• Search form

02.10.2017 | 15:03

Pri Italija Ivani Stefanović

Pri Italija Ivani Stefanović

Glavna nagrada 69. Festivala Pri Italija (Prix Italia) u kategoriji radijskih ostvarenja dodeljena je emisiji “Veliki kamen” Radio Beograda, odnosno radiofonskoj kompoziciji Ivane Stefanović, inspirisanoj poemom “Hasanaginica Ljubomira Simovića.

Žiri je istakao u obrazloženju da je “Veliki kamen” (A Large Stone) ambiciozan projekat koji se bavi ozbiljnom i savremenom temom. Istaknuto je da je tekst odlično preveden na engleski i izuzetno izveden, te da muzika čini esenciju celog tog dela.

U najužem izboru za nagradu Pri Italija bila je i emisija Radio Beograda “JezikSvetlane Maraš, prenela je RTS.

Za kompoziciju "Veliki kamen" Ivane Stefanović preuzeti su stihovi iz Simovićeve poeme u kojima je sadržаna suštinа drame: osuda, nemoć, tragična greška, okrutnost, stid, usamljenost, uzaludnost i smrt. Tokom kompozicije prisutan je poseban zvuk, duboko simboličan, a gotovo neprimetljiv, zvuk ogromnog, vekovima starog točka iz sirijskog grada Hame, koji je autorka snimila dok je živela u Siriji pre nego što je izbio rat u toj zemlji, navelo je Udruženje kompozitora Srbije povodom prestižnog priznanja.

Svečana ceremonija uručenja nagrada održana je 1. oktobra u Milanu, u završnici 69. Festivala Pri Italija, na kojem je učestvovalo je 47 državnih i privatnih radio i televizijskih stanica, koje predstavlјaju 31 zemlјu sa pet kontinenata.

Nagrađena emisija nastala je u produkciji Dramskog programa Radio Beograda 2, a u timu su, uz kompozitorku Ivanu Stefanović, i Zoran Uzelac (zvuk), glumci Ana Sofrenović, Slobodan Beštić, Predrag D. Stamenković, Aleksandra Rajić Žikić, Lidija Antonović, Saša Dobrohotov i Nataša Vujnović.

Inače, glavni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić bio je za predsednik žirija u kategoriji TV drama, u kojem su bili i predstavnici iz Bi-Bi-Sija, Danske, Švedske, Holandije, Irske i Češke.

Među dosadašnjim laureatima Festivala Pri Italija su i Bertold Breht, Umberto Eko, Fransoaz Sagan, Sidni Polak, Ingmar Bergman, Harold Pinter, Federiko Felini, Semjuel Beket, Rene Kler, Verner Hercog

Među dobitnicima nagrade Pri Italija je i kompozitor Arsenije Jovanović iz Beograda, koji je to prestižno priznanje dobio 1971. godine za “Krajputaše”, a 1977. godine za delo “Resavska pećina”.

*Foto: Fb

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.