• Search form

18.09.2018 | 16:37

Prepiska Vukosavljevića i Mitrovića

Prepiska Vukosavljevića i Mitrovića

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će nastaviti da poziva sve televizije koje koriste nacionalne frekvencija da u svojim programima smanjuju “količine prostakluka, verbalne i telesne pornografije i drugih skarednih oblika ponašanja”.

Reagujući na izjavu vlasnika Pinka Željka Mitrovića povodom svoje ranije kritike rijaliti programa i predloga za njihovo regulisanje, Vukosavljević je naveo da “liberalni modeli” u medijima pružaju dovoljno mogućnosti za proizvodnju zabavnih programa doličnog sadržaja.

“Naravno, neophodan preduslov za to je ukupna društvena i moralna artikulisanost proizvođača takvih programa”, naveo je Vukosavljević u pisanoj izjavi, uz napomenu da nije u prilici da Mitroviću odgovori na način i jezikom koji se neguje u delu programa njegove televizije, jer želi da sačuva dostojanstvo i Ministarstva kulture i informisanja, i svoje lično.

“Ovako, svesno rizikujući da ostanem neshvaćen, ohrabrujem ga da, uprkos neslaganju sa sagovornicima, počne da oblikuje svoje izražavanje u skladu sa opšteprihvaćenim normama komunikacije, koje i dalje važe u javnom prostoru. Taj proces, iako za početnike težak i mukotrpan, na kraju uvek daje pozitivne rezultate”, poručio je Vukosavljević.

Vukosavljević je dodao i da, ako ga Mitrović zbog stavova koje iznosi smatra “inkvizitorom” neukusa, duhovne bede i prostakluka, onda to shvata i kao neku vrstu komplimenta, na čemu mu zahvaljuje.

Povodom Vukosavljevićeve izjave da bi rijaliti programi trebalo da se emituju na posebnim kanalima koji se plaćaju, da su sramota za medijsku scenu i da duhovno i mentalno uništavaju narod, Mitrović je izjavio da bi ministar da “natera građane da plaćaju svoj omiljeni program”.

Naveo je i da je Pink uspeo u Crnoj Gori da za samo deset dana, posle prodaje nacionalne frekvencije, sa potpuno novim kanalom Pink Media M, na kojem se emituje uglavnom Zadruga 2, postane najgledanija televizija u kategoriji svih kanala, uključujući i nacionalne kanale Crne Gore, i to kao strani kablovski kanal.

“Ne razume ministar da više platforma prikazivanja ili emitovanja nije ključna stvar i da sadržaj već dugo vlada svim medijskim platformama, a pogotovo od kada je internet postao dominantan medij. Ali, Bože moj, mala smo zemlja pa nije lako ni pronaći sposobne i pametne ministre tako da ovi iz kamenog doba još uvek moraju da pročitaju dosta literature iz oblasti liberalnog medijskog tržišta”, naveo je Mitrović, iznoseći niz uvreda na račun Vukosavljevića.

Povodom izjave Vukosavljevića da se rijaliti programi ne mogu pravdati željom naroda da ih gleda, Mitrović je naveo da je ministar “inkvizitor” savremenog doba koji bi da “nameće i sankcioniše bez uvažavanja da živimo u demokratskoj liberalnoj epohi koja nije savršena, ali ima svoja pravila. U tim pravilima narod je, na njegovu žalost, taj koji vrši izbor svega pa i televizijskog programa”.

Vukosavljević je govorio o rijaliti programima u okviru diskusije sa troje bivših ministara kultureNadom Popović Perišić, Ivanom Tasovcem i Branislavom Lečićem, koji su takođe oštro kritikovali takve medijske sadržaje. Lečić je ocenio da postojanje rijaliti programa na stanicama sa nacionalnim frekvencijama predstavlja “jasnu političku nameru” vlasti, a Tasovac je izneo stav da se i razgovorom o takvim programima povećava njihova vidljivost.

Vukosavljević je ponovio da Ministarstvo kulture nije nadležno za programe elektronskih medija i da ne može na njih da utiče, jer je to nadležnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić, kako je preneo Pink, izjavila je da to telo neće razmatrati, kako je navela, “nesuvisle i, pre svega, nezakonite nazovi predloge ministra kulture i informisanja”. “Svaki gledalac ima pravo izbora šta, kad i na kom kanalu hoće da gleda, svako ima daljinski upravljač, pa i sam ministar kome je, izgleda, životna želja da bude udbanski komesar koji će da odlučuje šta sme, a šta ne sme da se gleda”, izjavila je Olivera Zekić.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.