• Search form

09.02.2018 | 10:45

Preminuo Nebojša Glogovac

Preminuo Nebojša Glogovac

Nagrađivani srpski glumac Nebojša Glogovac, koji je ostvario niz nezaboravnih uloga u pozorištu, na filmu i na televiziji, preminuo je u Beogradu u 49. godini, posle kraće i teške bolesti, prenela je RTS.

Glogovcu se zdravstveno stanje nedavno pogoršalo, a prema pisanju Blica, preminuo je na pulmologiji Kliničkog centra Srbije. Pre desetak dana hitno je primljen u Institut za onkologiju, a potom je navodno pušten na kućno lečenje.

Glogovac je bio član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1996. godine, gde je od aktuelnih predstava igrao naslovnu ulogu u “Hamletu”, kao i u “Razbijenom krčagu”, “Sumnjivom licu” i “Metamorfozama”.

U JDP-u je ostvario još niz uloga: Ivan (Hadersfild), Gadni (Šine), Žak (Kako vam drago); K. (Zamak); Lutalica (Barbelo, o psima i deci); Vaska Pepel (Na dnu); Šarl Varle Lagranž (Molijer – još jedan život); Dan (Bliže); Andreja (Bure baruta); Ros, Judejci, Nazarećanin (Saloma); Troil (Troil i Kresida); Dima (Poloneza Oginjskog); Vladimir (U potpalublju); Simo (Rođaci iz najboljih dana); Niko Đurov (Lažni car Šćepan Mali).

Dobitnik je pet godišnjih nagrada JDP-a, Sterijine nagrade, nagrada “Miloš Žutić”, “Ardalion”, “Milivoje Živanović”…

Biće zapamćen po ulogama u filmovima "Bure baruta", "Nebeska udica", "Munje", "Kad porastem biću kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Branio sam Mladu Bosnu", "Krugovi", "Do koske", "Enklava", "Ustav Republike Hrvatske"...

Za glavnu ulogu u filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, za koju je dobio nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj. Gran pri Naisa osvojio i na 45. Filmskim susretima 2010. godine za ulogu u filmu “Žena sa slomljenim nosem” Srđana Koljevića.

Među njegovim poslednjim ulogama je u TV seriji "Nemanjići – Rađanje kraljevine", koja će uskoro početi da se emituje na RTS-u, a izazvala je burne reakcije u javnosti. Tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Igrao je i u serijama "Porodično blago", "Moj rođak sa sela", "Vratiće se rode", "Vojna akademija", "Ubice mog oca", "Ravna gora"…

Glogovac je bio aktivan i u javnom životu, a između ostalog, bio je jedan od potpisnika Apela 100 javnih ličnosti, intelektualaca i umetnika za podršku predsedničkoj kandidaturi Saše Jankovića 2017. godine, kada je, nakon pobede Aleksandra Vučića, izjavio u intervjuu NIN-u da je “čovek koji ima apsolutnu vlast dobio neku vrstu protivteže, ako ništa drugo”.

Rođen 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac, koja se potom preselila u Opovo, a potom Pančevo, Glogovac je prvu ulogu imao u popularnoj seriji "Bolji život" (1987).

Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a nakon dve godine studija predomislio se i 1990. godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Glogovac je iza sebe ostavio troje dece.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.