• Search form

23.06.2017 | 00:33

Prof. dr Milena Dragićević-Šešić: SEEcult je važan

Prof. dr Milena Dragićević-Šešić: SEEcult je važan

Profesorka dr Milena Dragićević Šešić, šefica UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, istakla je značaj portala SEEcult.org za oblast kulture u Srbiji i regionu, ocenjujući da je stoga nerazumljivo odsustvo finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda za njegove projekte i aktivnosti.

“SEEcult portal već godinama radi posao od izuzetnog javnog interesa - omogućavajući svim akterima kulturnog života i zainteresovanoj kulturnoj javnosti da dobiju široku i jasnu informaciju, te analitički predstavljene aktivnosti u kulturi kako u Srbiji, tako i u celom regionu”, navela je prof. dr Milena Dragićević Šešić u pisanoj izjavi povodom Pisma svima osnivača portala SEEcult.org zbog izostanka podrške nadležnih.

Prof. Dragićević-Šešić istakla je da je SEEuclt.org, učestvujući u velikom broju međunarodnih i regionalnih projekata, uključujući umetnike, kustose i kulturne operatere, “svakako doprineo procesu evropskih integracija, razvoju međusobnog poverenja u regionu, podizanju profesionalnih standarda delovanja u kulturi”.

“Stoga se ne može ni razumeti, ni prihvatiti činjenica da komisije Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu grada Beograda nisu umele i mogle da vrednuju njihove projekte i programe. Obrazloženje da se projekat ‘Vidi kulturu’ odnosi na ‘redovne aktivnosti’ - zahteva odgovor Komisije:

Ko može i ko treba da finansira ‘redovne aktivnosti’? Ako to neće Ministarstvo kulture - i ako je to zvaničan stav, onda to istovremeno znači da Ministarstvo zahteva da civilno društvo - i svaka pojedinačna NVO, u svom radu skaču sa projekta na projekat - da stalno osmišljavaju ‘nove projekte’ (iz nepoznatog razloga šta bi se time dobilo), te da sve ono što je neophodno, a što zahteva višegodišnju posvećenost - ne treba uopšte da se radi?

No, upravo su ‘redovne aktivnosti’ mera kvaliteta rada jedne organizacije, a ne slučajni, pojedinačni projekti, koji budu pa prođu i ne ostavljaju dubokog traga ni u umetničkoj zajednici ni u široj javnosti”, navela je dr Milena Dragićević-Šešić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

“Jasno je da ova situacija nerazumevanja zahteva civilnog društva od strane nosilaca kulturne politike, traži da se javno podrže upravo one organizacije čiji je kontinuirani rad neophodan (pored SEEculta, tu je i ASSITEJ i mnoge druge organizacije koje pokrivaju specifične domene umetnosti i kulture, posebno one koje javni sektor zanemaruje), kao i oni izdavači koji imaju programsku politiku - dakle definisane biblioteke koje traju i koje su međaši u kulturnoj sredini (pa u tom smislu argument da su dobili ‘prošle godine’, potpuno je irelevantan), festivali koji svojom programskom politikom u dužem vremenskom razdoblju podržavaju određenu vrstu produkcije, a naravno, da treba da se pomažu i umetnički značajni i kulturološki provokativni pojedinačni projekti.

Ne osporavajući integritet članova komisija, dovodimo u pitanje njihovo poznavanje kulturne politike, instrumenata i mera, te posebno savremenih metoda i tehnika evaluacije, koje se pre svega bave uticajem, važnošću određenih organizacija u svojoj sredini i sopstvenom profesionalnom okruženju (podizanje izdavačkih standarda, na primer).

Koliko mi je poznato, članovi komisije pre odlučivanja nisu imali ‘treninge’ u ovom domenu, pa čak ni stručne, konsultativne sastanke, što je praksa svuda u svetu - da bi se utvrdili kriterijumi evaluacije, kroz debatu i analizu, a posebno da bi se odredili u odnosu na ciljeve kulturne politike.

Kontinuirano profesionalno obrazovanje je neophodno za sve aktere u kulturi, a za one koji imaju društvenu moć, najviše, ili bar u meri u kojoj se civilni sektor svakodnevno obrazuje...”, navela je prof. Dragićević-Šešić.

“Kao gotovo svakodnevna korisnica portala SEEcult.org, potvrđujem važnost posla koji obavljaju, kako u domenu mapiranja i predstavljanja kulturnih incijativa, umetničkih projekata, tako i u domenu podizanja znanja i kompetentnosti za debatu u domenu kulturne politike, te za otvaranje ključnih pitanja vezanih za kulturni razvoj”, istakla je prof. Dragićević-Šešić, dodajući da je SEEcult.org, kao aktivna članica Asocijacije NKSS, istovremeno “ogromna podrška celoj nezavisnoj sceni Srbije - jer pruža oslonac i svojim delovanjem, i delovanjem kroz mrežu, svim novim nezavisnim kulturnim inicijativama”.

Podršku portalu SEEcult.org izrazili su i Asocijacija NKSS, Kooperativa - regionalna platforma za kulturu, Inicijativa nezavisne kulturne scene Novog Sada, Dom kulture Studentski grad u Beogradu, a na društvenim mrežama i mnogobrojne organizacije, kao i umetnici i kulturni radnici iz Srbije i regiona.

SEEcult.org je prethodno saopštio da je aktuelna kulturna politika ozbiljno ugrozila njegovu egzistenciju, ali i da je ta situacija simptomatičan pokazatelj da je opstanak celokupne kulture u Srbiji doveden u pitanje.

Stoga je pozvao nadležne da se suoče sa kriznim stanjem, urušavanjem kulture i vrednosti na svim nivoima i da se ozbiljno prihvate zadatka koji su im poverili građani, apelujući i na sve institucije, organizacije, strukovna udruženja i druge aktere kulturne scene, da se suprotstave retrogradnoj kulturnoj politici, javno iskažu negodovanje i zaštite profesiju, a na kolege iz medija da se posvete ozbiljnim problemima sa kojima se suočava kultura u Srbiji i doprinesu javnoj raspravi o njihovom rešavanju.

U Ministarstvu kulture i informisanja ocenili su za Tanjug da je "pretenciozno i neozbiljno tvrditi da kultura bilo koje zemlje propada zato što jedan portal, koji inače korektno izveštava o događajima iz oblasti kulture, nije dobio sredstva na konkursima na republičkom i gradskom nivou". Ministarstvo je poručilo i da čvrsto stoji iza profesionalnog integriteta članova konkursnih komisija, te da je dovođenje u sumnju njihovih odluka "u najvećem broju slučajeva" zasnovano na "neargumentovanim tvrdnjama i paušalnim ocenama".

*Foto: Forum Kreativna Evropa

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom