• Search form

07.04.2012 | 22:20

Preminuo Džim Maršal

Preminuo Džim Maršal

Legendarni inovator gitarskog ozvučenja Džim Maršal (Jim Marshall), čiju su opremu koristile neke od najvećih zvezda rok muzike, preminuo je u Engleskoj u 89. godini.

“Otac ozvučenja”, kako su ga zvali, Maršal je bolovao od raka, a proteklih godina preživeo je i nekoliko srčanih udara.

Počast su mu odali mnogobrojni muzičari, među kojima su Sleš (Slash), bivši gitarista Gun N’ Roses, i Pol Veler (Paul Weller), koji je izjavio britanskim medijima da je ima pojačalo “maršal” već 40 godina i da i dalje zvuči fantastično.

Bas gitarista grupe Motli Kru (Motley Crue) Niki Siks (Nikki Sixx), odajući Maršalu počast preko Tvitera, rekao je da je “zaslužan za neke od najveličanstvenijih zvučnih momenata u muzičkoj istoriji, ali je takođe 50 odsto ‘zaslužan’ i za sav gubitak sluha muzičara”.

Maršal će biti zapamćen po doprinosu zvuku moderne električne gitare, pored Lea Fendera i Lesa Pola, čuvenih gitarskih graditelja.

Rođen 1923. godine u zapadnom Londonu, Maršal za vreme Drugog svetskog rata nije otišao na front iz zdravstvenih razloga, a počeo je da radi kao inženjer-električar na razvijanju šema pojačanja zvuka. Budući da se i amaterski bavio muzikom, pokušao je da pronađe odgovor na pitanje: da li je moguće da se zvuk gitare toliko pojača da se bolje čuje od bubnjeva?

Početkom 60-ih počeo je da radi ozbiljnije na razvoju pojačala.

U to vreme držao je muzičku prodavnicu u Londonu i, nakon razgovora s Pitom Tauzendom (Pete Townshend) i Ričijem Blekmorom (Ritchie Blackmore), koji su tu redovno kupovali, shvatio je da postoji potreba na tržištu za jeftinijom alternativom modelima koji su tada postojali.

Prvo pojačalo sastavio je na osnovu modela “Fender Bašman”, s tim što je napravio jeftiniju verziju. Pojačalo kojim je zaista bio zadovoljan napravio je iz šestog pokušaja. Prvi “kabinet za gitaru 4x12” - specijalni akustični sistem za ozvučavanje električnih gitara, izumeo je 1962. godine u saradnji sa Dedlijem Krejvenom, stručnjakom kuće EMI. Osnovali su zajedničku firmu “Marshall Amplification” - kompaniju koja će za sva vremena odrediti zvuk rokenrola.

Maršalova kompanija istakla je povodom njegove smrti da je zaslužan za to što su rok gitaristi, kakve znamo danas i volimo, uopšte rođeni.

Maršal je bio i izuzetno velikodušan čovek, koji je proteklih decenija tiho donirao milione funti za vredne uzroke, istakla je njegova kompanija.

Maršalova pojačala bila su takvi akteri rok scene da su se pojavili i u kvazi dokumentarcu “This is Spinal Tap” u kojem gitarista Nigel Tufnel ponosno pokazuje svoje pojačalo “maršal” i objašnjava kako je glasnije i moćnije od drugih, jer ima 11 podeoka za označavanje jačine zvuka, jedan više od uobičajenih.

Džim Maršal je 2003. godine dobio vitešku titulu za zasluge u muzici i humanitarnom radu.

Otisak njegovog dlana nalazi se i na holivudskoj Stazi slavnih rokenrola.

Njegova kompanija planira za septembar, povodom 50-godišnjice postojanja, veliki koncert u Vembli areni, a među potvrđenim grupama su Iron Maiden, Slipkont, Whitesnake i The Cult.

B. Rakočević / SEEcult.org
 

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.