• Search form

31.01.2012 | 11:39

Prodaja karata za 40. FEST

Prodaja karata za jubilarni, 40. FEST u Beogradu počinje 1. februara na blagajnama festivalskih dvorana, po ceni od 150 do 300 dinara.

Ulaznice za 40. FEST, koji će prikazati u jubilarnom izdanju od 24. februara do 4. marta oko sto filmova, uključujući 72 nove produkcije, moguće je nabaviti na blagajnama Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine i Muzeja Jugoslovenske kinoteke, kao i na blagajni Bilet centra.

Samo za svečano otvaranje 40. FEST-a, 24. februara u Sava centru, ulaznica košta 500 dinara.

Prodaja karata za 40. FEST

Prodaja karata za jubilarni, 40. FEST u Beogradu počinje 1. februara na blagajnama festivalskih dvorana, po ceni od 150 do 300 dinara.

Ulaznice za 40. FEST, koji će prikazati u jubilarnom izdanju od 24. februara do 4. marta oko sto filmova, uključujući 72 nove produkcije, moguće je nabaviti na blagajnama Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine i Muzeja Jugoslovenske kinoteke, kao i na blagajni Bilet centra.

Samo za svečano otvaranje 40. FEST-a, 24. februara u Sava centru, ulaznica košta 500 dinara.

Od 1. do 7. februara važi popust od deset odsto za komplete ulaznica po terminskim linijama.

Pod sloganom “XL - U svetu velikih”, 40. FEST će početi američkim filmom “Drvo života” Terensa Malika, pobednikom Kana 2011, a svečano će ga otvoriti, kako se očekuje, američki filmski veteran srpskog porekla Piter Bogdanovič kome će biti priređen omaž u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Retrospektivu na 40. FEST-u, takođe u Kinoteci, imaće i češki filmski veteran i oskarovac Jirži Mencl, koji je prisutan poslednjih godina u Beogradu i kao režiser u Narodnom pozorištu.

Program 40. FEST-a je, kao i ranijih godina, podeljen na više programskih celina, uključujući Glavni program, Holivud, Panoramu svetskog filma, takmičarski program “Evropa van Evrope”, zatim selekciju “Evropa u Evropi” i izabrane dokumentarce, a najavljena su i dva specijalna programa “Britanika” i “Kanada”.

Publika će videti i filmove Romana Polanskog, Dejvida Kronenberga, Gas Van Santa, Stivena Spilbera, Akija Kaurismakija, Nanija Moretija, Larsa fon Trira, Klinta Istvuda, Pedra Almodovara, Džordža Klunija, Džodi Foster, ali i mnoga druga ostvarenja manjih nacionalnih kinematografija.

Među filmovima u Glavnom programu su, "Dečak sa biciklom" braće Darden, dobitnik kanskog Gran prija, te "Avr" Akija Kaurismakija, dobitnik nagrade FIPRESCI u Kanu, kao i nagrađivana "Melanholija" Larsa fon Trira, "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara, “Ovo mora da je to mesto” Paola Sorentina, "Krvoproliće" Romana Polanskog, "Martovske ide" Džordža Klunija, "Opasan metod" Dejvida Kronenberga, "Nespokojni" Van Santa, “Imamo papu” Nanija Moretija, “360” Fernanda Merielesa...

FEST će se posebno baviti domaćim filmom, pa je za zatvaranje najavljena premijera filma Dinka Tucakovića “Doktor Rej i đavoli” o legendarnom američkom reditelju Nikolasu Reju kome je priređen omaž i na 39. FEST-u, povodom stogodišnjice rođenja.

Od domaćih filmova, 40. FEST će prikazati i dokumentarac veterana Puriše Đorđevića “Plašim se, da li se sve razume” o Menclu i njegovoj režiji opere “Zaljubljen u tri narandže” Sergeja Prokofjeva u Narodnom pozorištu u Beogradu, u saradnji sa Božidarom Đurovićem.

Među premijerama 40. FEST-a najavljen je i kratki igrani film “Zalet” mladog Miroslava Stamatova, koji je sufinansirala i Direkcija FEST-a. U tom filmu igraju: Zoran Cvijanović, Milena Predić, Maša Dakić, Emir Kusturica, Garsija Bernal, Miloš Samolov, Sergej Trifunović...

Sekcija “Holivud” predstaviće, između ostalog, filmove “Dabar” Džodi Foster, “J. Edgar” Klinta Istvuda, “Ratni konj” Stivena Spilberga, “Potomci” Aleksandera Pejna i “Između svetova” Frensisa Forda Kopole, dok će u “Panorami svetskog filma” biti prikazani “Ložač” Alekseja Balabanova, “Poslednji dan na Zemlji” Ejbela Ferare, “Život bez principa” Džonija Toa...

Takmičarski program “Evropa van Evrope”, koji predstavlja ostvarenja evropskih zemalja van EU, obuhvata filmove “Restaurator” (Joseph Madmony) iz Izraela, “Budućnost je večna” (Özcan Alper), koprodukciju Turske, Francuske i Nemačke, “Beduin” (Igor Vološin) iz Rusije, “Lokalni vampir” (Branko Baletić) iz Crne Gore, “Fleke” (Aldo Tardoži) iz Hrvatske, “Bela so” (Ketevan Maćavariani) iz Gruzije i “Maja” (Pluton Vasi) iz Albanije.

Među filmovima u programu “Evropa u Evropi” najavljeni su “Žena iz susedstva” (Pawel Pawlikowski), “Lovci na glave” (Morten Tyldum), “One” (Malgoska Szumowska) sa Žilijet Binoš, “Voir la mer” (Patrice Leconte), “Pobuna” (Mathieu Kašovitz), te “Stanje šoka”, koprodukcija Slovenije, Bugarske, Srbije, BiH i Makedonije, u režiji Andreja Košaka, u kojoj igra regionalna grupa glumaca, među kojima su Martin Marion, Urška Hlebec, Nikola Kojo, Aleksandra Balmazović, Emir Hadžihafisbegović, Vlado Novak... Najavljen je i film “Odlazak” pokojnog češkog pisca, disidenta i bivšeg šefa države Vaclava Havela.

FEST će, inače, obeležiti jubilej i brojnim pratećim programima, uključujući izložbu u Sava centru sa šezdesetak fotografija velikih formata na kojima su predstavljeni najistaknutiji gosti iz protekle četiri decenije. U Domu omladine biće priređena izložba svih plakata sa dosadašnjih izdanja FEST-a.

Povodom jubileja, Odbor i Direkcija FEST-a, u saradnji sa Službenim glasnikom, završavaju štampu obimne i luksuzne monografije “Snovi otvorenih očiju, 1971- 2011. godine”, čiji je autor Ivan Karl, selektor FEST-a.

Monografija će na oko 300 strana velikog formata sadržati gotovo 500 fotografija, biće dvojezična i biće predstavljena na dan otvaranja 40. FEST-a.

Među dosad potvrđenim gostima su, osim Mencla i Bogdanoviča, je i glumica Sali Kelerman, poznata po ulozi (Vrela usnica) u filmu M.A.S.H. Roberta Altmana koji je otvorio prvi FEST.

Najavljeni su i producenti Filip Bergson i Menahem Golan, ekipa hrvatskog filma “Fleke” i ekipa “Restauratora”, reditelj filma “Romeo Eleven” Ivan Grbović iz Kanade, ekipa crnogorskog filma “Lokalni vampir” Branka Baletića, reditelj filma “Maja” Platon Vasi i reditelj Oskan Alper, koji će predstaviti film “Future Lasts Forever”.

Sajt FEST-a je www.fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno u PRILOGU

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.