• Search form

21.03.2012 | 20:19

Preminuo Tonino Guera

Preminuo Tonino Guera

Legendarni italijanski scenarista Tonino Gvera (Guerra), koji je sarađivao sa čuvenim rediteljima kao što su Federiko Felini (Federico Fellini), Mikelanđelo Antonioni (Michelangelo), Andrej Tarkovski i mnogi drugi, preminuo je 21. marta u Riminiju u 92. godini.

Gvera je preminuo kod kuće, nekoliko dana posle 92. rođendana, a već nekoliko meseci borio se sa bolešću.

Gvera je bio koscenarista “Amarkorda” (1973) sa Felinijemm napisao je scenario za niz Antonionijevih filmova, uključujući “Avanturu” (1960) i “Uvećanje” (1966), a sarađivao je i sa filmskim velikanima kao što su Đuzepe de Santis (Giuseppe De Santis), Vitorio de Sika (Vittorio De Sica), Alberto Latuada (Lattuada), braća Tavijani, Marko Belokio (Marco Bellocchio), Frančesko Rosi (Francesco), kao i sa američkim rediteljem Stivenom Soderbergom (Steven Soderbergh), grčkim Teom Angelopulosom (Theo Angelopoulos)...

Bivši italijanski ministar kulture i nekadašnji gradonačelnik Rima Valter Veltroni (Walter) izjavio je da je Gvera bio izuzetna ličnost, “pesnik, genije i divna ličnost”, preneli su italijanski mediji.

Rođen 1920. godine, Gvera je počeo da piše još za vreme Drugog svetskog rata, dok je bio zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru.

Bogatu filmsku karijeru, tokom koje je napisao scenarije za više od sto filmova, a bavio se i poezijom i vizuelnom umetnošću, Gvera je započeo saradnjom sa De Santisom na filmu “Muškarci i vukovi” (1956).

Među njegovim scenarijima su i “Avantura” (1960), “Noć” (1961), “Crvena pustinja” (1963) Antonionija, prvi kolor film tog čuvenog reditelja, zatim “Nostalgija” (1983) Tarkovskog, Angelopulosovi filmovi “Pejsaži u magli” (1988) “Večnost i jedan dan” (1998), “Prašina vremena” (2008)...

Osim po scenarijima za filmske klasike, Gvera je stekao popularnost u italijanskim domovima 80-ih i po televizijskim reklamama, uključujući i poslednji serijal sa pozivom na optimizam početkom 2000-ih.

Najviše italijansko civilno priznanje dobio je 2003. godine, a dobitnik je i priznanja Evropske filmske akademije i Fondacije Vitorio de Sika.

Povodom 90. rođendana, 2010. godine dobio je nagradu za životno delo David di Donatelo.

Gvera je iza sebe ostavio suprugu Loru i sina Andrea, kompozitora filmske i televizijske muzike, koji je poznat, između ostalog, i po saundtreku za film “Hotel Ruanda”.

Gverin sajt je www.toninoguerra.org

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.