• Search form

14.09.2017 | 10:12

Preminula Nada Đurevska

Preminula Nada Đurevska

Dramska umetnica Nada Đurevska, jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pozorišnih i filmskih glumica, preminula je u Sarajevu je u 65. godini.

Prvakinja Narodnog pozorišta u Sarajevu, dobitnica brojnih nagrada i priznanja, preminula je 13. septembra posle teške bolesti.

Narodno pozorište saopštilo je da će Nada Đurevska ostati upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovek.

“Četrdeset godina umetničkog đelovanja pohranili su  neizbrisive  umetničke kreacije i pamtimo Nadine izvedbe u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zučo, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend, igrajući na svim scenama BiH pozorišta”, navelo je Narodno pozorište u saopštenju.

Rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju, Đurevska je od ranog detinjstva živela u Sarajevu, gde je završila Srednju medicinsku školu, a potom je studirala i diplomirala glumu 1979 godine na sarajevskom Filozofskom fakultetu - Odsek scenskih umetnosti, kao stipendistkinja Kamernog teatra 55, gde je bila angažovana od 1974. do 1979. Članica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo bila je od 1979. godine.

Igrala je i u mnogobrojnim televizijskim serijama i dramama, kao i u nizu filmova bosanskohercegovačke, hrvatske, srpske i makedonske kinematografije.

Dobitnica je niz nagrada i priznanja, među kojima su Zlatni lovorov venac za doprinos umetnosti teatra festivala MESS (2002), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva (2014), Zlatna arena Filmskog festivala u Puli za ulogu u filmu “Od zlata jabuka” (1986)…

Predstavom “Višnjik” Narodnog pozorišta Sarajevo obeležila je 2004. godine 30 godina umetničkog rada, kada joj je uručena Plaketa Grada Sarajeva.

Nakon uručenja Šestoaprilske nagrade 2014. godine, objavila je da se povlači sa scene posle 40 godina rada.

“Ova nagrada je takva da briše sve uspehe i neuspehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, izjavila je tada Nada Đurevska.

*Foto: Narodno pozorište Sarajevo

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću