• Search form

12.04.2016 | 17:07

Preminuo Tomaž Pandur

Preminuo Tomaž Pandur

Nagrađivani slovenački pozorišni reditelj Tomaž Pandur iznenada je preminuo 12. aprila u Skoplju, gde je pripremao predstavu “Kralj Lir”.

Pandur (53) je preminuo za vreme probe predstave “Kralj Lir” Makedonskog narodnog teatra od posledica srčanog udara, preneli su skopski mediji. Prema navodima televizije Telma, žalio se na bolove u grudima, a hitna pomoć, koja je ubrzo stigla, mogla je samo da konstatuje smrt.

Rođen 1963. godine u Mariboru, Pandur je diplomirao 1988. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, a već sledeće godine se istakao predstavom “Šeherezada”.

Od 1989. do 1996. godine je bio umetnički direktor Drame Slovenskog narodnog gledališča Maribor.

Režirao je i u Njujorku, Nemačkoj i Španiji, a poslednjih godina živeo je i radio u Madridu, gde je početkom 2000-ih osnovao svoje pozorište Pandur.Theaters, koje je vodila njegova sestra, dramaturškinja Livija Pandur.

Pandur je bio poznat po adatacijama klasičnih drama, kojima je pristupao na samosvojan, originalan način. Težio je nadnacionalnom teatru, a na konceptu “pozorišta bez granica” zasnovan je i njegov Pandur.Theatres.

Nedavno se vratio sa međunarodnog pozorišnog festivala u Bogoti, gde je sa uspehom igrana njegova predstava “Faust”.

Geteovu poemu o čoveku koji je prodao dušu đavolu ponovo je uprizorio 2015. godine, posle 25 godina, a tada je rekao da je “Faust” za njega “živa sadašnjost”.

Među njegovim najuspešnijim predstavama su i Šekspirov “Hamlet”, Danteova “Božanstvena komedija”, “Kaligula” Albera Kamija, “Hazarski rečnik” Milorada Pavića, “Sto minuta” po Dostojevskom, te “Tesla Electric Company”, realizovana povodom 150-godišnjice rođenja Nikole Tesle.

Među poslednjim projektima Pandura je dramski diptih “Ričard III” i “Ričard II

Pandur je, prema navodima TV Slovenije, nameravao da se vrati ove godine u rodni Maribor, gde je tamošnja Drama SNG planirala da na jesen započne novu sezonu njegovom predstavom “Brezmadežna”.

Pandur je dobitnik mnogobrojnih nagrada, izmedju ostalog i na festivalima u Meksiku i Buenos Airesu, kao i na festivalima MESS u Sarajevu, Bitef u Beogradu, Borštnikovo sretanje u Mariboru, Grad teatar u Budvi... Dobitnik je i nagrade Prešernovog fonda za režiju, kao i nagrade za režiju “Bojan Stupica” Udruženja dramskih umetnika Srbije.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.