• Search form

17.04.2018 | 22:15

Prezentacije gošći plesne rezidencije Stanice

Prezentacije gošći plesne rezidencije Stanice

Gošće rezidencijalnog programa Stanice – servisa za savremeni ples StationOne ovog proleća su umetnice Claire Vivianne Sobottke iz Berlina, Ursula Eagly iz Njujorka i Iskra Šukarova iz Skoplja, čiji će programi obogatiti plesnu ponudu u Beogradu, inače smanjenu usled sistematskog ignorisanja nezavisne plesne scene od gradskih i republičkih vlasti. Posledica takvog gušenja nove produkcije i drugih važnih projekata, prema navodima Stanice, jeste činjenica da u poslednje dve godine ima malo premijera, još manje redovnih plesnih programa, ali i sve manje entuzijazma da se plesna scena dalje razvija.

Umetnice Claire Vivianne Sobottke, Ursula Eagly i Iskra Šukarova dokaz su vitalnosti izgrađene saradnje i razmene između Stanice i velike mreže međunarodnih partnera.

Claire Vivianne Sobottke je, nakon dvonedeljne radionice, 13. aprila prikazala svoj rad u nastajanju, pretvoriviši ga u mini muzej-baštu i očaravši prisutnu publiku preciznošću svojih koreografskih istraživanja, mnoštvom proizvedenih slika tela koje svedoče o snažnom ženskom identitetu koji je svestan svoje moći i spreman da tu moć koristi. Ona se poigrala kategorizacijama, pretpostavkama i arhetipovima koji se upisuju u žensko telo stvarajući subjekat koji ostaje transformišući i koji odbija svaku vrstu kategorizacije. Iako je rad prikazan u nedovršenoj fazi i kao istraživački materijal, publika je dobila inteligentan i angažujući performans, ali je i doprinela njegovom daljem razvoju svojim mišljenjem, komentarima, pitanjima i emocijama, saopštila je Stanica.

Njujorška koreografkinja Ursula Eagly, koja je završila Prinston univerzitet, a radi i kao pedagog, urednica i mentor, održaće 19. i 20. aprila u Magacinu u Kraljevića Marka radionicu zasnovanu na svojim istraživanjima tela i pokreta. Ursula Eagly je uređivala dva važna njujorška časopisa za izvođačke umetnosti (Critical Correspondence i Movement Research Performance Journal). Autorka je velikog broja plesnih radova koji su prikazani širom SAD i Evrope, u Japanu i Koreji.

Budući da se bavi odnosom muzike i plesa, imala je nekoliko zanimljivih saradnji, od kojih će jedna biti predstavljena kroz puštanje ploče i razgovor sa domaćim umetnicima o načinima beleženja plesa. Taj susret biće održan 19. aprila u 19 sati u Spratu (delu bara Zaokret) u Cetinjskoj.

Tom programu pridružuje se i koreografkinja i pedagoškinja Iskra Šukarova sa kojom je organizovana rezidencija Ursule Eagly u Beogradu, a potom i u Skoplju.

Ursula i Iskra sarađuju godinama, a predstaviće zajednički rad. Prvi put su se povezale kada su zajedno nastupale u predstavi koreografkinje Yoshiko Chuma u Skoplju i Njujorku 2008. godine, a dve godine kasnije započele su sopstvenu razmenu.

Gostovanje Ursule Eagly u Beogradu podržava mreža GPS, čiji je Stanica član, fondacija Trust for Mutual Understanding i Staničin partner iz Njujorka, Movement Research.

StationOne je jedini plesni rezidencijalni program u Srbiji koji je pre nekoliko godina pokrenula Stanica. Ideja je bila da se tokom čitave godine u Beograd dovode strani umetnici – koreografi, kustosi, teoretičari, koji bi svojim radom obogatili domaću plesnu scenu i bili “spoljno oko” onoga što se na domaćoj sceni dešava, ali i incijatori budućih saradnji i zajedničkih projekata sa ovdašnjim akterima plesne scene. Pored toga, program je zamišljen i kao internacionalni segment rada Magacina u Kraljevića Marka i doprinos razvoju tog nezavisnog kulturnog centra kao mesta saradnje i susreta različitih ideja i načina rada.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.