih za kulturni razvoj”, istakla je prof. Dragićević-Šešić, dodajući da je SEEcult.org, kao aktivna članica Asocijacije NKSS, istovremeno “ogromna podrška celoj nezavisnoj sceni Srbije - jer pruža oslonac i svojim delovanjem, i delovanjem kroz mrežu, svim novim nezavisnim kulturnim inicijativama”.

Podršku portalu SEEcult.org izrazili su i Asocijacija NKSS, Kooperativa - regionalna platforma za kulturu, Inicijativa nezavisne kulturne scene Novog Sada, Dom kulture Studentski grad u Beogradu, a na društvenim mrežama i mnogobrojne organizacije, kao i umetnici i kulturni radnici iz Srbije i regiona.

SEEcult.org je prethodno saopštio da je aktuelna kulturna politika ozbiljno ugrozila njegovu egzistenciju, ali i da je ta situacija simptomatičan pokazatelj da je opstanak celokupne kulture u Srbiji doveden u pitanje.

Stoga je pozvao nadležne da se suoče sa kriznim stanjem, urušavanjem kulture i vrednosti na svim nivoima i da se ozbiljno prihvate zadatka koji su im poverili građani, apelujući i na sve institucije, organizacije, strukovna udruženja i druge aktere kulturne scene, da se suprotstave retrogradnoj kulturnoj politici, javno iskažu negodovanje i zaštite profesiju, a na kolege iz medija da se posvete ozbiljnim problemima sa kojima se suočava kultura u Srbiji i doprinesu javnoj raspravi o njihovom rešavanju.

U Ministarstvu kulture i informisanja ocenili su za Tanjug da je "pretenciozno i neozbiljno tvrditi da kultura bilo koje zemlje propada zato što jedan portal, koji inače korektno izveštava o događajima iz oblasti kulture, nije dobio sredstva na konkursima na republičkom i gradskom nivou". Ministarstvo je poručilo i da čvrsto stoji iza profesionalnog integriteta članova konkursnih komisija, te da je dovođenje u sumnju njihovih odluka "u najvećem broju slučajeva" zasnovano na "neargumentovanim tvrdnjama i paušalnim ocenama".

*Foto: Forum Kreativna Evropa

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti