• Search form

21.10.2017 | 02:43

Privođenje zbog performansa sa fotografijama predsednika

Privođenje zbog performansa sa fotografijama predsednika

Umetnici Vladan Jeremić i Uroš Jovanović privedeni su 20. oktobra ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu zbog odvojenih performansa u kojima su korišćene fotografije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema rečima Jeremića, priveden je nakon polučasovne umetničke akcije izvedene na novoj stazi u parku kod MSUB-a, tokom koje su posetioci pozvani da postanu “sendvičmeni”, odnosno da stave masku od papira sa likom predsednika i da dele sendviče-flajere prolaznicima koji prilaze Muzeju.

Performans je deo programa Salona Nepotkupljivih, organizovanog kao niz dešavanja koji imaju za cilj da na umetnički način prekinu sa navikom javnog ćutanja o stanju u kulturi i umetnosti.

Nakon performansa, prema rečima Jeremića, obezbeđenje na ulazu Muzeja oduzelo je dokumente posetiteljki koja je rekvizite umetničkog performansa nosila sa sobom. Jeremić je, kao jedan od organizatora Salona Nepotkupljivih, prišao da bi saznao o čemu se radi, ali ga je policija legitimisala, pretresla i oduzeti su mu flajeri sa najavom dešavanja Salona Nepotkupljivih i drugi rekviziti, a nakon toga je i priveden.

Prema navodima Jeremića, dok ga je policija proveravala ispred MSUB-a, pored su prolazili kustosi i druge zvanice koje su hitale na prijem u restoran “Top of the Hub” u Poslovnom centru Ušće. Među njima su bili i Zoran Erić, Dejan Sretenović i Nikola Šuica, koji su potvrdili da je Jeremić umetnik. Ipak, policajci su zbog flajera i rekvizita insistirali na odvođenju u stanicu na Novom Beogradu, gde je dao izjavu da je reč o umetničkoj akciji u okviru Salona Nepotkupljivih, a pušten je nakon dva sata.

U istu stanicu je priveden je nešto kasnije i umetnik Uroš Jovanović koji je pokušao da uđe u MSUB sa uramljenom fotografijom predsednika Srbije.

Jovanović je performans “Unošenje slike predsednika Srbije u MSU” najavio bio kao odavanje počasti predsedniku “zbog izuzentih dostignuća u plesnoj igri, ali pre svega zbog inovativnog i brutalnog pristupa u performing artu”.

(SEEcult.org)

*Uroš Jovanović pušten je iz pritvora 23. oktobra

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.